Hidratarea, importantă pentru sănătatea dinţilor. Care este cea mai bună apă

Hidratarea nu este importantă doar pentru sănătatea corpului, ci şi pentru sănătatea dinţilor
  • Publicat:
Hidratarea, importantă pentru sănătatea dinţilor. Care este cea mai bună apă
FOTO: 123rf.com / Hidratarea, importantă pentru sănătatea dinţilor. Care este cea mai bună apă

Tot mai des auzim despre cât de importantă este hidratarea pentru sănătatea fiecărei persoane şi, pe bună dreptate! O hidratare corespunzătoare va avea grijă nu doar de sănătatea noastră, ci şi de dantură. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce legatură există între calitatea apei pe care o bem şi sănătatea dinţilor.

“Corpul uman este alcătuit 75% din apă la naştere, la maturitate între 55-60%, iar la bătrâneţe doar 50%. Dacă mai mult de jumătate din organismul nostru este alcătuit din apă, importanţa calităţii acesteia este indiscutabilă. Pe lângă procesele chimice în care aceasta este implicată, mineralele pe care le conţine sunt esenţiale pentru menţinerea integrităţii ţesuturilor, inclusiv atunci când vorbim despre sănatatea dentară”, spune medicul stomatolog.

Ca dinţii să fie sănătoşi, apa nu trebuie să fie acidă, ci să aibă un PH ridicat şi să conţină fluor într-o cantitate optimă de 0,7 PPM. Facem astfel distincţia între apa îmbuteliată, apa de la robinet şi apa purificată.

“În ciuda reputaţiei proaste, apa de la robinet este alcalină şi bogată în fluor, un mineral care ajută la întărirea smalţului dentar şi care previne apariţia cariilor. El se găseşte în cantitate optimă în apa de la robinet (0,7 PPM este doza recomandă) şi în cantităţi foarte mici în apa îmbuteliată. Dacă beţi doar apă îmbuteliată, atunci recomand să citiţi cu atentie eticheta şi să aflaţi concentraţia fluorului, iar, la nevoie, trebuie să luaţi un supliment din farmacii după ce vă consultaţi cu un medic stomatolog”, spune specialistul.

“În ceea ce priveşte apa filtrată, sunt o serie de discuţii legate de modul în care se face procesul de filtrare. Multe filtre de apă elimină fluorul în acest proces, astfel că dintele nu mai primeşte mineralele necesare pentru o sănătate optimă. Recomand, ca şi în cazul celor care beau doar apă îmbuteliată, un supliment pe bază de fluor”, adaugă medicul stomatolog.

Un proces extrem de periculos, atât pentru organism, cât şi pentru dantură este deshidratarea, care vine la pachet cu efecte nocive atunci când vorbim de sănătatea dinţilor.

“Lipsa apei din alimentaţie duce, de asemenea, la apariţia deshidratării, proces care se reflectă şi la nivelul cavităţii orale prin scăderea fluxului salivar produs de glandele salivare. La rândul lui, fluxul salivar scăzut duce la diminuarea autocurăţirii şi implicit la depunerea plăcii bacteriene, care are drept rezultat apariţia cariilor şi a bolii parodontale”, declară Dr. Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân