Rezultat analiza FSH
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, la aceasta valoare a FSH, probabil ca ati intrat la menopauza. citește

Caută în:
Cele mai

Neuroblastom: definiţie, cauze, simptome, tratament

Neuroblastom: definiţie

Neuroblastomul este al treilea cel mai frecvent tip de cancer ntlnit la copiii sub 5 ani. Incidena acestei forme de malignitate este de aproximativ 10 cazuri la 1 milion de copii i este cel mai des ntlnit tumor extracranian solid la nou-nscui i copii mici, nsumnd 8-10% din totalul cancerelor pediatrice. Se estimeaz c n America sunt 800 de noi cazuri de neuroblastom n fiecare an. 

Comparativ cu alte ri, n special SUA, incidena neuroblastomului este de trei ori mai mare n ara noastr (3/100.000). Rata de supravieuire este de 22% n Romnia, comparativ cu rile occidentale, unde rata de supravieuire total este mai mare de 50%. Aceste diferene ar putea indica o capacitate redus a sistemului de sntate din Romnia de a gestiona astfel de boli complexe. Din numrul mare de cazuri internate (aproximativ 200/an) pentru neuroblastom, doar 10% suport o intervenie chirurgical n scop curativ. Se poate specula c restul de 12% dintre supravieuitori sunt tratai n afara granielor Romniei, potrivit managementinhealth.com.

Vrsta medie la care sunt diagnosticai copiii cu neuroblastom este 1-2 ani, rareori boala putnd fi depistat nainte de natere, cu ocazia ecografiei morfofetale. Aproape 90% din cazurile de neuroblastom sunt diagnosticate pn n vrsta de 5 ani i foarte rar la copiii peste 10 ani sau la aduli. n dou din trei cazuri, la momentul diagnosticului, boala va fi ajuns deja la stadiul de metastazare ctre nodulii limfatici sau alte esuturi ori organe ale corpului, cauznd diverse simptome.  

Neuroblastomul se dezvolt din celulele incomplet dezvoltate (neuroblaste) din diverse pri ale corpului, n special cele de la nivelul glandelor suprarenale, situate deasupra rinichilor. Cu toate acestea, tumora poate lua natere i din celulele imature situate n abdomen, piept, gt sau mduva spinrii. Neuroblastomul se poate rspndi rapid i n alte zone sau organe ale corpului, cum ar fi nodulii limfatici, ficat, plmni, oase, sistemul nervos central sau mduva spinrii, de aceea este important ca diagnosticul s fie stabilit ct mai devreme cu putin, astfel nct opiunile de tratament s aib o ans mai mare de reuit.

APEL UMANITAR: Vldu, diagnosticat cu neuroblastom i alte dou tumori la plmni, are nevoie de ajutor pentru a ajunge la operaie i tratament n Israel

 

Cuprins
Neuroblastom: definiţie
Neuroblastom: cauze
Neuroblastom: simptome
Neuroblastom: diagnostic
Neuroblastom: tratament
Neuroblastom: prevenţie
sus

Neuroblastom: cauze

Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei neuroblastomului, iar factorii de mediu par să nu influenţeze riscul instalării acestui tip de cancer, specialiştii cred că, ţinând cont de vârsta mică a pacienţilor, un rol important l-ar putea avea anumite gene sau anomalii ale ADN-ului care împiedică dezvoltarea normală a celulelor, încă din faza embrionară.

Medicamentele administrate înainte sau în timpul sarcinii, tratamentele hormonale (inclusiv anticoncepţionalele), greutatea corporală, consumul de alcool sau fumatul, expunerea la medii toxice nu au indicat o asociere cu acest tip de cancer, arată datele programului SEER (Surveillance, Epidemiology  and End Results) din cadrul National Cancer Institute.

Majoritatea cazurilor de neuroblastom apar sporadic şi fără a avea la bază un istoric familial al bolii. Cu toate acestea, în 1-2% din cazurile nou diagnosticate există date că o persoană din familie a suferit de o formă de cancer.

De asemenea, s-a observat că în anumite situaţii neuroblastomul se asociază cu boala Hirschsprung sau sindromul de hipoventilaţie centrală congenitală, o afecţiune a sistemului nervos enteric, caracterizată de absenţa celulelor ganglionare în colonul distal, care determină obstrucţionarea acestuia. Potrivit specialiştilor, această afecţiune congenitală are la bază o mutaţie a genei oncogene PHOX2B, care are rolul de a transmite organismului semnale să producă anumite proteine ce ajută la dezvoltarea normală a celulelor. O altă ipoteză este mutaţia genelor ALK, LMOI, BARDI, FLJ22536.

Formele mai uşoare de neuroblastom ar putea fi cauzate de anumite modificări în structura ADN-ului, care pot declanşa sau împiedica acţiunea unor gene, cum sunt genele supresoare tumorale (antioncogene) DUSP12, DDX4, IL21RA sau HSD17B12 – acestea au rolul de a ţine sub control diviziunea celulară şi de a induce apoptoza (moartea) celulară. Astfel de gene defecte pot fi moştenite de la unul dintre părinţi (rareori) sau pot apărea pe parcursul vieţii, uneori chiar înainte de naştere, în stadiul fetal.

sus

Neuroblastom: simptome

Simptomele neuroblastomului diferă în funcţie de localizarea şi dimensiunea tumorii, de cât de mult s-a extins în corp, dar şi în funcţie de impactul acesteia asupra organelor afectate.

La nivelul abdomenului, capului şi membrelor, neuroblastomul poate prezenta simptome precum:

 • Noduli sau umflături în jurul buricului
 • Dureri de stomac sau senzaţie de preaplin, care poate duce la lipsa apetitului şi scădere în greutate
 • Umflarea picioarelor
 • Mărirea anormală a scrotului, ca urmare a presiunii exercitate de tumoră pe vasele de sânge şi cele limfatice
 • Tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipaţie, balonare)
 • Dificultăţi la urinare
 • Umflături sau noduli pe faţă, gât, braţe sau piept
 • Dureri de cap şi ameţeală
 • Tuse, dificultăţi de respiraţie şi la înghiţire
 • Căderea pleopelor sau pupile de dimensiuni diferite (cercul negru din centrul irisului)
 • Înroşirea ochilor sau accentuarea cearcănelor

Alte simptome ale neuroblastomului care pot indica extinderea ţesutului tumoral sunt:

 • Durerile de oase
 • Slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor
 • Sângerări sau vânătăi
 • Oboseală
 • Iritabilitate
 • Noduli de culoare vineţie
 • Febră ridicată
 • Hipertensiune arterială
 • Transpiraţie excesivă
 • Lipsa de sensibilitate în anumite părţi ale corpului
 • Ritm cardiac accelerat
 • Spasme musculare
sus

Neuroblastom: diagnostic

Dacă un copil prezintă simptomele descrise mai sus, medicul va întreba părinţii când au apărut acestea, cum au evoluat, dacă există în familie cazuri de cancer. De asemenea, medicul va examina fizic copilul, va căuta eventuali noduli în diverse zone ale corpului şi, foarte posibil, îi va măsura tensiunea, pentru că tumora poate duce la anumite dezechilibre hormonale care pot favoriza apariţia hipertensiunii arteriale. Neuroblastomul poate afecta uneori şi măduva spinării, ceea ce poate duce la tulburări de mişcare şi la rigiditate în zona membrelor inferioare şi superioare. Prin urmare, medicul va acorda atenţie şi acestui aspect.

În completarea examenului fizic, medicul poate recomanda efectuarea unor analize precum: hemoleucogramă completă, markeri chimici, teste renale sau hepatice. Analizele de urină sunt foarte importante, deoarece pot semnala prezenţa unui nivel crescut de catecolamine, substanţe chimice produse în exces în cazul neuroblastomului.

După obţinerea rezultatelor, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de neuroblastom se vor efectua anumite teste imagistice, la aprecierea medicului, cum ar fi:

În funcţie de rezultatele obţinute, medicul oncolog va evalua gradul de evoluţie a neuroblastomului, ceea ce îl va ajuta mai departe în stabilirea tratamentului potrivit, deoarece aşa poate afla cât de mult s-a extins ţesutul tumoral şi care sunt organele afectate.

Stadiul bolii se determină tot pe baza testelor imagistice sau a biopsiilor enumerate mai sus. Cele patru stadii ale neuroblastomului sunt notate de obicei cu cifre romane, de la I la IV, cifra I indicând etapa în care cancerul este limitat la o singură zonă, iar cifra IV este specifică metastazelor, deci cancerului care s-a extins în mai multe părţi ale corpului.

Stadializarea bolii este foarte importantă, deoarece tratamentul depinde de aceşti indici specifici fiecărei etape de dezvoltare a celulelor canceroase.

