Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Cazurile dentare complexe se tratează în echipă!

Cea mai mare satisfacţie a mea atunci când coordonez un caz de reabilitare orală completă este aceea că am parte de „o călătorie până la destinaţie” alături de pacient.

Astfel, pot observa cum se schimbă emoţiile lui, care trec de la teamă la bucurie infinită, dar şi cum se schimbă fizionomia şi zâmbetul său.

Este înălţător şi încurajator sentimentul că prin meseria pe care o practic pot îmbunătăţi şi chiar schimba viaţa unei persoane. În plus, am şansa să colaborez îndeaproape cu alţi colegi de-ai mei cu specializări diferite şi să învăţ din abordările lor.

Ce înseamnă un caz complex în stomatologie

Cazul dentar complex poate include un spectru clinic precum:

  • Dinţi lipsă
  • Muşcătură incorectă
  • Anomalie dento-facială
  • Lucrări dentare vechi
  • Dinţi naturali într-un stadiu avansat de deteriorare
  • Carii multiple şi profunde
  • Dinţi incorect aliniaţi pe arcadă

Tratamentul de succes presupune colaborarea strânsă a unei echipe medicale cu specializare în ramuri diverse ale stomatologiei, etapizare şi prioritizare, în funcţie de afecţiunile care evoluează rapid şi pot afecta funcţionalitatea dinţilor.

Ulterior, după rezolvarea acestora, va fi realizat şi tratamentul de estetică dentară cu faţete şi coroane dentare.

De asemenea, tratamentul cu aparat dentar, sub supervizarea unui medic ortodont cu experienţă, reprezintă o soluţie pentru a redresa funcţional şi estetic zâmbetul, în armonie cu trăsăturile faciale.

Pas cu pas până la obţinerea zâmbetului ideal

Primul pas pe care trebuie să îl faci este programarea la medicul dentist. În urma examinării orale clinice şi a investigaţiilor digitale de investigaţie (radiologia digitală), medicul dentist coordonator va realiza un plan de tratament personalizat pe care îl va discuta cu tine, astfel încât să puteţi decide împreună cum se va desfăşura experienţa până la obţinerea zâmbetului dorit.

Tratamentul începe întotdeauna cu şedinţa de igienizare profesională, pentru a ne asigura că dinţii sunt curaţi şi că placa bacteriană şi tartrul sunt complet îndepărtate.

Ulterior, în funcţie de complexitatea tratamentului, se va crea o comisie medicală supervizată de medicul coordonator dedicat pacientului. Acesta se va asigura că toţi medicii implicaţi în caz sunt informaţi şi respectă etapele de tratament şi că pacientul urmează recomandările şi vizitele la cabinet, conform planului de tratament agreat.

Ascultarea şi înţelegerea pacientului

Reuşita planului de tratament depinde atât de medicul dentist coordonator, cât şi de pacient. „Călătoria” spre zâmbetul ideal reprezintă un efort comun şi o colaborare strânsă între medicul dentist coordonator, echipa medicală dedicată cazului, tehnicianul dentar şi pacient, care înţelege importanţa respectării programărilor şi a tratamentelor.

De asemenea, este foarte important să avem o relaţie deschisă cu pacientul, să îl ascultăm şi să îi înţelegem nevoile, temerile şi aşteptările în ceea ce priveşte experienţa unui zâmbet nou.

Fiind vorba despre un tratament medical, este important ca pacientul să fie încrezător că va beneficia de un act medical ireproşabil şi de toată atenţia şi expertiza echipei medicale dedicată cazului.

Tipuri de cazuri complexe în stomatologie

De cele mai multe ori, cazurile complexe în stomatologie implică reabilitări orale funcţionale cu implant dentar sau sisteme fixe de protezare cu implanturi dentare ori de estetică dentară cu ajutorul coroanelor dentare, faţetelor dentare etc.

Printre motivele care determină apariţia acestor cazuri complexe se numără nerespectarea regulilor de igienă orală zilnică şi amânarea tratării cariilor sau a altor afecţiuni care pot duce, în timp, la pierderea dinţilor de pe arcada dentară.

Există şi situaţii în care un diagnostic eronat sau incomplet, care presupune un tratament parţial ce acţionează doar asupra uneia dintre afecţiuni, poate favoriza apariţia unor complicaţii.

De aceea, pentru a stabili un diagnostic precis şi a-i oferi pacientului opţiunile corecte de tratament, medicul dentist coordonator trebuie să realizeze un set de investigaţii radiologice care pot identifica toate afecţiunile dentare.

Coordonare atentă şi expertiză medicală interdisciplinară

Sănătatea dentară pe termen lung a pacientului ar trebui să reprezinte principala preocupare a medicului dentist. De aceea, atunci când coordonez un caz care necesită tratamente din diverse arii ale stomatologiei, mă consult cu alţi colegi medici specializaţi în tratarea patologiilor dentare respective.

Astfel, pacientul are siguranţa şi încrederea că beneficiază de un diagnostic corect, de cele mai bune tratamente şi de rezultatele dorite, iar experienţa lui în cabinet rămâne pozitivă de la prima vizită şi mult după finalizarea tratamentului.

În concluzie, este extrem de important să înţelegem că unul dintre factorii principali ai reuşitei tratamentului dentar este colaborarea eficientă şi transparentă între medicul coordonator şi pacient.

Citește și:
Design digital în estetica dentară: zâmbet computerizat, proiectat în realitate
5 mituri despre faţetele dentare, demontate de medicul dentist
Ştiinţă şi artă în refacerea zâmbetului


Exclusiv Online
Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să slăbiți, puteți consuma, fără limită de cantitate, indiferent câtă grăsime are Doctorulzilei.ro Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să...
Siropul minune care curăță plămânii! Amestec natural din trei plante pe care le ai și tu în casă Infoactual.ro Siropul minune care curăță plămânii! Amestec natural din trei plante...
Concepții greșite despre câini! Multe dintre informațiile pe care le știți despre acease animale sunt doar povești Animalzoo.ro Concepții greșite despre câini! Multe dintre informațiile pe care...
George Burcea a dat lovitura! Pentru câți bani a semnat cu o televiziune Substantial.ro George Burcea a dat lovitura! Pentru câți bani a semnat cu o televiziune
Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan, fostul purtător de cuvânt al Poliției Române Gandul.ro Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan, fostul purtător...
Chinezii dau cea mai bună veste: Planta minune care poate vindeca coronavirusul. Crește și în România VoxBiz.ro Chinezii dau cea mai bună veste: Planta minune care poate vindeca coronavirusul....

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .