Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Periajul dentar: greşeli pe care le faci şi-ţi afectează dinţii şi gingiile

FOTO: pexels.com / Periajul dentar: greşeli pe care le faci şi-ţi afectează dinţii şi gingiile FOTO: pexels.com / Periajul dentar: greşeli pe care le faci şi-ţi afectează dinţii şi gingiile

Deşi la prima vedere periajul dinţilor pare floare la ureche, mulţi dintre noi facem o serie de greşeli fără măcar să fim conştienţi de ele care, mai târziu, ne afectează sănătatea orală. Realizat corect, periajul dentar este primul pas către un zâmbet sănătos şi frumos, dar şi către gingii sănătoase. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont ne-a explicat care sunt cele mai frecvente greşeli şi cum le putem îndrepta pentru a menţine sănătatea orală pe termen lung şi pentru a ne bucura de beneficiile unei igiene dentare corect realizate.

Periajul este prea dur

Periajul făcut cu duritate poate afecta gingiile, provocând retracţia gingivală şi, mai mult, subţiază smalţul dentar provocând sensibilitate dentară. Acesta este şi motivul pentru care periuţa ”se ciufuleşte”, perii devenind oblici şi ineficienţi.

Periuta de dinţi este ţinută în apropierea toaletei

Atunci când tragem apa la toaletă, stropi foarte mici de apă (aerosoli) pot ajunge chiar şi până la o distanţă de şase metri.

“Aşadar, este indicat să păstrăm periuţă de dinţi cât mai departe de toaletă. Deşi am crede că acoperirea periuţei de dinţi cu capac ne poate feri de acest risc, nu este recomandat să facem asta, deoarece este nevoie ca periuţa să se poată usca, iar umezeala favorizează înmulţirea bacteriilor”, explică Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Nu schimbi periuţa de dinţi după o răceală

Infecţiile virale sau bacteriene ale căilor aeriene superioare, de la banala răceală la amigdalită, duc la contaminarea periutei de dinţi cu germenii care au produs boala.

“Astfel, dacă periuţa de dinţi nu este înlocuită după vindecare, ea poate reinfecta persoana care o foloseşte, deoarece imunitatea acesteia este scăzută. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul unor infecţii orale acute (stomatită aftoasă, abcese sau alte tipuri de infecţii orale acute). Nu este recomandat să încercăm diverse metode de dezinfectare, deoarece pot să nu fie eficiente, să nu acţioneze un timp suficient de îndelungat sau chiar să deterioreze periuţa”, spune specialistul ortodont.

Nu înlocuieşti periuţa de dinţi la timp

La fiecare trei luni sau chiar mai repede este nevoie ca periuţa de dinţi să fie schimbată sau chiar şi atunci când apar primele semne de deteriorare. Pentru a-ţi fi mai uşor să-ţi dai seama când ar trebui să schimbi periuţa de dinţi, ia-ţi ca reper începutul fiecărui anotimp. Dacă perii se deteriorează mai devreme de trei luni, asta înseamnă că periajul se fae într-un mod prea agresiv.

Periezi cu mişcări verticale sau orizontale

Aceste mişcări produc retracţii gingivale şi nu îndepărtează eficient resturile alimentare dintre dinţi, fiind recomandată înlocuirea lor cu unele semicirculare: se porneşte cu periuţa aşezată în unghi de 45 grade pe gingie, urmată de rotirea la 180 grade spre marginea dintelui, cu arcadele îndepărtate.

Nu periezi dinţii suficient

Durata recomandată pentru un periaj corect este de două minute, însă în medie o persoană acordă doar 45 de secunde periajului dentar.

“Din păcate, orice periaj dentar mai scurt de 2 minute nu oferă suficient timp fluorurii din pasta de dinţi pentru a acţiona asupra smalţului dentar. Periuţele de dinţi electronice pot fi utile în acest sens deoarece au un timer care indică exact cât trebuie să dureze curăţarea danturii”, spune Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Clăteşti gura cu apă după spălarea dinţilor

Cavitatea bucală nu trebuie clătită cu apă imediat după periaj deoarece acest lucru va  reduce eficienţa fluorului din pasta de dinţi. Putem scuipa pasta de dinţi, iar pentru clătire este chiar recomandată folosirea apei de gură.

Periajul dentar prea devreme după masă

Majoritatea oamenilor nu aşteaptă suficient timp după masă pentru a-şi spăla dinţii.

“După ce am mâncat, nivelul pH-ului din gură scade, iar saliva are un conţinut mai mare de acid. Periajul dinţilor poate face ca aceşţi acizi să pătrundă mai adânc în smalţul dinţilor, fiind recomandat să aşteptăm cel puţin 30 de minute după masă înainte de a ne spăla pe dinţi”, spune Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Citește și:
O descoperire recentă legată de ADN le dă speranţă pacienţilor cu cancer
Psihologia mulţimilor: studiu de caz – panica indusă de noul coronavirus
1 din 3 femei moare din cauza bolilor cardiovasculare. Statul pe scaun, un factor de risc
Dezinfectantul pentru mâini: cum funcţionează, cât este de eficient şi cum să-l foloseşti corect
Ce oameni sunt mai fericiţi: cei bogaţi sau cei care călătoresc?
Obezitatea- ce se ascunde în spatele cifrelor?
Prelungirea speranţei de viaţă: alimente pe care să le consumi pentru a reduce riscul de îmbolnăvire


Exclusiv Online

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .