Eczema pleoapelor

Eczema pleoapelor

Descriere

Eczema pleoapelor, din punct de vedere epidemiologic este una din cele mai frecvente afectiuni palpebrale ( 20-30% din totalul acestora) si reprezinta o afectiune cutanata de tip inflamator, ce se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni polimorfe imprecis delimitate, succesive (eritem, papila, vezicula, scuama) insotite de prurit.

Cuvantul  “eczema” vine de la grecescul  “ekzein” care inseamna  “oparit”, foarte sugestiv pentru caracterul clinic al leziunilor.

Sub titlul general de “eczema pleoapelor”, boala de piele neinfectioasa, sunt cuprinse o serie de afectiuni palpebrale:

1. Dermatita atopica ( sau diateza exudativa)

2. Dermatita de contact

3. Eczemele de etiologie complexa.

 

Cauzele eczemelor de pleoape

Dermatita atopica afecteaza mai mult copii si adolescentii, mai rar adultii si se manifesta in special  la cei alergici la anumite elemente din mediu (plenul, caldura, lumina etc.), apare la contactul cu diferiti agenti infectiosi (streptococ, stafilococ, fungi, bacil Koch) sau la cei cu predispozitie genetica la atopie. Afectiunea poate fi asociata si cu o alergie alimentara sau cu astmul bronsic.

Dermatita de contact se declanseaza dupa expunerea pielii la anumite substante (antibiotice, coloranti, cosmetice etc.).

Forma initiativa (ortoergica) a dermatitei de contact este data de concentratia, cantitatea sau temperatura agentului declansator, pe cand forma alergica a acestei dermatite apare in urma sensibilizarii segmentului cu substanta respectiva.

Dermatita de etiologie complexa cuprinde: eczema seboreica, eczema dermoepidermica microbiana, eczema varicoasa, eczema alimentara, eczema asociata cu anumite maladii genetice.

Eczema pleoapelor – simptome

Dermatita atopica se caracterizeaza prin leziuni tegumentare de tip veziculos si sunt asociate cu pruritul. Regiunea palpebrala afectata este eritematoasa si edematiata, iar leziunile sunt prezente mai ales la nivelul pliurilor cutanate.

Eczema de contact este foarte frecventa in populatia generala si apare in regiunile expuse contactului cu substantele alergizante. Este tipic faptul ca leziunile vor recidiva atunci cand se produce un nou contact cu aceeasi substanta.

Dermatitele palpebrale se pot manifesta sub forma unor eczeme umede sau uscate. In cele umede, tegumentul capata o coloratie rosiatica si apar o serie de vezicule care se sparg si care formeaza ulterior o leziune umeda, rugoasa si care zemuieste. Aceste leziuni se pot intinde pe toata fata si se pot infecta.

Stafilococul auriu sau streptococul colonizeaza leziunea si astfel apare afectiunea numita impedigo palpebral. Va urma formarea unui puroi galben si pielea va fi acoperita cu placarde galbui, ceroase.

In eczema uscata, pielea pleoapelor este intens hiperemica (rosie) dar subtire si uscata, cu tendinta la descuamare si formarea unor fine scoame furfuracee.

Diagnostic si investigatii

Medıcul oftalmolog poate pune diagnosticul in urma excluderii altor afectiuni oculare mai grave. Este indicata si colaborarea cu medicul dermatolog care sa confirme acest diagnostic.

Investigatii

Pacientii cu dermatita atopica prezinta o concentratie plasmatica foarte crescuta a anticorpilor din clasa Ig E. De asemenea, investigatiile imunologice au evidentiat multiple deficiente ale imunitatii mediate celular.

Daca leziunile se suprainfecteaza si eczema se complica cu impedigo palpebral, se pot efectua examene bacteriologice cu antibiograma din secretiile recoltate de la nivelul leziunilor purulente pentru a evidentia germenele implicat si sensibilitatea lui la antibiotice, in vederea prescrierii celui mai eficace tratament.

Eczema pleoapelor: tratament

In cazul eczemelor umede, tratamentul cuprinde :

– Comprese cu antiseptice locale ( imbibate cu solutie Borax 3 %, rivanol 1 %, nitrat de argint sau ser fiziologic)

– Unguente ce contin corticosteroizi pe o perioada limitata de timp (pentru a evita aparitia unor efecte secundare nedorite)

– In formele severe, suprainfectate, se instituie tratament cu antibiotice (general sau local); Local se prefera evitarea
penicilinelor ce au potential alergizant.

– Antihistaminicele (antialergice) pot fi administrate sistemic

– In cazuri acestea se pot recomanda corticoterapia sistemica – in doze medii

Cum identifici eczema pleoapelor

Eczema poate arăta similar altor afecțiuni de piele. Înainte de tratamentul pe care ți-l acorzi singur, anunță medicul dacă te confrunți cu simptome precum:

  • piele uscată
  • mâncărime înrăutățită peste noapte
  • pete roșii sau maro spre gri
  • bubițe mici roșii care conțin fluide
  • piele sensibilă și umflată din cauza mâncărimilor
  • este dureros și inconfortabil să dormi și nu funcționezi pe timpul zilei
  • persistă în ciuda tratamentelor homemade

Articol revizuit 2022

Surse: clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, webmd.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Diana Stanescu
Dna. Diana Stanescu este medic primar oftalmolog si face parte din echipa de medici West Eye Hospital inca din 2011. Dna. Dr. Stanescu se ocupa cu efectuarea consultatiilor oftalmologice generale, consultatii complete pentru chirurgia refractiva, investigatii, interventii cu laser YAG (capsulotomii, ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă