Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Dr. Lucian Ruşitoru: despre camera port pentru chimioterapie INTERVIU EXCLUSIV

Despre cancerul de sân se discută în cifre şi statistici, mereu cu teamă în suflet şi glas sugrumat. Este o boală veche de când lumea, dar care astăzi s-a transformat în cel mai prolific ucigaş al femeilor. Descoperit la timp se poate lupta cu el chiar şi cu pagube minime. Cel instalat terifiant şi cu viclenie diseminat prin metastaze ganglionare necesită bătălii suplimentare, multe câştigate de o armată de medici pregătiţi mereu pentru mai greu, mai rău, mai dificil. Doctorul Lucian Ruşitoru este cunoscut printre pacienţii ocologici drept un om special prin ceea ce face. Artizan al unei tehnici inovatoare de montare a camerei implantabile pentru chimioterapie, dr. Ruşitoru vorbeşte puţin despre reuşitele sale, dar insistă asupra prevenţiei cu abnegaţia celui care cunoaşte îndeaproape această boli înfiorătoare. Şi ascultându-l, nu îţi dă de ales, trebuie să-l crezi.

CSÎD: Domnule doctor, de cât timp se realizează această tehnică de montare a camerei port pentru chimioterapie în România?
Dr. Lucian Ruşitoru:
Echipa cu care lucrez a fost, dacă nu prima, printre primele care au început montarea acestui sistem în România. Asta se întâmpla acum aproximativ 10 ani. În străinătate dispozitivul a început să fie montat de mai bine de 15 ani şi este acum o procedură standard pentru bolnavii care au nevoie de administrarea tratamentului polichimioterapic. Din păcate, în România, montarea şi folosirea acestui dispozitiv este la polul opus, fiind folosit destul de rar. Motivul poate fi lipsa de informare atât a pacienţilor, cât şi, poate, a unei părţi a personalului medical.

CSÎD: În ce zonă a corpului se montează această cameră port pentru chimioterapie?
Dr. L.R.:
Camera port accesează una din venele centrale ale organismului. Aceasta poate fi jugulara internă, subclavia, mai rar femurala. În anumite condiţii deosebite pot fi accesate şi alte vene. Drept urmare, în funcţie de vena pe care o accesăm, alegem şi zona corpului unde va fi montată camera port. Eu prefer abordul venei jugulare interne sub control ecografic şi montarea dispozitivului port în regiunea subclaviculară dreapta sau stânga.

CSÎD: Care sunt riscurile? Există pacienţi care nu o pot tolera? Aţi avut în practica dumneavoastră vreun pacient al cărui organism a respins procedura?
Dr. L.R.:
Haideţi să separăm un pic lucrurile... Există pacienţi cărora nu putem, din diferite motive, să le montăm această cameră port. Motivele ţin de starea pacientului, starea venelor, eventuale deficienţe ale sistemului imunitar, infecţii, modificări ale timpilor de coagulare, eventual anumite terapii care pot interfera cu zona de montaj (radioterapie). Dacă nu avem contraindicaţii şi montăm dispozitivul, există bineînţeles posibile riscuri sau complicaţii ce pot apărea. Există complicaţii standard ale oricarei proceduri chirurgicale cum ar fi o sângerare (hematom) sau o infecţie, şi există complicaţii specifice sistemelor port. Fiind un corp străin, sigur că există şi riscul de a fi respins de organism. Doar că acest lucru nu se întâmplă brusc, înainte se observă o suferinţă la locul de montaj pe care pacientul o semnalează şi putem evalua şi inteveni din timp pentru a repoziţiona sistemul. Totuşi, dintre toate complicaţiile posibile, cea mai frecventă este obstrucţia cateterului (înfundarea lui).

CSÎD: Sunteţi chirurg specializat în patologia mamară, mai precis cancerele de sân. Care este cea mai mare greşeală pe care o fac femeile aflate sub suspiciunea unui cancer de sân?
Dr.L.R.:
Cea mai mare greşeală pe care, din păcate, o întâlnesc des este... fuga. De fapt, aş spune că marile drame în cancer încep de la teamă. Pacienta probabil se sperie de posibilul diagnostic neplăcut pe care l-ar putea afla şi renunţă să continue investigaţiile. Şi în felul acesta se pierde un timp extrem de preţios în care, poate, am fi putut diagnostica boala într-un stadiu incipient şi cu şanse mult mai mari de a fi tratată. Şi, pentru mine, este un lucru tare trist, mai ales că neoplaziile glandei mamare nu evoluează ascuns (aşa cum o fac cele de pancreas de pildă) fiind şi foarte uşor şi perfect explorabile.

CSÎD: Aţi întâlnit cancere care au intrat în remisie subit? Există aşa ceva?
Dr.L.R.:
Am întâlnit paciente care, nu ştiu cum, au reuşit să intre într-un fel de echilibru cu boala şi să meargă înainte. O stare greu de explicat medical în care boala exista în continuare, dar nu evolua. Şi sunt bineînţeles, multe, foarte multe paciente care au învins boala cu ajutorul tratamentului. Vedeţi, acolo stă de fapt, un război crâncen, dus cu boala, cu suferinţa. Un război care pentru femeie a început din senin, cu diagnostice de care se sperie, cu nedreptatea destinului, cu durerile care deseori se transformă în disperare şi cu ideea de a nu mai fi de folos celor dragi. Dar este un război în care ea trebuie să ştie că poate învinge, că îşi poate recâştiga viaţa.

CSÎD: După primirea diagnosticului de cancer de sân.... cât de repede trebuie intervenit pentru a stopa răspândirea celulelor maligne?
Dr. L.R.:
Imediat! Odată diagnosticată boala se va începe obligatoriu tratamentul. Etapele lui şi ordinea acestora se stabilesc în funcţie de stadiul bolii şi de biologia moleculară a celulei maligne. Chirurgia este o parte importantă a tratamentului, dar nu întotdeauna începem cu ea. Scopul principal este de a controla şi stabiliza boala, şi apoi eliminarea ei. Fiecare secundă în care nu facem nimic e aceeaşi secundă în care boala face un pas înainte. Şi rămânem în urmă… eu şi pacienta mea, iar lupta devine mai anevoioasă. Ori scopul nostru e să fim înaintea bolii şi să câştigăm.

CSÎD: După intervenţia chirurgicală se recomandă deopotrivă chimioterapia împreună cu radioterapia?
Dr.L.R:
Chimioterapia şi radioterapia sunt tratamente diferite. Tratamentul cancerului de sân este împărţit în tratament local (la nivelul sânului şi axilei unde avem boala) şi tratament sistemic, în tot corpul (pentru a controla răspândirea bolii). Chirurgia şi radioterapia sunt tratamente locale, care atacă boala la locul ei de origine, la nivelul sânului şi eventual axilei. Chimioterapia, hormonoterapia, terapia cu Herceptin pentru receptorul Her2 pozitiv, Zoladexul pentru boala ajunsă la nivel osos, toate acestea sunt tratamente sistemice, care acţioneaza în tot corpul. Ordinea în care se administrează sau necesitatea unora dintre ele se stabileşte în funcţie de stadiul bolii. Sunt situaţii în care chimioterapia nu este necesară, la fel cum sunt situaţii când nu avem nevoie de radioterapie. Toate acestea ţin de personalizarea tratamentului pentru fiecare pacientă în parte.

CSÎD: Care sunt efectele secundare de care se sperie toate femeile?
Dr. L.R.:
Cel mai mult femeilor le e teamă de chimioterapie şi de efectele secundare ale acesteia. Căderea părului are un impact psihologic covârşitor. La fel, există teama de stările de rău care pot apărea în urma administrării tratamentului. Dar toate acestea trec. Însă peste toate, ideea pierderii unui sân este lucrul cel mai traumatizant. Din fericire, tehnicile de reconstrucţie mamară au evoluat foarte mult astfel încât avem şanse să atenuăm eventualele daune care apar în drumul spre vindecare.

CSÎD: Ce se întâmplă de fapt la radioterapie? Pare un termen abstract.
Dr.L.R.:
Radioterapia este un tratament local care vine în completarea chirurgiei. Constă în administrarea unui fascicul de radiaţii pe întreaga suprafaţă a sânului lezat şi dacă este nevoie pe zona axilei. Suprafaţa care necesită iradiere se marchează într-o şedinţă efectuată înaintea începerii tratamentului radioterapic propriu zis când se face o delimitare a zonei de către medicul radioterapeut. Se va administra o doză totală de radiaţie care va fi împărţită în doze mici suportabile de către piele şi restul ţesutului subtegumentar, doze ce se administrează zilnic. De regulă, o astfel de şedinţă de iradiere durează câteva minute, zilnic, timp de 25 de zile.

