Cum avem grijă de dinţi în perioada sărbătorilor

Îngrijirea danturii poate deveni o adevărată provocare în perioada sărbătorilor, când tentaţii culinare bogate în zaharuri şi calorii ne pândesc la tot pasul.
  • Publicat:
Cum avem grijă de dinţi în perioada sărbătorilor

Îngrijirea danturii poate deveni o adevărată provocare în perioada sărbătorilor, când tentaţii culinare bogate în zaharuri şi calorii ne pândesc la tot pasul. Pentru a evita să începem anul nou cu probleme dentare, doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, oferă câteva sfaturi cu ajutorul cărora ne putem menţine dintii şi gingiile sănătoase.


Mâncărurile delicioase, şampania, dulciurile şi prăjiturile vor fi, fără îndoială, un deliciu în timpul vacanţei de iarnă, o perioadă plăcută a anului pentru noi, dar nu la fel de benefică pentru dinţii noştri. Din fericire, anumite măsuri ne pot ajuta să ne ferim de probleme de ordin stomatologic, pentru a păşi în noul an cu zâmbetul pe buze!

Evitarea snacks-urilor

Ronţăirea constantă de snacks-uri, consumul de alcool, băuturile dulci sau cele acidulate şi alimentele bogate în zaharuri pot transforma această perioadă de vacanţă într-un chin atât pentru dinţi, cât şi pentru silueta noastră.

“Pentru dantură nu consumul acestor alimente în sine este dăunător, ci durata cât ele rămân în gură, astfel că pentru a ne feri, pe cât posibil, de urmările negative ale răsfăţului culinar este recomandat să evităm consumul lor între mese. În timpul mesei producem mai multă salivă, care ajută la neutralizarea acizilor produşi de bacteriile din gură şi la îndepărtarea resturilor de alimente şi zaharurilor. Dacă este posibil, este recomandat chiar să înlocuim dulciurile cu fructe, care au avantajul unui conţinut mai redus de zaharuri, nu sunt lipicioase, iar unele dintre ele curaţă dintii prin acţiune mecanică”, recomandă doctor Mihaela Dan.

Evitarea unor obiceiuri agresive pentru dantură

Deşi uneori ni se poate părea mai la îndemână să folosim dinţii pentru a deschide fundiţele darurilor pe care le primim, pentru a rupe banda adezivă cu care lipiţi cadourile, pentru a sparge nuci, pentru a deschide un capac sau a ronţăi geaţa din cocktailuri, acest obicei este extrem de agresiv pentru dinţi, care se pot fisura sau chiar fractura.

Consum suficient de apă

Multe doamne şi domnişoare privesc cu puţină îngrijorare perioada sărbătorilor de iarnă, temându-se că bunătăţile de sărbători ar putea aduce şi kilograme în plus în jurul taliei. În acest caz, un pahar de apă în locul unuia cu vin poate fi o alegere mai potrivită; deşi vom atrage atenţia tuturor dacă la masa de Anul Nou vom ciocni cu paharul cu apă, medicii specialişti ne asigură că această alegere ne va aduce numai de câştigat. „Consumând mai multă apă decât de obicei reducem cantitatea de mâncare, reducem deshidratarea produsă de consumul de alcool şi spălăm dinţii de surplusul de zaharuri şi acizi, protejându-I de carii”, explică specialistul ortodont.

Consum de salate şi legume crude

Deşi cu siguranţă nu se află pe primele poziţii pe lista cumpărăturilor de sărbători, puteţi consuma salatele ca garnitura la friptură, iar legumele crude vă vor satisface nevoia de a a ronţai ceva, în locul dulciurilor, protejându-vă în acelaşi timp dinţii.

Igiena dentară

Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să renunţăm la rutina de igiena orală în perioada vacanţei de iarnă chiar şi pentru câteva zile. Dimpotrivă, pentru a evita eventuale probleme este recomandat să ne spălăm de 3 ori pe zi, să folosim aţa dentară şi apa de gură şi să ne asigurăm că dispunem de o periuţă de dinţi nouă (ar trebui înlocuită la fiecare 3 – 4 luni). Mestecarea gumei de dinţi fără zahăr, care stimulează producţia de salivă, poate ajuta la clătirea dinţilor şi indepartea zaharurilor şi acizilor dăunători.

Moderaţia este, cu siguranţă, cel mai bun lucru pe care îl putem face în perioada sărbătorilor. Pentru a ne bucura pe deplin această perioadă a anului, fără a face vreun compromis cu privire la ceea ce mâncă şi bem. Nu uitaţi să acordaţi o atenţie sporită îngrijirii dinţilor în această perioadă, altfel s-ar putea ca Moş Crăciun să vă aducă anul viitor o periuţă de dinţi nouă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
10 mituri despre plombe dentare şi carii
10 mituri despre plombe dentare şi carii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân