Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Gingii inflamate: ce boli ascund, cauze şi metode de tratament

FOTO: profimediaimages.ro / Gingii inflamate: ce boli ascund, cauze şi metode de tratament FOTO: profimediaimages.ro / Gingii inflamate: ce boli ascund, cauze şi metode de tratament

De cele mai multe ori, gingiile inflamate sunt asociate cu apariţia infecţiilor la nivel local, însă pot semnala prezenţa unor afecţiuni mai grave. În acest sens, vizita la dentist este necesară pentru un diagnostic clar şi un plan complet de tratament. Dr. Adrian Mina explică de ce este necesar consultul medicului stomatolog, dar şi care sunt cauzele exact şi modalităţile de tratament ale umflării gingiilor.

Cauzele gingiilor inflamate

Gingivita

“Tumefacţia gingiilor este un semn de inflamaţie care ar trebui să alarmeze pacientul şi să-l facă să se prezinte la medicul stomatolog pentru un diagnostic cert. Factorul determinant este reprezentat de placa bacteriană rămasă restantă la nivelul suprafeţelor dentare şi gingivale din cauza unei igiene orale incorecte sau absente. Gingivita este boala cu cea mai mare prevalenţă şi incidenţă în practica stomatologică. Pacientul deseori reclamă o simptomatolgie redusă în intensitate, intermitentă ca evoluţie şi sângerări la periaj. Gingivita poate apărea şi în cursul unor stări fiziologice cum ar fi sarcina, chiar şi pe fondul unei sănătăţi orale perfecte. Sarcina produce gingivită prin modificări hormonale care influenţează reacţia locală a ţesuturilor faţă de placa bacteriană”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Herpes şi candida

Infecţiile virale herpetice pot apărea la nivelul cavităţii bucale, inclusiv la nivelul gingiilor, cauzând tumefacţie. De asemenea, în anumite circumstanţe favorizante, candida albicans, un microorganism nepatogen se poate transforma într-unul agresiv ce provoacă o candidoză orală cu o simptomatologie răsunătoare. O altă cauză a inflamaţiei gingivale este reprezentată de erupţia molarului de minte atunci când acesta rămâne semiinclus la nivelul arcadei”, declară medicul stomatolog.

Boli grave care se ascund în spatele gingiilor umflate

“Gingivita se poate instala şi pe fondul unor afecţiuni sistemice, însă ele nu reprezintă cauza îmbolnăvirilor, ci favorizează un răspuns modificat din partea organismului faţă de placa bacteriană. Printre aceste afecţiuni se numără: diabetul, leucemiile, anumite boli hematologice şi unele tulburări imunodeficitare. De asemenea, gingivita poate fi un efect secundar administrării unor medicamente cum ar fi hidantoina, antagonişti din calciu şi ciclosporine. Cert este că fără un tratament stomatologic corespunzător, gingivita poate duce la afectarea parodonţiului marginal şi anume boala parodontală”, spune Dr. Adrian Mina.

Tratamentul gingiilor umflate

„Tratamentul gingivitei începe, în primul rând, cu vizita la medicul stomatolog care va identifica cauza şi va stabili un plan de tratament individualizat cazului. Este indicat ca tratamentul să fie instituit cât mai precoce, în fazele de început ale bolii. Recomand în cazul gingivitei, efectuarea profilaxiei complete pentru îndepărtarea factorilor naturali cu încărcătură microbiană de către medicul dentist şi aplicarea unor substanţe antimicrobiene şi antiseptice local. Rezultatul tratamentului, oricât de complex şi sofisticat este, poate fi compromis dacă pacientul nu-şi însuşeşte un program corect de autoigienizare. În cazul suspiciunii sau evidenţei unei boli generale, consultarea medicului specialist este obligatorie”, recomandă specialistul.

Citește și:
”Următoarea pandemie este AICI”, un documentar inspirat din realitatea cruntă, în contextul alertei de coronavirus
Alertă globală: Epidemia cu virusul din Wuhan este o urgenţă internaţională! Medicii ruşi anunţă un posibil tratament
Implanturile mamare: adevărul spus de un medic estetician
”Uleiuri esenţiale nu se înghit” - Dr. Tatiana Popescu, medic de familie
Dr. Ela Bănică: ”Tratamentul ortodontic la maturitate dă rezultate nemaipomenite!”
Cel mai bun indicator pentru un vagin sănătos
85% dintre români îşi amână vizita la medic - studiu


Exclusiv Online

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .