Adrian Mina, medic stomatolog: cum tratăm respiraţia urât mirositoare

Respiraţia urât mirositoare poate afecta pacienţii nu doar din punct de vedere al igienei orale, ci şi psihic: duce la anxietate.
  • Publicat:
Adrian Mina, medic stomatolog: cum tratăm respiraţia urât mirositoare
FOTO: 123rf.com / Adrian Mina, medic stomatolog: cum tratăm respiraţia urât mirositoare

Una dintre cel mai des întâlnite probleme de sănătate oro-dentară este respiraţia urât mirositoare, cunoscută şi în termeni medicali sub denumirea de halenă feridă. În medie, 25% dintre persoane suferă de această afecţiune, iar cauzele sunt de cele mai multe ori date de igiena orală. Din păcate, persoanele care se confruntă cu respiraţia urât mirositoare au în permanenţă o stare de neliniştie, ruşinare şi chiar anxietate. Medicul stomatolog Adrian Mina explică cauzele bolii precum şi posibilităţile de tratare a acesteia.

  • Respiraţia urât mirositoae afectează 1 din 4 persoane, la nivel global;
  • Cea mai comună cauză a acestei afecţiuni este igiena orală necorespunzătoare;
  • Dacă resturile de mâncare sunt prezente în cavitatea bucală, acestea duc la apariţia bacteriilor;
  • Hidratarea cavităţii bucale reduce respiraţia urât mirositoare;
  • Cel mai bun tratament pentru respiraţia urât mirositoare este periajul regulat, folosirea apei de gură şi a aţei dentare şi hidratarea.

“Lipsa unei igiene corespunzătoare atrage după sine o serie de probleme oro-dentare, care pot genera mirosul urât al gurii. Halena fetidă poate fi produsă de carii dentare, parodontoză, diferite afecţiuni gingivale sau complicaţii de natură septică. La acestea se adaugă şi factori prezenţi în rutina zilnică a fiecărei persoane, fie că vorbim despre fumat, despre consumul de alcool sau o dietă necorespunzătoare ce favorizează depunerile de placă bacteriană şi tartru. Nu în ultimul rând, halena fetidă poate sa fie un indicator al unor alt gen de afecţiuni precum febră, diabet, boli renale sau hepatice sau afecţiuni ale tractului digestiv”, explică specialistul.

Primul pas pentru a rezolva această problemă este de a merge la medicul stomatolog, acolo unde fiecărui pacient i se va prescrie un tratament personalizat.

“Boala poate fi tratată uşor dacă persoana se prezintă la medicul stomatolog pentru o consultaţie. Acesta va determina în mod exact cauza bolii şi va recomanda un tratament adecvat. Numai după înlăturarea cauzei boala va dispărea. Dacă aceasta îşi are originile în alte afecţiuni ale organismului, medicul va îndruma pacientul către specialistul abilitat pentru rezolvarea problemelor. Dacă problemele de sănătate nu se pot rezolva în totalitate, cum se întâmplă în cazul diabetului zaharat, de exemplu, medicul stomatolog va recomanda pacientului anumite soluţii paliative ce vor duce la eliminarea mirosului neplăcut al respiraţiei”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”