APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Dr. Irina Alexandru, medic stomatolog: „Infecţia dentară netratată pune în pericol întreg organismul!”

Să ridice mâna cei care au ajuns la medicul dentist abia în ceasul al 12-lea, cu o falcă în cer şi una-n pământ de durere, care nu s-a dat bătută cu nicio pastilă sau vreun leac dubios de pe internet! Da, şi eu mă număr printre ei, cu ruşine recunosc.

Am ajuns la medic cu capul vâjâind, pastilată cu analgezice şi nedormită vreme de două săptămâni. Vinovata? O măsea de minte, dar nu oricum, ci infectată.

Am amânat momentul consultului stomatologic până chiar nu s-a mai putut, un rol în treaba asta având şi o experienţă neplăcută din trecut avută la un cabinet „de cartier”, cu un medic ce părea încă rămas în anii 90 cu tehnicile stomatologice.

Dar... tot păţitu-i priceput. Odată scăpată de măseaua de minte şi de infecţia ce colcăia în jurul ei, am deprins obiceiul de a merge la stomatolog măcar o dată la an. Preventiv, dar şi curativ. La ce mâncăm şi bem în zilele noastre, e imposibil să nu apară o carie ici-colo sau să nu se depună placa bacteriană.

Să revenim însă la problema de bază – abcesul dentar. Dacă e cineva care încă mai speră să scape definitiv de chinuitoarea durere de măsea infectată trăgând o duşcă de rachiu, să-şi ia gândul. Nu funcţionează! Mai mult, dacă problema nu este tratată, pot să apară o sumedenie de complicaţii, unele chiar fatale.

Ca să ne sperie bine de tot, dar şi ca să ne determine să mergem mai des pe la dentist, dr. Irina Alexandru, medic stomatolog la Clinica INODent, oferă câteva informaţii preţioase despre abcesul dentar, cauzele acestuia, complicaţiile ce pot apărea, dar şi metodele prin care poate fi prevenit.

Igiena necorespunzătoare, una dintre cauzele abcesului dentar

CSÎD: Care sunt principalele cauze ale infecţiilor dentare şi cum se manifestă?

Dr. Irina Alexandru: Infecţia dentară sau abcesul dentar este una dintre urgenţele medicale stomatologice. Simptomatologia este reprezentată de tumefacţie, durere radiantă şi prezenţa unei colecţii purulente în zona afectată. Ţesutul care acoperă abcesul este de obicei roşu, tensionat şi congestionat. Dintele prezintă sensibilitate la atingere şi temperatură.

Pacientul poate prezenţa dificultăţi în masticaţie, vorbire şi uneori chiar în respiraţie. Cauza infecţiilor dentare este reprezentată de bacteriile patogene care se acumulează şi se înmulţesc în jurul dintelui.

CSÎD: Există şi anumiţi factori de risc implicaţi în apariţia sau agravarea acestei probleme?

Dr. Irina Alexandru: Factorii implicaţi în apariţia infecţiilor sunt caria dentară, traumatismele, igiena necorespunzătoare şi tratamentele stomatologice incorect efectuate. Atunci când este neglijată o perioadă îndelungată, caria poate determina, pe lângă distrucţia masivă a dintelui, şi apariţia unei infecţii. La rândul lor, traumatismele care cuprind şi zona dentară pot determina afectarea pulpei dentare şi apariţia infecţiei.

Igiena necorespunzătoare, de asemenea, favorizează depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului, crescând cantitatea bacteriilor care pot deveni patogene şi pot determina infecţii.

Nu în ultimul rând, tratamentele stomatologice incorect efectuate, cum ar fi lucrările dentare incorect adaptate, plombele adânci realizate fără protecţia nervului sau nesigilate corespunzător, pot permite infiltrarea bacteriană ce poate duce la apariţia infecţiilor.

Infecţiile dentare netratate îţi pot pune viaţa în pericol

CSÎD:  Când vin de obicei pacienţii la medicul stomatolog în astfel de cazuri?

