Frica de dentist

Toţi părinţii îşi doresc copii sănătoşi, iar asta include şi dinţi strălucitori şi gingii sănătoase. Grija pentru acest aspect de la o vârstă fragedă asigură sănătatea viitorilor dinţi ai copiilor dumneavoastră. Cea mai bună metodă de a asigura sănătatea orală a copilului este igiena dentară corectă, începută din copilărie şi încurajată pe toată durata vieţii.
  • Publicat:
Frica de dentist

Toţi părinţii îşi doresc copii sănătoşi, iar asta include şi dinţi strălucitori şi gingii sănătoase. Grija pentru acest aspect de la o vârstă fragedă asigură sănătatea viitorilor dinţi ai copiilor dumneavoastră. Cea mai bună metodă de a asigura sănătatea orală a copilului este igiena dentară corectă, începută din copilărie şi încurajată pe toată durata vieţii.

Prima vizita la medicul dentist: deşi nu este obligatoriu, este bine să duceţi copilul la un dentist specializat în îngrijirea copiilor. Obiectivul medicului va fi să prevină eventualele probleme şi să supravegheze dezvoltarea danturii. Prima vizită a copilului la medicul dentist trebuie să aibă loc în perioada de 6 luni de la apariţia primului dinte şi nu mai târziu de vârsta de 12 luni.

Vizita la dentist inspiră frică şi în rândul adultilor, aşa că nu este de mirare că micuţii evită cât se poate întâlnirea … Cu toate acestea, trebuie acordată o atenţie deosebită în ceea ce priveşte igiena orală a copilului. Pentru a evita plânsetele sau ţipetele la uşa cabinetului, ajută-l pe copilul tău să îşi schimbe perspectiva despre medicul dentist.

Atunci când mergi la dentist pentru un consult destinat ţie, ia-l şi pe copilul tău cu tine. Încearcă să nu îţi manifeşti frica faţă de dentist sau de durere, ci menţine o atitudine pozitivă. Dacă este posibil şi nu trebuie să suferi intervenţii majore, lasă-l pe copilul tău să privească modul în care medicul dentist efectuează un control de rutină.

Alege un dentist „prietenos”

Înainte de a-l duce pe copilul tău la dentist, caută un medic amabil, prietenos, răbdător, care să se înţeleagă bine cu copiii şi să îl încurajeze pe micuţ în timpul consultului. Încearcă să te informezi mai ales de la alţi părinţi, care au trecut prin această experienţă. Înainte de prima vizită, vorbeşte cu medicul despre copilul tău, dacă este mai timid, dacă îi este frică de durere sau de sunetul frezei dentistului etc.

Familiarizează-l pe copil din timp cu dentistul

Medicii dentisti recomanda ca primul consult sa aiba loc la cel mult sase luni de la aparitia primului dintisor si nu mai tarziu de un an de zile. In felul acesta, il vei obisnui din timp pe copil cu dentistul si, mai tarziu, cand va deveni mai mare, va fi deja obisnuit cu mirosul cabinetului, medicul in halat alb, sunetul instrumentelor folosite de dentist etc.

Explică-i micuţului scopul vizitei la dentist

Îl vei scăpa pe copilul tău de multe clipe de durere pe scaunul dentistului dacă vei avea grijă să îi explici importanţa igienei dinţilor. Există suficiente cărţi şi programe pentru copii care promovează spălatul pe dinţi. În plus, pastele de dinţi cu gust de gumă de mestecat şi periuţele colorate constituie arsenalul perfect pentru a-l convinge pe copilul tău să se spele pe dinţi.

Periutele de dinti pentru copii Oral-B Stages, atat cele manuale cat si cele electrice, au un design atractiv si se gasesc in culori si cu desene diferentiate pentru fete si baieti. In plus, au peri ultra moi, care ofera o curatare a dintilor la fel de blanda ca cea a periutelor normale, avand si o linie centrala de peri mai ridicati, pentru a curata suprafata de mestecare. Capatul de periaj si miscarea de oscilatie asigura o curatare eficienta a suprafetelor multiple.

În plus, capetele pentru periaj ale periutelor Oral-B Stages, au peri indicator ce se decoloreaza pe jumatate, indicandu-ti ca este timpul sa inlocuiesti capatul periutei. Respectand toate aceste reguli de igiena dentara, vizitele la dentist vor reprezenta doar un simplu control.