Stadiul I – tumora este localizată într-un singur organ şi poate fi eliminată chirurgical

Stadiul II/IIB – tumora este localizată cât de cât compact, dar sunt afectaţi ganglionii limfatici din apropiere şi intervenţia chirurgicală nu este la fel de eficientă

Stadiul III – neuroblastomul este considerat avansat şi nu poate fi eliminat chirugical

Stadiul IV – neuroblastomul s-a răspândit în alte părţi ale corpului (noduli limfatici, măduva osoasă, ficat, piele, plămâni) şi nu poate fi eliminat chirugical

Mai există o categorie specială de neuroblastom în stadiu IVS, întâlnit mai ales la copiii mai mici de un an, care indică metastazarea tumorii la nivelul pielii, ficatului sau măduvei osoase. Deşi această formă de neuroblastom pare gravă, majoritatea copiilor au şanse mari de vindecare după chimioterapie.

sus

Neuroblastom: tratament

Tratamentul neuroblastomului se stabileşte în funcţie de stadiul de evoluţie a acestuia, de vârsta şi starea generală de sănătate a copilului şi de localizarea tumorii, de recomandările medicului şi de prognosticul estimat, dar şi de preferinţele părinţilor.

Opţiunile de tratament sunt:

 • Intervenţia chirurgicală
 • Chimioterapia
 • Radioterapia
 • Transplantul de măduvă
 • Imunoterapia

Intervenţia chirurgicală constă în eliminarea porţiunii tumorale solide, dar succesul operaţiei depinde de localizarea şi mărimea acesteia. Dacă tumora este ataşată de organe vitale, cum ar fi plămânii sau măduva spinării, este posibil ca intervenţia chirurgicală să fie evitată, pentru că implică riscuri foarte mari.

Chimioterapia presupune administrarea de medicamente, oral sau intravenos, care distrug celulele canceroase cu dezvoltare rapidă. Din păcate, chimioterapia produce daune şi la nivelul celulelor sănătoase, ceea ce poate favoriza apariţia reacţiilor adverse. În anumite situaţii, mai ales în cazul copiilor cu risc crescut, chimioterapia este iniţiată înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a creşte şansele de eliminare a cât mai mult din tumoră.

Radioterapia este recomandată în cazul în care intervenţia chirurgicală şi chimioterapia nu au succesul sperat. De asemenea, copiii cu neuroblastom în stadiul IV sunt adesea nevoiţi să facă şedinţe de radioterapie după chimioterapie şi intervenţie chirugicală, pentru a preveni recurenţa celulelor canceroase. La fel ca în cazul chimioterapiei, şi radioterapia poate distruge celulele sănătoase şi poate cauza reacţii adverse, în funcţie de zona iradiată şi de cantitatea de radiaţii.

Transplantul medular autolog de celule stem hepatopoietice presupune recoltarea acestora de la pacient şi readministrarea lor după un tratament specific pentru distrugerea celulelor tumorale, de obicei chimioterapie, la un interval de 1-2 luni. Astfel, celule stem reintroduse în organism pot stimula dezvoltarea celulelor sănătoase.

Imunoterapia constă în administrarea unor anticorpi care ajută organismul să distrugă celulele canceroase. Deşi eficienţa acestei terapii nu este confirmată pe deplin în cazul neuroblastomului, alte forme de cancer şi-au găsit rezolvarea pe această cale, fără reacţii adverse, cum ar fi melanomul malign sau cancerul pulmonar. Din cauza costurilor crescute şi a timpului îndelungat necesar terapiei, ţara noastră nu decontează imunoterapia decât în cazul melanomului malign cu metastaze.

La fel ca în cazul oricărei forme de cancer, prognosticul neuroblastomului depinde de mai mulţi factori: extinderea, dimensiunea şi localizarea tumorii, răspunsul acesteia la terapie, vârsta şi starea generală de sănătate a copilului, toleranţa acestuia la anumite medicamente sau proceduri.

Medicii spun că rata medie de supravieţuire a copiilor cu neuroblastom este, la 5 ani de la diagnostic, în stadiile I şi II, de 90-95%, iar în stadiile III şi IV, de 40-50%. Desigur, mulţi copii trăiesc mai mult de 5 ani, iar alţii sunt complet vindecaţi, în funcţie de evoluţia bolii şi de răspunsul la tratament. Noile terapii au reuşit însă în ultimii ani să aducă o îmbunătăţire semnificativă în privinţa şanselor de vindecare a copiilor diagnosticaţi cu această formă de cancer.

sus

Neuroblastom: prevenţie

Având în vedere faptul că această formă de cancer nu are o cauză bine definită, nu există momentan recomandări privind eventuale măsuri de prevenţie.
Spre deosebire de cancerele la adulţi, factori de risc precum expunerea la medii toxice, fumatul sau greutatea corporală nu au fost asociaţi cu apariţia neuroblastomului la copii. Singurii factori de risc implicaţi în această formă de cancer la copii sunt vârsta şi ereditatea, care nu pot fi influenţaţi.

Unele studii arată că multivitaminele şi acidul folic administrate în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de neuroblastom la făt, dar sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această ipoteză.

Surseemedicine.medscape.com, stanfordchildrens.org, cancer.org, mayoclinic.org, webmd.comExclusiv Online - 12.12.2018
Citește pe descopera.ro
Alexandru Ioan CUZA şi una dintre cele mai mari CONSPIRAŢII din istoria României Alexandru Ioan CUZA şi una dintre cele mai mari CONSPIRAŢII din istoria...
TOP 10 filme pe care toată lumea ar trebui să le VADĂ cel puţin o dată - VIDEO TOP 10 filme pe care toată lumea ar trebui să le VADĂ cel puţin o...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Vă atrag foarte mult distracţiile şi v-aţi propus să nu pierdeţi niciun prilej în a le dovedi celorlaţi că ştiţi să trăiţi. Pe plas socio-profesional se bun ale baze ale evoluţiei dumneavoastră...citește mai departe

×

Zf.ro
SOLUŢIA la criza forţei de muncă din România. Cum puteţi fi plătiţi cu salarii de mii de lei. Oricine poate face asta, şi este EXTREM de bănos SOLUŢIA la criza forţei de muncă din...
ATAC fără precedent de la Mega Image în...
ULTIMĂ ORĂ: Una dintre cele mai mari actriţe...
BusinessMagazin.ro
Cel mai sărac oraş din România, adus în paragină de o fraudă masivă cu fonduri europene. Localnicii emigrează pe capete Cel mai sărac oraş din România, adus...
Începe construcţia autostrăzii pe care...
Mediafax.ro
Tânără ROMÂNCĂ, aproape desfigurată după ce a fost victima unui ATAC rasial în Marea Britanie. Motivul HALUCINANT pentru care o badă de adolescenţi au bătut-o cu bestialitate Tânără ROMÂNCĂ, aproape desfigurată...
Momente de cumpănă pentru Liviu Dragnea....
ANCHETA ia o altă TURNURĂ. Poliţia oferă...
Gandul.info
Unui bărbat, care stătea la o terasă, i s-a făcut milă de un om al străzii. L-a chemat la el şi i-a dat CARDUL lui şi PIN-ul: Mergi la un bancomat şi scoţi 20 de lire/ Ce a urmat este ULUITOR | VIDEO VIRAL Unui bărbat, care stătea la o terasă,...
Un bărbat din Brăila a vrut să îşi...
Preotul a chemat după slujbă o ENORIAŞĂ,...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: Simona Halep are un nou antrenor şi tocmai a confirmat totul! Prima reacţie a fostului lider mondial BREAKING NEWS: Simona Halep are un nou antrenor...
BREAKING NEWS: Nu e nimic de făcut atunci...
Crimă înspăimântătoare! I-a violat...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Un tânăr de 18 ani ar putea sta în ÎNCHISOARE 28 de ani pentru o fotografie de pe Facebook Un tânăr de 18 ani ar putea sta în ÎNCHISOARE...
Acest telefon chinezesc cu nume ciudat ar...
Primul GALAXY FOLD filmat de un utilizator!...
ProMotor.ro
RABLA 2019. Preţuri foarte bune la toate modelele Dacia! Uite oferta completă RABLA 2019. Preţuri foarte bune la toate...
LOCURILE DE PARCARE de pe stradă S-AR PUTEA...
Un şofer şi-a cumpărat o maşină RULATĂ...
Descopera.ro
DESCOPERIREA care răstoarnă toate cunoştinţele despre geografie. S-a găsit un nou continent DESCOPERIREA care răstoarnă toate cunoştinţele...
Camerele NASA au înregistrat un fenomen...
Descoperirea SECOLULUI! Mormântul lui Tutankhamon...
ULTIMA ORĂ
IMAGINI ŞOCANTE. Copii terorizaţi de o învăţătoare din Capitală care s-a filmat când ţipă la ei | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.