Pitiriazis versicolor: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Pitiriazis versicolor: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Descriere generala

Un pitiriazis versicolor sau tinea versicolor este o afectiune cauzata de o ciuperca care determina leziuni superficiale la nivelul pielii, in special in zona trunchiului si a umerilor. La unele persoane predispuse, boala capata un caracter cronic si recurent.

Cauzele aparitiei pitiriazisului versicolor

Vinovata de leziuni este o ciuperca din genul Malassezia. Ea se regaseste atat in zonele de piele sanatoasa cat si in cele afectate; transformarea din forma nonagresiva (saprofita) in forma agresiva (parazita) este favorizata de caldura, umiditate, aplicarea de substante grase pe piele, imunodepresie, malnutritie, corticoterapie si raspunsul imun al gazdei. Leziunile devin vizibile mai ales dupa expunerea la soare.

Ciuperca este lipofila, se hraneste cu grasime, de aceea se dezvolta pe zonele “grase”, seboreice ale pielii. Nu o intalnim la copii, ci dupa pubertate, cand apare secretia de sebum pe piele. Este rara dupa varsta de 65 de ani.

Simptome de pitiriazis versicolor

Pitiriazisul se manifesta sub forma unor pete rotund-ovalare cu scuame fine in suprafata care pot conflua afectand portiuni extinse. Culoarea acestora variaza, de la tonuri mai deschise decat pielea la roz, bej sau maro.

Zonele de interes pentru aceasta ciuperca sunt toracele anterior si posterior cu extensie spre abdomen, radacina membrelor, gatul, rar fata.

Exista forme inversate, mai ales la cei cu sistemul imun slabit, in care afectarea vizeaza zona de pliu (axilar, submamar ); alte forme afecteaza exclusiv folicului firului de par in zona spatelui si pe piept; apar sub forma unor puncte rosii centrate de firul de par, lipsite de scuame, foarte asemenatoare cu foliculita bacteriana.

Leziunile sunt de cele mai multe ori asimptomatice, rar sunt insotite de senzatie de prurit sau disconfort local.

Analize medicale pentru pitiriazis versicolor

Simpla examinare a leziunilor este de cele mai multe ori suficienta pentru diagnostic; examenul cu lampa Wood sau examenul micologic pot fi utile in stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Tratamentul pitiriazisului versicolor

Nenumarate substante se utilizeaza in tratamentul pitiriazisului: sulfura de seleniu, ciclopiroxolamina, clotrimazolul, ketoconazolul etc. Tratamentul se face local timp 2-3 saptamani, zona de aplicare depasind aria afectata. Se pot utiliza sampoane/gel de dus, creme sau combinatii ale acestora.

Cremele se lasa pe piele, sampoanele se clatesc dupa 10 minute. Administrarea sistemica a medicamentelor poate fi o optiune, desi nu de prima intentie. Este de preferat pentru formele extinse si uneori preventiv.

Complicatii / Profilaxie in pitiriazis versicolor

Desi vindecarea intervine rapid, riscul de recurenta este mare, mai ales in sezonul cald. Se incearca scheme de tratament preventive prin aplicarea sau administrarea intermitenta a medicamentelor enumerate anterior.

Boala nu este insotita de complicatii, cu exceptia modificarilor de culoare ale pielii care pot persista si o luna, doua dupa tratament.

Când să mergi la medic

Mergi la medic dacă:

  • pielea nu se îmbunătățește în urma măsurilor de îngrijire
  • infecția fungică reapare
  • petele acoperă o zonă mai mare a corpului

Articol revizuit 2022 cu surse: mayoclinic.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being