Gheorghe Turda a învins cancerul de două ori. Iată cum!

Anul acesta, Gheorghe Turda a fost diagnosticat cu carcinom cutanat şi a anunţat că s-a tratat şi s-a vindecat prin chirurgia Mohs.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gheorghe Turda a învins cancerul de două ori. Iată cum!

Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda a anunţat că s-a vindecat de cancer de piele după ce a fost diagnosticat cu carcinom cutanat în decursul acestui an.

Solistul este la a doua astfel de experienţă. Prima dată a descoperit cancerul din întâmplare. „M-a deranjat un neg cât un bob de piper în perciun. La un moment dat s-a spart bubiţa şi m-am speriat. Am venit imediat la consult. Doamna doctor Mihaela Leventer a zis că e nevoie să fac o operaţie. Am avut încredere în doamna doctor şi în metoda folosită de dânsa, tehnica Mohs. De la programare până la operaţie a durat o săptămână”, povesteşte Gheorghe Turda.

Cântăreţul a fost operat printr-o tehnică ce are rată de succes de 99.7%, microchirurgia Mohs. „Nu m-am speriat. Am primit cu optimism rezolvarea acestei situaţii în care am intrat. Noi, persoanele cu ochii albaştri şi tenul deschis, suntem predispuse la aşa ceva. Recunosc şi că am fost puţin neglijent, doritor să stau la soare mai mult decât trebuie”, spune Turda.

Cancerul de piele: mesajul lui Gheorghe Turda

Predispoziţia şi expunerea la soare l-au adus anul acesta din nou în cabinetul dermatologului. De data aceasta cu o leziune la ureche. „Pielea este un organ foarte sensibil iar noi, artiştii, suntem foarte expuşi. De multe ori trebuie să cântăm pe scene în soare, în frig, în condiţii imprevizibile, uneori grele pentru noi”, explică solistul. Diagnosticul de carcinom bazocelular (cancer de piele) a venit cu noi temeri – „Urechea e foarte sensibilă pentru un artist. Fără auz, un solist de muzică pierde tot”. Însă, la fel ca data trecută, Gheorghe Turda a învins cancerul şi ceea ce îşi doreşte cel mai mult să transmită românilor este să aibă grijă de pielea lor şi să meargă regulat la dermatolog.

Cancerul de piele: situaţa din România

Peste 2500 de români dezvoltă o formă gravă de cancer de piele în fiecare an. Ultimele estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), prin Agenţia Internaţională pentru Cercetarea în Domeniul Cancerului (IARC), arată că incidenţa şi mortalitatea cancerului de piele au crescut. Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică. În ciuda acestor date îngrijorătoare, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare dacă este depistat precoce.

Cancerul de piele: tratamentul prin microchirurgie Mohs

În acest moment, 80% dintre cancerele de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune este în continuă creştere. Cel mai eficient tratament pentru carcinomul cutanat este microchirurgia Mohs. În străinătate această procedură este folosită de peste 60 de ani cu rată de succes de 99.7%. La noi în ţară există singura clinică din Europa Centrală şi de Est acreditată de ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) pentru practicarea microchirurgiei Mohs şi pregătirea viitorilor medici pentru această intervenţie chirurgicală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: