Prof. dr. Christoph Zielinski: despre terapiile neoadjuvante în cancerul de sân

Prof. dr. Christoph Zielinski explică importanţa terapiilor neoadjuvante în tratamentul cancerului de sân şi cum ajută pacientele cu tumori mamare noile abordări terapeutice.
  • Publicat:
Prof. dr. Christoph Zielinski: despre terapiile neoadjuvante în cancerul de sân

Cancerul de sân este principala afecţiune malignă diagnosticată la femei, cu un număr de peste 2 milioane de cazuri depistate anul trecut la nivel global. În funcţie de tipul de cancer şi de stadiu, protocolul de terapie poate include chimioterapia, chirurgia, radioterapia, dar şi alte terapii. În ultima vreme, se vorbeşte despre terapiile neoadjuvante în cancerul mamar, cele care se administrează înainte tratamentului propriu-zis. Iar pentru a lămuri utilitatea acestora, am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Christoph Zielinski, specialist în oncologie medicală, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului, Preşedinte în cadrul Grupul Oncologic de Cooperare pentru Europa Centrală şi de Est.

CSÎD: Care sunt beneficiile terapiilor neoadjuvante în cancerul de sân?

Prof. dr. Christoph Zielinski: În cancerul de sân, terapiile neoadjuvante au ca scop reducerea în dimensiuni a tumorii mamare. Este ceea ce urmărim cu aceste noi tratamente. Ideea de bază este să aplicăm aceste tratamente pentru a reduce amploarea intervenţiilor chirurgicale. Cu alte cuvinte, dacă un cancer de sân este operabil şi putem evita mastectomia, atunci putem face tratamentul neoadjuvant pentru a face o chirurgie conservatoare, dacă este posibil, doar cu îndepărtarea formaţiunii tumorale. Însă tratamentul mai are şi alt scop. În cancerul de sân, există riscul ca celulele maligne să se fi răspândit în organism.

De fapt, cancerul de sân este o afecţiune sistemică ceea ce înseamnă că este posibil să se fi diseminat atunci când a apărut şi s-a dezvoltat. Iar dacă acest lucru s-a întâmplat şi aplicăm terapia neodajuvantă, iar tumora s-a micşorat, putem presupune că şi celulele care ar fi putut disemina în corp au fost distruse. Nu există dezavanje ale amânării intervenţiei chirurgicale până la încheierea acestui tratament. În ceea ce priveşte supravieţuirea pe termen lung, aceasta este similară cu cea în cazul aplicării tratamentelor adjuvante după operaţie. Doar că în cazul terapiilor neoadjuvante, poţi estima rezultatul şi poţi face chirurgia conservatoare a sânului.

CSÎD: Terapiile neoadjuvante sunt medicamente chimioterapice sau putem vorbi şi de alte tipuri de medicamente?

Prof. dr. Christoph Zielinski: Aceasta este o întrebare foarte bună. Până nu demult, acestea erau în principal substanţe chimioterapice. La unele paciente mai în vârstă, diagnosticate cu tumori hormonodependente, se puteau aplica terapii hormonale. Însă în viitor, e posibil să apară şi altfel de medicamente. În anumite studii clinice, combinăm deja terapiile hormonale cu terapiile moleculare, precum inhibitorii de CDK4/6, pentru a evita chimioterapia. Dar aceste terapii au cea mai mare eficacitatea în cancerele HER2 pozitive, unde combinăm chimioterapia cu terapiile cu anticorpi, iar efectul poate fi dispariţia completă a tumorilor.

CSÎD: În ce stadii de boală pot fi aplicate aceste tratamente?

Prof. dr. Christoph Zielinski: Acestea pot fi aplicate în stadiile 1, 2 şi 3 şi sunt disponibile pentru toate tipurile de cancer mamar.

CSÎD: Aceste terapii pot avea efecte adverse?

Prof. dr. Christoph Zielinski: Efectele adverse ale terapiilor neoadjuvante sunt similare celor ale terapiilor adjuvante, fiind vorba şi de chimioterapie. Ceea ce ştim cu precizie în cancerul de sân este că trebuie să aplicăm terapii eficace încă de la început, când boala este la debut şi nu s-a diseminat. Pentru că în aceste stadii, boala este curabilă şi vedem rezultate foarte bune. În ţările occidentale, rata de mortalitate în cancerul de sân scade datorită terapiilor adjuvante şi neoadjuvante. Dar rezultatele sunt foarte bune în stadiile incipiente, datorită tuturor acestor terapii.

CSÎD: Ce ne puteţi spune despre recidivă? Multe persoane ar fi tentate să facă dublă mastectomie pentru a evita recidiva.

Prof. dr. Christoph Zielinski: Recidiva nu este condiţionată de intevenţia chirurgicală. Să nu uităm că afecţiunile maligne mamare sunt sistemice, aşa că dubla mastectomie nu influenţează recidiva. Nu putem vorbi de o mai bună supravieţuire datorată controlului local al bolii. Decesele apar ca urmare a metastazelor hepatice sau pulmonare şi nu ca urmare a unei operaţii ineficace. Aşa că în ultima vreme, ne concentrăm mai puţin pe importanţa intervenţiilor chirurgicale de mare amploare şi mai mult pe terapiile adjuvante şi neoadjuvante.

CSÎD: Care sunt soluţiile în cazul metastazelor date de cancerul mamar?

Prof. dr. Christoph Zielinski: Acestea sunt tratabile, nu şi curabile. Recent, s-au făcut progrese în tratarea cancerului de sân triplu negativ, prin anumite terapii imunologice combinate cu chimioterapie, mult mai eficace decât simpla chimioterapie. Deci lucrurile au evoluat spectaculos în ultimele luni şi evoluează în continuare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: