Placenta Praevia

Placenta Praevia

Descriere generala

Placenta Praevia: sarcina normala presupune existenta intrauterina a fatului si a anexelor fetale (placenta, cordonul ombilical, membranele amniotice lichidul amniotic).

Placenta reprezinta un organ tranzitoriu, ce se diferentiaza precoce in cursul sarcinii, constituind un sistem complex de conexiune materno fetala, ce asigura cresterea si metabolismul fetal, protectia fatului impotriva agresiunilor toxice infectioase, imunologice si este sursa secretore hormonala indispensabila evolutiei normale a sarcinii.

Placenta previa este o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau partial din deschiderea colului uterin.

Localizarea placentara normala este la nivelul fundului uterin (polul superior al uterului) are forma circular – discoidala cu diametrul de 20 cm la termen, grosime 3-4 cm si reprezinta 1/6 din greutatea fatului, deci la un fat aproximativ de 3000g cantareste 500 gr.

Cand placenta se insereaza partial sau in totalitate la nivelul segmentului inferior al uterului, capata denumirea de placenta PRAEVIA (prae=inainte, via=cale – adica se afla in calea progresiunii fatului).

Exista 4 variante anatomoclinice ale acestei localizari:

-PLACENTA PRAEVIA CENTRALA -este adevarata placenta praevia ,acopera in totalitate locul cel mai decliv al          segmentului uterin inferior -orificiul cervical intern
-PLACENTA PRAEVIA PARTIAL CENTRALA -acopera o parte a orificiului cervical intern
-PLACENTA PRAEVIA MARGINALA -ajunge cu insertia la marginea orificiului cervical intern
-PLACENTA PRAEVIA LATERALA -ajunge cu marginea la 2-3 cm de orificiul cervical intern

Placenta Praevia – Cauze, Factori de risc

Nu se cunosc cauzele reale dar exista o serie de factori favorizanti:

Incidenta este aproape 80 % la pacientele cu nasteri multiple.

– Avorturile repetate urmate de chiuretaje uterine determina cicatrizari ale endometrului (mucoasa uterina ) cu frecventa 20
-40% a localizarilor joase placentare.

– Alte cicatrici uterine dobandite dupa operatii pentru fibroame uterine (miomectomii), operatii cezariene in antecedente favorizeaza aceeasi localizare.

– Placenta este mare si poate sa ajunga la nivelul polului inferior al uterului in sarcinile gemelare, in cazul incompatibilitatilor de RH cu izoimunizare si la pacientele cu diabet.

– Paciente cu antecedente de placenta praevia au risc crescut la o viitoare sarcina.

– Se pare ca fumatul este un factor de risc prin tulburarile vasculare ce le determina la nivelul mucoasei uterine si fara o explicatie plauzibila, s-a constatat frecventa crescuta la sarcinile cu feti de sex masculin.

Placenta Praevia – Simptome

Variaza in functie de forma anatomo-clinica. In general, in localizarile partial centrala, marginala, laterala, apare sangerarea pe cale vaginala „capricioasa”, fara o cauza aparenta, de obicei nocturna, fara durere (uter calm, linistit).

Sangele poate fi rosu inchis sau cu cheaguri, dar in cantitate mica si repetabila. In varianta cea mai grava de placenta praevia centrala, evolutia este tacuta pe parcursul sarcinii, sangerarea se declansaza brusc, odata cu primele contractii uterine sau are caracter provocat (contact sexual, traumatism, tuseu vaginal). Sangele este rosu, in cantitate de multe ori mare incat poate determina socul hemoragic matern si exitus in absenta interventiei chirurgicale de urgenta.

In cadrul investigatiilor in dinamica ce se efectueaza pe parcursul sarcinii, un loc central il ocupa ECOGRAFIA -efectuata in trimestrul 3 (dupa 28 saptamani) care stabileste localizarea placentara cu acuratete de 95%.

Diagnosticul de Placenta Praevia

Orice sangerare pe cale vaginala, nedureroasa, aparuta in trimestrul 3, ar trebui sa ridice suspiciunea de placenta praevia, cu atat mai mult daca gravida este multipara, are varsta inaintata, sarcina e gemelara sau fatul este situat in pozitie anormala (prezentatie transversa sau pelviana).

Ecografia de sarcina precizeaza diagnosticul. Examinarea gravidei este bine a se face in spital, deoarece oricand ea poate deveni urgenta, necesitand interventie chirurgicala.

Conduita Terapeutica

In variantele partial central, marginale, laterale, din cauza sangerarilor repetate si persistente care impun spitalizare si tratament medicamentos, rar se ajunge la termen.

Se recurge intotdeauna la TEMPORIZARE, deoarece fatul este prematur. In cazul in care travaliul nu s-a declansat, fatul nu este in suferinta si hemoragia nu este mare, evolutia este favorabila. Deciziile cu privire la nastere tin cont de varsta sarcinii, starea fatului si cantitatea de sange pierdut.

Se poate tenta o nastere pe cale vaginala, desi in practica 80% se finalizeaza prin operatie cezariana. In varianta centrala a insertiei placentare cu sangerare abundenta, se impune operatia cezariana in scopul salvarii mamei indiferent de varsta gestationala si dimensiunile fatului.

Evolutie, Complicatii

Evolutia si complicatiile privesc atat mama cat si fatul .
– In afara travaliului, sangerarile pe cale vaginala pot duce la anemie, infectie, soc hemoragic.
– In timpul travaliului si in post partum, hemoragia ramane de temut deoarece segmentul inferior uterin este sarac in musculatura si contractia lui in scop hemostatic (de oprire a sangerarii) ramane ineficienta.

In plus, exista riscul de ruptura uterina pe un segment inferior friabil si riscul existentei unei forme particulare de dezvoltare a placentei praevia si anume -PLACENTA ACCRETA. Aceasta forma apare prin dezvoltarea anormala a placentei in musculatura uterina si extractia ei devine imposibila necesitand histerectomie totala in scopul salvarii mamei

Mortalitatea maternal a scazut in tarile dezvoltate dar ramane crescuta in tarile cu nivel socio-economic scazut, cauza fiind hemoragia materna. Fatul este frecvent afectat de hemoragia materna. El se naste frecvent prematur, are retard de crestere intrauterina, anemie sau se poate produce decesul intrauterin.

Recomandari Medicale

Concluzia este ca orice gravida trebuie sa se prezinte la obstetrician cat mai devreme in sarcina, sa respecte calendarul consultatiilor si indicatiile medicului curant.

Gravida trebuie sa apeleze oricand la serviciul de obstetrica-ginecologie din spitalul cel mai apropiat, in momentul cand apar semne, simptome ce complica evolutia sarcinii.

In plus, pentru femeile cu placenta praevia, exista grupuri de suport si de sustinere, avand in vedere ca unele dintre gravide trebuie sa stea mult timp in pat pentru a evita complicatiile.

Surse: www.nhs.uk, americanpregnancy.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Grou Tania Luminiţa
Experienta profesionala -1982-1985-medic stagiar Bucuresti -1985-1990-medic medicina generala disp.Nereju, Munteni Buzau, Fetesti, Bucuresti.  -1990-1994-medic secundar obstetrica–ginecologie Spitalul Caritas-Bucuresti -1994-2002 medic specialist obst-ginecologie Spitalul clinic Ovidiu Marina ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”