Explică-i faptul că acesta îl ajută să îşi menţină dinţii curaţi şi îngrijiţi şi îl fereşte de carii.

Descrie-i ce se va întâmpla la dentist

Spune-i exact ce se va întâmpla în cabinetul dentistului, începând de la momentul din sala de aşteptare, întâlnirea cu dentistul, controlul şi, eventual, primirea unei răsplate. Un joc de rol îl va amuza şi îi va mai îndepărta din temeri. De asemenea, roagă-l pe medic să îi vorbească în timpul consultaţiei şi să îi explice care sunt paşii care vor urma.

Prezenţa părinţilor în cabinet / sala de aşteptare

Copiii mici se simt în siguranţă şi au mai multă încredere atunci când părinţii sunt în preajma lor din timpul tratamentului. În ceea ce priveşte copiii mai mari, comunicarea doctor-pacient este de cele mai multe ori consolidată dacă părinţii rămân în sala de aşteptare.

Ocazional, comportamentul unui copil în timpul tratamentului dentar are nevoie de anumite decizii clare pentru a-l proteja de posibilele accidente. Controlul vocii (medicul vorbeste calm, dar ferm) de obicei e cea mai eficientă metodă de calmare a copilului dacă acesta devine nervos sau agitat. Unii copii necesită imobilizarea uşoară a mâinilor şi a picioarelor.

Sedarea uşoara cu oxigen sau cu oxid de azot sau cu un alt sedativ vine în ajutorul copiilor care se tem de dentist. În cazul în care copilul are nevoie de un tratament extins, se recomandă alte tehnici de sedare sau o anestezie generală.

Mergeţi la un medic dentist de copii

Chiar daca copilul vostru este speriat de dentist şi are deja vârsta adolescenţei, e mai bine să îl duceţi la un dentist specializat în copii, pentru că această categorie de medici are experienţă bogată in a gestiona pacienţi fricoşi şi ştiu cum să îi facă să coopereze ca să îşi termine treaba. Dacă medicul nu are suficient timp sau răbdare, continuă să cauţi un alt dentist până îl găseşti pe cel potrivit.

Dacă copilului continuă să îi fie frică de dentist, este important să nu îi ignoraţi fricile, ci să staţi în linişte şi să îl ascultaţi cu adevărat. De ce îi este frică cu adevărat? Îi e frică de durerea pe care i-o va pricinui medicul dentist? Dacă da, explică-i că medicul face tot ce poate ca munca sa să producă cât mai puţin disconfort pacientului, îndeamnă-l să aibă încredere în el. Vorbiţi şi cu dentistul despre aceste frici accentuate ale copilului pentru ca acesta să vorbească cât mai mult cu copilul şi să îi explice pas cu pas în avans ce face concret şi la ce senzaţie să se aştepte în fiecare clipă.

Cu toate acestea, pana la a-ti ajuta copilul sa infrunte teama de a merge la dentist, trebuie sa-l educi in privinta sanatatii cavitatii bucale. Stiind ca dintii au 5 suprafete si o periuta de dinti impreuna cu un periaj corect curata numai 3, ar trebui sa constientizam nevoia folosirii periutelor interdentare, a apei de gura si a atei dentare.

Tinand cont de faptul ca tinerii se confrunta cu diferite probleme ortodontice si a devenit o obisnuinta folosirea aparatului dentar pentru corectarea acestor probleme dentare, se recomanda folosirea periutelor interdentare Oral-B, care ajuta la curatarea fara efort a zonelor greu accesibile.

Un ultim sfat: trebuie să aveţi răbdare. Poate fi nevoie de mai multe vizite la dentist ca să îi treacă copilului frica. Este nevoie ca toţi membrii familiei să fie implicaţi şi să îi fie alături ca să îşi depăşească aceste emoţii. Cu ajutorul timpului, răbdării şi al unui medic stomatolog bun, sunt şanse foarte mari să reuşească să se ducă la dentist fără nici un fel de frică.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Zâmbetul perfect: estetică şi funcţionalitate

Tratamentul lunii: Restaurările dentare estetice cu ajutorul implanturilor dentare

Cum puteţi scăpa de tartru!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”