C.S.Î.D.: Ce-ar trebui să ştie femeile, mai presus de orice?
Dr. L.R.:
Să ştie că sănătatea lor este mai preţioasă decât orice şi că de starea lor de bine depinde echilibrul întregului lor univers, familia, copiii… Iar dacă unei femei îi este bine, le este bine tuturor celor dragi ei. Să ştie că boala aceasta este o răsucire a destinului pe care o poate afla şi evita din timp şi asta o va face mai puternică, pentru cei dragi, pentru lumea care o iubeşte şi care trebuie să-i aparţină. Trebuie să ştie neapărat, asta. Şi să ştie că, descoperit la vreme, de la început, cancerul de sân poate fi tratat!Citește și:
Cancer de sân avansat - cu ce probleme se confruntă româncele diagnosticate
Sânii tăi au unul aceste semne? Întreabă medicul dacă ai cancer de sân
Cancer de sân - Dr. Dragoş Median: ”Orice modificare a sânilor (nodul, durere, culoare) este suspectă„
Exclusiv Online - 12.11.2019
Citește pe descopera.ro
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...'' Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au...
Marele MISTER al celebrului fluviu NIL care a contrariat cele mai strălucite minţi timp de sute de ani a fost în sfârşit ELUCIDAT şi este de-a dreptul fascinant Marele MISTER al celebrului fluviu NIL care a contrariat cele mai strălucite...
Săgetător Săgetător 22 noiembrie - 20 decembrie

Este o lună ideală pentru a vă răsfăţa, fie la coafăr sau cosmetică. De asemenea, o vizită prin magazine vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi garderoba. O întâlnire neaşteptată provoacă...citește mai departe

×

Zf.ro
O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro O companie românească este printre cele...
Romania deţine 60% din rezerva totală...
Crăciunul nu vine cu veşti bune pentru...
BusinessMagazin.ro
Familia care câştigă ZECI DE MII DE DOLARI în fiecare minut. Ce AVERE IMPRESIONANTĂ are Familia care câştigă ZECI DE MII DE DOLARI...
Este OFICIAL: Un nou miliardar în România....
Mediafax.ro
Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă  de 16 ani s-a sinucis pentru că nu mai suporta să fie hărţuită de două colege de şcoală Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă...
Orban a concediat consiliera care câştiga...
Ciocolata care creşte virilitatea, o „Viagra...
Gandul.info
Multe mame nu ştiu! Medicamentul interzis copiilor sub patru ani. Este folosit pentru scăderea febrei, dar poate declanşa o maladie fatală Multe mame nu ştiu! Medicamentul interzis...
Previziunile Babei Vanga. Ce ne aşteaptă...
Nostradamus şi Baba Vanga, viziuni incredibile...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO. La 7 ani era considerată cea mai frumoasă fetiță din lume! Cum a ajuns să arate la 18 ani fiica fotbalistului Blondeau FOTO. La 7 ani era considerată cea mai...
Cum arată Simona Trașcă la 38 de ani!...
Imagini fierbinți cu Andreea Marin într-o...
ApropoTv.ro
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Go4it.ro
Cinci hoţi români au uimit lumea cu modul INCREDIBIL în care au furat iPhone-uri în valoare de 590.000 de dolari dintr-un camion aflat în mişcare. Cascadoria, demnă de filmul „Fast & Furious”, face înconjurul lumii Cinci hoţi români au uimit lumea cu modul...
Au publicat acest clip şi au strâns 2...
S-au căsătorit după doi ani de iubire....
ProMotor.ro
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci....
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au...
SKODA la testele EuroNCAP. Ce notă a primit...
Descopera.ro
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...'' Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
Un URS polar cu mesajul ''T-34'' scris pe...
SF-ul a devenit realitate şi poate provoca...
ULTIMA ORĂ
Cine este omul care îl făcea să TREMURE de frică pe Mike Tyson: „Împietream când rămâneam singur cu el”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.