Dan Chişu, despre lupta cu cancerul de piele. A învins de 3 ori

Dan Chişu a vorbit despre lupta cu cancerul de piele şi, totodată, a tras un semnal de alarmă în privinţa importanţei semnelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dan Chişu, despre lupta cu cancerul de piele. A învins de 3 ori
FOTO: 123rf.com / Dan Chişu, despre lupta cu cancerul de piele. A învins de 3 ori

Dan Chişu, cunoscut regizor, actor şi producător român, deşi a fost în atenţia presei pentru mult timp, nimeni nu a ştiut despre lupta sa cu cancerul de piele, boală pe care a descoperit-o întâmplător la o petrecere la care a participat şi Dr. Mihaela Leventer.

„Dr. Mihaela Leventer a zis Ia stai, ce e asta? Vino la o consultaţie. Şi m-am dus. A scos o lupă, s-a uitat. A zis Da, vino mâine. Atunci m-am speriat”, povesteşte Dan Chişu despre prima întâlnire cu cancerul de piele.

„Mi-a luat o probă pentru biopsie şi în câteva zile m-a programat pentru intervenţie (…) Am avut noroc pentru că puteam să întârzii cu diagnosticarea. Atunci mi-am dat seama că fiecare detaliu contează şi că, mai importantă decât rezolvarea problemei, este prevenţia. Cu cât ajungi mai devreme la medic, cu atât intervenţia este mai uşoară”, spune Dan Chişu.

Carcinomul este cel mai frecvent cancer întâlnit la om. Acest tip de cancer cu care Dan Chişu a fost diagnosticat apare în special la persoanele care petrec mult timp afară, în soare, fără să folosească protecţie solară. Anual se estimează 45.000 de cazuri noi, la care se adaugă cei peste 2.500 de români care se îmbolnăvesc în fiecare an de melanom, o altă formă de cancer de piele. Dintre aceştia, aproximativ o mie ajung la deces.

Dan Chişu a fost diagnosticat cu cancer de piele la clinica Dr. Leventer Centre de trei ori în ultimii cinci ani. Prima tumoare a fost operată în martie 2014 pe vârful nasului, a doua a fost operată în martie 2017 pe frunte şi a treia în aprilie 2019 la baza nasului, aproape de sprâncene. La descoperirea fiecărei formaţiuni suspecte, artistului i s-a făcut o biopsie cu rezultat în maxim 48 de ore pentru confirmarea diagnosticului. Odată stabilită forma cancerului de piele, a urmat intervenţia chirurgicală. Aceasta s-a realizat prin tehnica de microchirurgie Mohs, care permite verificarea în timp real a întinderii tumorii în ţesut, prin biopsii repetate. S-a scos tumora cu toate rădăcinile, iar apoi s-a închis operaţia.

„Totul a durat câteva ore. În timpul acesta am fost deschis şi dr. Leventer a tăiat câte o bucată de tumoare până nu a mai găsit nicio celulă canceroasă. La final m-a închis şi asta a fost”, îşi aminteşte regizorul.

„Am stat la soare, m-am expus destul de mult şi am neglijat cremele de protecţie. Am şi o pigmentaţie predispusă la astfel de atacuri. Aşa că a doua oară am ajuns repede la Dr. Mihaela Leventer. Chiar dacă eram pregătit de data asta, sperietura a fost mare. Când auzi că ai cancer, cu toată stăpânirea de sine, e un cuvânt care sperie”, explică regizorul.

Această experienţă l-a făcut pe artist să fie mai vigilent la semnele pielii. Acum are o rutină în ce priveşte controlul periodic la dermatolog şi măsurile suplimentare de protecţie atunci când petrece timp la soare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: