Ce înseamnă un periaj dentar corect

Îndepărtarea placii microbiene şi prevenirea acumulării ei pe dinţi şi suprafeţele gingivale reprezintă condiţia esenţială pentru menţinerea sănătăţii gingivale şi parodontale.
  • Publicat:
Ce înseamnă un periaj dentar corect

Îndepărtarea placii microbiene şi prevenirea acumulării ei pe dinţi şi suprafeţele gingivale reprezintă condiţia esenţială pentru menţinerea sănătăţii gingivale şi parodontale.

La persoanele cu o dantură sănătoasă, îndepărtarea din timp a plăcii previne apariţia îmbolnăvirii gingivale. Astfel, perioajul dentar este prioritar pentru oricare dintre noi.

Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare. Acest periaj este esenţial deoarece menţinerea în cavitatea bucală a plăcii microbiene, a resturilor de alimente, în condiţii constante de temperatură, umiditate, oxigenare redusă, alături de repausul părţilor moi favorizează dezvoltarea florei microbiene.

Periajul gingivo-dentar de dimineaţă acţionează ca un masaj asupra gingiei, stimulează tonusul funcţional, keratinizarea normala, circulaţia şi vascularizaţia gingivală.

Atenţie însă la fiecare manevră de periaj: cel efectuat după fiecare masă, deci de 3-4 ori pe zi, de obicei cu perii aspre, cu apăsare puternică în timp prelungit, poate favoriza traumatismul şi retracţia gingiei.

Timpul de periaj diferă de la o persoană la alta. Un periaj corespunzător se face în 3-5 minute, când tehnica de periaj este însuşită corect şi efectuată complet. Este bine ca fiecare persoană să posede două perii de dinţi, care se folosesc alternativ. Astfel se menţin uscate şi se observă mai bine înmuierea şi rărirea perilor, învechirea şi deci necesitatea înlocuirii periuţelor.

Sau şi mai simplu, se pot folosi periuţe cu peri albaştri , care se decolorează pe măsura ce sunt folosite – periuţele Oral-B au o astfel de tehnologie, un indicator care te ajută să-ţi dai seama imediat că periuţa este uzată şi necesită schimbată.

Un periaj corect al dinţilor este unul în care se periază separat arcadele dentare, prin ample mişcări în plan vertical, dinspre gingie spre marginea incizală sau dinspre roşu spre alb. Apoi, peria se desprinde de pe dinte şi îşi reia ciclul de 10-15 ori pentru fiecare zonă periată.

În zonele palatinale (dinspre cerul gurii) şi linguale (dinspre limbă), peria dentară este ţinută orizontal şi se deplasează prin mişcări ample, semicirculare în plan vertical, unidirecţional dinspre gingie spre dinte.

Pe partea interioară a dinţilor, peria dentară este ţinută vertical şi execută mişcări rectilinii dinspre gingie spre dinte, în axul dintelui.

Partea ocluzală (cea pe care muşcaţi) se periază prin uşoare mişcări circulare de 10-15 ori pentru fiecare grup de dinţi în parte. Periajul se continuă prin deplasarea progresivă a periuţei în zona imediat învecinată, dar menţinută şi pe  jumatate din zona anterioară.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Cei mai frumoşi dinţi falşi

Stop tartrului! Start dinţilor sănătoşi!

Inovaţie pentru frumuseţe: tehnologia computerizată, în slujba zâmbetului tău

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”