Dr. Irina Alexandru: Un aspect pe care mulţi pacienţi îl neglijează este faptul că, în evoluţia infecţiei dentare, durerile încep să scadă în intensitate odată cu extinderea ei către ţesuturile învecinate şi fie renunţă, fie amână vizita la stomatolog.

CSÎD: Ce complicaţii presupune o infecţie dentară în cazul în care nu este tratată la timp?

Dr. Irina Alexandru: Complicaţiile abcesului pot fi severe, uneori cu risc vital. Netratat corespunzător, se poate extinde în zonele învecinate, afectând alţi dinţi, sinusurile, ţesuturile moi, oasele maxilare.

Dacă se extinde în organism, poate determina infecţii cardiace, pulmonare, osoase. Septicemia reprezintă complicaţia cea mai severă, putând ameninţa chiar viaţa pacientului. Aşadar, infecţia dentară netratată pune în pericol întreg organismul.

„Întotdeauna este mai uşor să previi decât să tratezi”

CSÎD:  În ce constă tratamentul infecţiei dentare?

Dr. Irina Alexandru: Tratamentul infecţiei dentare este dictat de gravitatea afecţiunii. În primul rând, infecţia trebuie eliminată prin drenaj. Acest lucru se realizează fie prin dezobturarea canalului dentar – în infecţiile cu extindere limitată (cele din jurul dintelui) –, fie prin incizie la nivelul mucoasei, în infecţiile cu întindere mai mare.

Un abces mic poate fi eliminat de un medic dentist fără ca dintele să fie extras, realizându-se drenajul şi apoi tratamentul şi obturaţia de canal.

În situaţiile în care dintele prezintă grad ridicat de distrucţie, dentistul va fi nevoit să extragă dintele. În ambele cazuri, dentistul poate alege să prescrie antibiotice pentru a se asigura că infecţia nu se răspândeşte în corp.

CSÎD: Ce putem face pentru a preveni o infecţie dentară?

Dr. Irina Alexandru: Prevenirea apariţiei infecţiilor se poate realiza prin menţinerea unei igiene corespunzătoare, prin controale periodice la stomatolog şi prin adoptarea unei diete sănătoase, cu aport scăzut de zaharuri.

Întotdeauna este mai uşor să previi decât să tratezi. Vizitele periodice la stomatolog pot depista afecţiunile chiar în faza lor iniţială, tratamentele în acest caz fiind de obicei foarte uşor de realizat.

Totuşi, cei care amână vizitele de frică trebuie să ştie că tratamentele stomatologice moderne se realizează sub anestezie locală – pacientul nu simte durere –, sunt minim invazive, conservatoare.

Citește și:
Dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog: „Inhalosedarea este cea mai sigură metodă de sedare conştientă”
Românii şi sănătatea orală: 50% dintre ei nu au mers deloc la dentist în 2019
10 sfaturi ca să nu îţi mai fie frică de dentist


Exclusiv Online
Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să slăbiți, puteți consuma, fără limită de cantitate, indiferent câtă grăsime are Doctorulzilei.ro Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să...
Teorii ale conspirației reduc supremația noului și temutului coronavirus Infoactual.ro Teorii ale conspirației reduc supremația noului și temutului coronavirus
Un cățel, urmărit pe autostradă de zeci de agenți! Cursa a fost infernală Animalzoo.ro Un cățel, urmărit pe autostradă de zeci de agenți! Cursa a fost infernală
Spania reintroduce măsuri dure de izolare într-o regiune, după o creştere alarmantă a cazurilor Substantial.ro Spania reintroduce măsuri dure de izolare într-o regiune, după o creştere...
Filmul complet al asasinării lui Emi Pian! Ce s-a întâmplat, de fapt, la partida de barbut în urma căruia a fost asasinat Gandul.ro Filmul complet al asasinării lui Emi Pian! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Leacul natural pentru tiroidă. Are nenumărate beneficii pentru organismul tău. Cum îl consumi corect VoxBiz.ro Leacul natural pentru tiroidă. Are nenumărate beneficii pentru organismul...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .