Tehnici de reproducere asistata

Tehnici de reproducere asistata

Tehnicile de reproducere asistata reprezinta o metoda prin care cuplurile care au primit diagnosticul de infertilitate sunt ajutate sa obtina o sarcina, cu unul sau mai multi copii.

In clinicile de specialitate, cel mai des folosite tehnici de reproducere asistata sunt:

  •  Inseminarea intrauterina
  •  Fertilizarea in vitro
  •  Transferul intrafalopian al gametilor
  •  Transferul intrafalopian al zigotilor
  •  Injectia intracitoplasmatica a spermei

Reproducere asistata: inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala este procedura prin care sperma, prelucrata in laborator, este introdusa artificial direct in uter in perioada de fertilitate maxima a femeii, atunci cand ovulul se afla in trompa uterina – moment determinat prin urmarire ecografica.

Inseminarea artificiala se foloseste in urmatoarele cazuri: barbatul nu poate ejacula (din diferite cauze medicale) in vaginul partenerei, ingustarea canalului colului uterin ceea ce face ca sperma sa nu ajunga in uter, femei cu mucus cervical inadecvat, prezenta HIV in cuplu, partenerii traiesc la distanta unul de altul pentru o perioada lunga de timp si nu poate exista contact sexual, existenta diagnosticului de infertilitate inexplicabila etc.

Sperma se colecteaza prin masturbare, procedura ce are loc intr-o camera special amenajata in clinica de infertilitate, este pregatita apoi in laborator si se introduce ulterior in colul uterin al partenerei.

Procedura de inseminare nu este dureroasa si nu dureaza mult, dar exista posibilitatea ca in timpul procedurii femeia sa simta usoare crampe uterine sau sa prezinte, in primele 24 de ore, usoare sangerari vaginale.

Cei mai importanti factori de succes ai accestei proceduri sunt calitatea spermei si varsta sub 35 de ani a femeii. Daca dupa trei incercari succesive de inseminare artificiala nu apare sarcina, este bine sa fie luata in calcul fertilizarea in vitro.

Reproducere asistata: fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este tehnica de reproducere asistata in care fertilizarea are loc in afara organismului uman.

Procedura este una complexa, in care cuplul declarat infertil este supus unor analize riguroase si cuprinde urmatoarele etape:

  • stimularea ovariana,
  • colectarea ovocitelor,
  • fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la partenerul de viata sau de la donator,
  • urmate de transferul embrionului astfel conceput in uterul viitoarei mame.

Fertilizarea in vitro este recomandata in urmatoarele cazuri: femeia are endometrioza in stadii avansate sau prezinta obstructia trompelor uterine, partenerul este diagnosticat cu infertilitate severa sau cuplul este incadrat in categoria infertilitate din cauze inexplicabile.

In cadrul primei etape, cea de stimulare ovariana, protocolul de tratament are drept scop stimularea ovarelor, prin tratament medicamentos, de a produce mai multi foliculi, in scopul de a obtine cat mai multe ovule. Iar prin producerea mai multor ovule cresc semnificativ sansele fertilizarii in vitro.

A doua etapa a FIV cuprinde colectarea ovocitelor prin punctie foliculara transvaginala, o procedura scurta si nedureroasa. Dupa recoltarea ovocitelor, urmeaza recoltarea materialului seminal al partenerului.

Etapa 3: In laborator are loc apoi inseminarea ovocitelor cu sperma, urmand fertilizarea sau procesul prin care spermatozoidul intra in interiorul ovocitului si il fertilizeaza.

Transferul in uterul viitoarei mame are loc la 72 de ore de la recoltarea ovocitelor.

Transferul intrafalopian al gametilor

Transferul intrafalopian al gametilor este o alta metoda de reproducere umana asistata ce se aplica femeilor care sufera de endometrioza sau in cazurile de infertilitate din cauze necunoscute.

Tehnica consta in recoltarea ovulelor, combinarea acestora cu spermatozoizii si introducerea lor in una din trompele uterine prin intermediul unui cateter special. Inseminare are loc astfel in interiorul trompelor, nu in laborator. Apoi, embrionul format ajunge pe cale naturala in uter. Procedura se efectueaza cu ajutorul laparoscopului, sub anestezie, dar nu presupune zile de spitalizare.

Transferul intrafalopian al zigotilor

Transferul intrafalopian al zigotilor este o metoda de reproducere umana asistata adresata femeilor care sufera de un blocaj la nivelul trompelor uterine, precum si in situatiile in care infertilitatea este determinata de factorul masculin.

Procedura consta in recoltarea ovulelor si fertilizarea lor in vitro apoi, la 24-48 de ore de la recoltarea ovocitelor, cu ajutorul laparoscopului, se plaseaza ovulul in trompele uterine.

Injectia intracitoplasmatica a spermei (ICSI)

Injectia intracitoplasmatica a spermei este cunoscuta drept tehnica ICSI si este indicata in cazurile de infertilitate masculina severa – numar insuficient de spermatozoizi, motilitate redusa a materialului seminal sau deficit complet de spermatozoizi din sperma (cunoscut si sub numele de azoospermie).

Injectarea intracitoplasmatică a spermei reprezinta, in fapt, o interventie chirurgicala microscopica in ovul. Cu ajutorul unui microscop de ultima generatie, spermatozoidul este extra cu o micro-pipeta. El este introdus apoi in ovul, efectuandu-se un orificiu in membrana exterioara de protectie a ovulului, mai precis in zona lui transparenta, pellucida. Dupa 2-3 zile, aceasta membrana se dizolva, iar embrionul se poate implanta in endometru.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?