Bronsiectazia: simptome, tratament

Bronsiectazia: simptome, tratament

Bronsiectazia: generalitati

Bronsiectazia reprezinta dilatarea semnificativa si permanenta a uneia sau mai multor bronhii, produsa de inflamatia cronica sau recurenta de cauze diverse, urmata de aparitia fibrozei.

Bronsiectazia poate fi congenitala (cazuri rare) sau dobandita. In functie de factorul patogenetic (cauzal), putem clasifica bronsiectazia astfel:

Bronsiectazie localizata care apare:
-pe plaman anterior normal (in pneumonii, tuberculoza, alte infectii abcedante)
-secundar obstructiei bronsice (corpi straini, tumori)

Bronsiectazie generalizata:

-cu origine pulmonara (apare in astm, aspiratie gastrica recurenta, pneumonie de aspiratie, inhalare de gaze corozive)

-cu origine sistemica (apare in fibroza chistica, stari de imunodeficienta)

Cauze/ factori de risc

Exista o multitudine de factori predispozanti pentru bronsiectazii, dintre care putem aminti:

-infectiile bronhopulmonare cu: Bordetella pertusis care produce tusea convulsiva, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Mycobacterium Tuberculosis, Hemophylus influenzae, adenovirusuri, micoplasme, virusuri gripale.

-obstructii bronsice prin aspiratie de corpi straini, tumori, hipersecretia de mucus cu retentie cronica de secretii in bronhii intalnita in astm, bronsita cronica

-defecte anatomice congenitale
-defecte ereditare: fibroza chistica, deficit de alfa 1 antitripsina

-stari de imunodeficienta: hipogamaglobulinemia congenitala sau dobandita

-pneumonia de aspiratie (alcoolism, tulburari neurologice), inhalarea de substante iritante (detergenti, amoniu, NO2, fum)
post transplant cord-pulmon

Bronsiectazia: simptome

Majoritatatea pacientilor cu bronsiectazii sunt simptomatici, iar cel mai frecvent simptom intalnit este tusea cronica productiva, cu sputa purulenta si abundenta ( “tusea umeda”).  In general tusea are caracter intermitent in cursul zilei, fiind mai accentuata dimineata dupa ce pacientul se ridica din pat, cand se elimina secretiile bronsice acumulate pe timpul noptii (“toaleta bronsica matinala”).

Exista si o categorie de pacienti care prezinta tuse uscata (fara eliminare de secretii bronsice), acestia avand bronsiectazie seaca, cauzata de tuberculoza.

Hemoptizia (eliminarea de sange provenit din caile aeriene inferioare, in cursul unui acces de tuse) este un alt simptom intalnit la pacientii cu bronsiectazii. De cele mai multe ori hemoptiziile sunt mici sau medii, insa putem intalni si hemoptizii masive in care sangerarea poate atinge un litru de sange in cateva ore.

Aproape toate episoadele hemoptoice apar in cursul unui episod infectios.

Relativ frecvent, bronsiectazia asociaza episoade pneumonice (pneumonii peribronsiectatice), care se repeta in aceeasi arie pulmonara (teritoriul pulmonar unde sunt localizate bronsiectaziile).

Sinuzita si polipoza nazala sunt frecvent intalnite la pacientii cu bronsiectazii.
In cazurile severe, bolnavii pot prezenta pierdere in greutate, dispnee, cianoza, astenie fizica marcata.

Diagnostic/ investigatii radioimagistice si de laborator

Coreland informatiile obtinute din anamneza, examen fizic, teste de laborator, radiografii pulmonare si evaluare a functiei pulmonare (efectuarea spirometriei), se poate ridica suspiciunea de bronsiectazii. Diagnosticul de certitudine presupune insa efectuarea unui examen CT toracic care permite vizualizarea dilatatiilor bronsice, tipul lor anatomic, precum si localizarea acestora si de asemenea poate aprecia severitatea lor.

De asemenea pot fi necesare o serie de alte investigatii: teste de laborator, bronhoscopie, pentru a fi identificati factorii cauzali ai bronsiectaziilor.

Bronsiectazia: tratament

Bronsiectazia este o boala cronica, nevindecabila. Scopul tratamentului este acela de a controla factorul cauzal si de a preveni si trata complicatiile.

Indicatiile de tratament chirurgical sunt limitate si se rezuma la pacientii cu bronsiectazie strict localizata, secundara unei tumori sau corp strain sau atunci cand este prezenta hemoptizia importanta si frecventa dintr-o zona bronsiectatica.

In toate cazurile de bronsiectazii este foarte importanta tratarea corecta si cat mai precoce a infectiilor intercurente. Acest obiectiv se realizeaza prin administrarea de tratament antibiotic si medicatie simptomatica.

In cazul bronsiectaziilor generalizate este vizat factorul cauzal, de exemplu:  corticoterapie la pacientii cu Aspergiloza bronhopulmonara alergica sau terapie de substitutie cu gamaglobuline la pacientii cu hipogamaglobulinemie.

Atunci cand apare hemoptizia, este necesara efectuarea bronhoscopiei in urgenta pentru a confirma sediul sangerarii si a efectua manevre endoscopice de control. In cazuri foarte grave, cu sangerare masiva, se poate recurge la efectuarea toracotomiei de urgenta cu inlaturarea chirurgicala a portiunii de plaman af

Bronsiectazia: evolutie/ complicatii

Evolutia bolii poate fi  grevata de aparitia complicatiilor. Pneumoniile bacteriene reprezinta una dintre complicatiile frecvent intalnite la pacientii cu bronsiectazii, uneori procesul pneumonic fiind insotit de pleurezie parapneumonica.

In cazurile care asociaza si emfizem pulmonar poate surveni uneori pneumotoraxul spontan.

Una dintre complicatiile de temut, care apare insa in stadiile avansate ale bolii, este cordul pulmonar cronic care asociaza hipoxemie cronica si hipertensiune pulmonara.

Aparitia acestor complicatii afecteaza calitatea vietii si reduce speranta de viata a acestor pacienti.

Bronsiectazia: preventie

Cu exceptia unor cazuri rare de anomalii congenitale, aproape toate cazurile de bronsiectazii sunt dobandite, aparitia lor fiind legata de agresiunea directa, de cele mai multe ori de natura infectioasa, asupra peretelui bronsic.

Astfel, masurile profilactice trebuie sa vizeze rezolvarea sau controlul cat mai bun al factorilor patogenetici (corpi straini intrabronsici, tumori endobronsice, astm) care favorizeaza si pot intretine procese infectioase la nivel bronho-pulmonar precum si tratarea corecta si precoce a acestora.

Bronsiectazia: recomandari medicale

Pacientii la care se ridica suspiciunea de bronsiectazii trebuie indrumati catre medicul pneumolog pentru stabilirea diagnosticului, a conduitei terapeutice acolo unde este necesar precum si pentru urmarirea evolutiei pe termen lung.

Bronsiectazia: cand trebuie mers la medic

Orice persoana care se confrunta cu o tuse persistenta ar trebui sa mearga la medicul pneumolog. Acesta este cel mai in masura pentru a vedea despre ce este vorba in cazul respectiv, bronsiectazia putand fi o cauza.

Surse: www.nhs.uk, www.lung.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Alina Stanca
Dr. Alina Stanca este medic primar pneumolog in cadrul Hyperclinicilor Medlife Unirii si Medlife Grivita, cu competenta in somnologie si apnee de somn.
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being