La ce vârstă este bine să îi luăm copilului o periuţă dentară electrică

Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numără alimentaţia bogată în zaharuri şi igiena orală defectuoasă.
  • Publicat:
La ce vârstă este bine să îi luăm copilului o periuţă dentară electrică

Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numără alimentaţia bogată în zaharuri şi igiena orală defectuoasă.

La vârste fragede, stă în responsabilitatea părinţilor să îi înveţe pe cei mici ce înseamnă şi cum se efectuează o igienă dentară corectă.

Indicaţiile medicului dentist în ceea ce priveşte tehnica de periaj, alegerea periuţei şi pastei de dinţi, ca şi a apei de gură, ar trebui respectate pentru un rezultat cât mai bun al igienei dentare.

Totuşi, utilizarea periuţei electrice în defavoarea celei clasice manuale este recomandată de câteva avantaje care îi conferă acesteia o recomandare foarte bună la toate grupele de vârstă.

Ca avantaje reale enumerăm timpul de folosire, care este mult redus datorită eficienţei acesteia, care pentru a peria ambele arcade dentare are nevoie de numai 2 minute.

Prin mişcările capătului activ de translaţie şi oscilaţie, cât şi datorită faptului că acesta este de dimensiuni reduse şi poate pătrunde cu usurinţă în locuri greu accesibile cu o periuţă normală, eficienţa periuţei electrice este mult mărită. În special în cazul copiilor, când eficienţa periajului manual poate fi mult redusă, aceasta ajută foarte mult.

Pentru o atracţie mai mare a copilului faţă de periuţele de dinţi electrice, acestea pot fi viu colorate, cu personaje din desene animate sau uneori pot chiar reda unele melodii în timpul folosirii acestora, pentru a nu face periajul plictisitor.

Vârsta la care copiii ar trebui învăţaţi să se spele singuri pe dinţi cu periuţa electrică este în concordanţă cu vârsta la care aceştia îşi pot asuma singuri responsabilitatea periajului dentar. În general, în jurul vârstei de 2-3 ani, când copilul poate singur să scuipe şi să clătească, se poate folosi periuţa electrică împreună cu o cantitate de pastă de dinţi cât un bob de mazăre.

Gustul plăcut al pastelor de dinţi pentru copii poate fi, de asemenea, un factor determinant pentru copil să se spele pe dinţi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”