Imunoterapia, acum accesibilă gratuit pentru 4000 de pacienţi

O veste bună pentru pacienţii bolnavi de cancer din România: Casa de Asigurări de Sănătate a aprobat decontarea imunoterapiei nivolumab în tratamentul cancerului pulmonar. 4000 de pacienţi suferinzi de cancer pulmonar, eligibili, vor beneficia de tratament, fapt care este socotit drept mare victorie a campaniei.
  • Publicat:
Imunoterapia, acum accesibilă gratuit pentru 4000 de pacienţi

O veste bună pentru pacienţii bolnavi de cancer din România: Casa de Asigurări de Sănătate a aprobat decontarea imunoterapiei nivolumab în tratamentul cancerului pulmonar. 4000 de pacienţi suferinzi de cancer pulmonar, eligibili, vor beneficia de tratament, fapt care este socotit drept mare victorie a campaniei. 

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia este considerată, la ora actuală, standardul de aur în tratamentul anumitor tipuri de cancere în stadii avansate. Foarte multe studii sunt în desfăşurare în toată lumea care vizează descoperirea a tot mai multe indicaţii terapeutice.

Ce înseamnă, de fapt, imunoterapia? Acest tip de terapie vizează sistemul imun, neavând legătura cu tumora propriu-zisă, cu celulele canceroase, ca în cazul chimioterapiei, de exemplu. Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acesta.

Scopul imuno-oncologiei este acela de a schimba aşteptările legate de supravieţuire şi a felului în care pacienţii trăiesc cu această boală, oferind bolnavilor de cancer din întreaga lume speranţa la o rată de supravieţuire mai mare, comparativ cu terapiile clasice, şi o calitate a vieţii mai bună. Spre deosebire de terapiile clasice (precum chimioterapia), care ţintesc direct tumora, imuno-oncologia se bazează pe stimularea imunităţii care să ajute organismul să elimine singur tumora.

La finalul lunii iunie, Dr. Răzvan Curcă, medic oncolog, şi Dr. Marius Geantă, fondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină, au prezentat ultimele noutăţi în domeniul imuno-oncologiei, discutate la Congresul ASCO, care a avut loc la Chicago la începutul lunii iunie.

Dr. Răzvan Curcă (medic oncolog) a subliniat importanţa sistemului imunitar în tratarea cancerului:

  • Până în anul 2011, melanomul malign era poate cea mai mare dezamăgire pentru oncologi, pentru că timp de aproape 30 de ani, nu a apărut nimic nou. Şi au fost sute de încercări şi combinaţii. Şi dintr-o dată, a apărut imuno-oncologia cu indicaţie în melanomul malign metastatic, iar acela a fost, practic, punctul de început al imuno-oncologiei.
     
  • Acest mecanism al imunităţii este valabil pentru toate tipurile de cancer, nu doar pentru melanom. Este un mecanism comun, în care nu îţi propui să distrugi tumnora, ci să faci tumora să fie victima imunităţii, pe care reuşeşti să o faci eficientă. Prin acest mecanism comun, vom vedea în timp că vor apărea foarte mult indicaţii terapeutice ale imuno-oncologiei, în foarte multe tipuri de tumori.
     
  •  Deja, pentru agentul imuno-oncologic nivolumab, sunt 6 indicaţii terapeutice înregistrate în 3 ani: melanom malign metastatic, cancer pulmonar, cancerul renal, cancere  din sfera ORL, limfoame Hodgkins. Lărgindu-se spectrul de indicaţii terapeutice, numărul de beneficiari de pe urma imuno-oncologiei este în creştere continuă.
     
  • Aşadar, orice an de supravieţuire pentru un pacient cu cancer înseamnă o şansă de a avea acces la un nou tratament modern.
     
  • În acest context, din pacienţii cu cancer pulmonar în stadiu metastatic (adică 75% din numărul total al bolnavilor), cel puţin 2/3 dintre pacienţi are avea nevoie de imuno-oncologie.

Introducerea imunoterapiei nivolumab în România reprezintă un pas înainte, crucial în tratarea cancerului. În urma cercetărilor realizate pentru determinarea eficienţei imunoterapiei (un grup tratat cu nivolumab şi un grup tratat cu docetaxel) s-au constatat următoarele aspecte:

  • Rata de răspuns a fost de 20% în grupul tratat cu nivolumab comparativ cu 8,8% în grupul tratat cu docetaxel (p
  • Rata de supravieţuire fără progresia bolii a fost de 3,48 luni în grupul tratat cu nivolumab comparativ cu 2.83 luni în grupul tratat cu docetaxel, rezultând o diferenţă de aproximativ 19 zile (p

Cum se decontează medicamentul imuno-oncologic?

În cazul cancerului pulmonar a fost stabilită o categorie eligibilă de 4.000 de pacienţi. Pe scurt, medicamentul se califică pentru a fi decontat în regim cost-volum pentru un număr potenţial de 4.000 de pacienţi. Următorul pas, ca urmare a încheierii contractului este ca pacienţii care suferă de cancer pulmonar să beneficieze efectiv de tratament.

Până la momentul actual, singurul tratament rambursat, în melanomul malign metastatic a adus următoarele rezultate: în melanomul malign metastatic, rata de răspuns este situată între 30-40%, iar remisiunile complete apar la 10-15% dintre pacienţi. În cazul melanomului, există deja o combinaţie de imunoterapie care face ca procentul să crească la 60-70% rata de răspuns, iar procentul de remisiuni complete – 25% dintre pacienţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: