Sănătatea orală pe timpul verii: cum să-ţi îngrijeşti dantura când mergi la piscină sau faci sport

Medicul stomatolog Adrian Mina explică cum să avem grijă de sănătatea orală pe timpul verii.
  • Publicat:
Sănătatea orală pe timpul verii: cum să-ţi îngrijeşti dantura când mergi la piscină sau faci sport
FOTO: shutterstock / Sănătatea orală pe timpul verii: cum să-ţi îngrijeşti dantura când mergi la piscină sau faci sport
În timpul verii avem cu toţii grijă să ne protejăm pielea de soare cu produse ce au factor de protecţie ridicat. Există însă oare şi lucruri de care ar trebui să ţinem cont pentru ca şi dantura noastră să rămână sănătoasă în sezonul cald? Medicul stomatolog Adrian Mina ne oferă câteva sfaturi pentru cum să ne îngrijim corect dinţii în timpul anotimpului estival.

Apa cu clor din piscină

Este important să vă spălaţi pe dinţi după ce înotaţi într-o piscină cu clor. Trebuie ştiut faptul că apa din unele piscine are un nivel ridicat de clor. Acesta vă poate afecta dinţii, aşa că spălatul pe dinţi des este imperios necesar”, explică medicul dentist Adrian Mina.

Gura uscată

„Saliva are un important rol de apărare împotriva cariilor. Este esenţial să vă hidrataţi mereu, nu numai în zilele de vară caniculare. Acest lucru ajută la prevenirea carierii dinţilor şi vă protejează gingiile”, spune specialistul.

Gutiere când facem sport

”Vara este momentul pentru sporturi în aer liber şi îţi poţi proteja dinţii, obrajii, gingiile şi buzele cu ajutorul unei gutiere de protecţie a cavităţii orale. Gutierele te împiedică să strângi prea tare din dinţi în timp ce faci mişcare. În concecinţă, previne o posibilă ciobire a smalţului dentar”, adaugă medicul Adrian Mina.

Nu deschide capacele cu dinţii! 

„Este contraindicată folosirea dinţilor pentru deschiderea sticlelor. Riscăm altfel provocarea unor microfracturi la nivel dentar. Din acest motiv, recomand folosirea unui desfăcător, nicidecum a dinţilor”, spune medicul.

Radiaţiile solare afectează dantura?

„Dinţii nu sunt afectaţi de razele ultraviolete UVA şi UVB, însă, pe de altă parte, buzele da. De fapt, buzele ar putea fi cele mai sensibile la arsuri solare. Este important să alegeţi un balsam pentru buze cu minimum SPF 30. Este conceput special pentru buze şi ar trebui să fie aplicat din nou la fiecare două ore”, continuă medicul stomatolog Adrian Mina.

Zâmbetul este medicament

„Multe studii arată că o persoană care zâmbeşte cu încredere are nivelul de stres mai scăzut şi este mai ferită de afecţiunile inimii. Chiar şi acesta este un motiv să vă periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi, să folosiţi aţa dentară şi astfel să aveţi încredere să zâmbiţi larg”, încheie medicul stomatolog.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân