Disgravidia: tratament

Disgravidia: tratament

Disgravidia, reprezentata prin greata si varsaturi, poate pune in pericol atat viata femeii insarcinate, cat si pe cea a fatului, daca aceasta nu este tratata la timp si corespunzator.

Medical, poarta numele de Hyperemesis gravidarum, si este caracterizata de greata severa, varsaturi foarte dese, pierderea kilogramelor si aparitia unui dezechilibru electrolitic. Afectiunea afecteaza aproximativ 2% din numarul femeilor insarcinate.

Disgravidia: simptome

Principalale simptome sunt reprezentate de o stare accentuata de rau, stare de greata si varsaturi dese, insomnia, oboseala, deshidratare, dureri abdominale, tahicardie, dureri de cap, stare de foame, confuzie, leşin, ingalbenirea pielii si pierderea in greutate.

Chiar daca sunt manifestari pe care orice femeie le poate experimenta in timpul unei sarcini, in cazul acestei afectiuni, manifestarile sunt la o intensitate mult mai ridicata.

Semnele apar la inceputul sarcinii, intre saptamana 4 si 6, dar devin exacerbate intre saptamanile 9-13. Exista insa cazuri cand unele femei se confrunta cu ele pana in momentul nasterii.

Cauze, factori declansatori ai disgravidiei

Printre cei mai frecventi factori declansatori ai disgravidiei se numara sarcina multipla, Rh-ul negativ al mamei precum si varsta mai mare de 35 de ani, dezechlibrele hormonale (nivelul estrogenului, tiroxinei si serotoninei), disfunctiile hepatice precum si cele digestive, alimentatia necorespunzatoare (consum crescut de grasime animala), tulburarile psihice, stresul, istoric familial al acestei afectiuni, bebelusul prezinta anumite anomalii, cum ar fi sindromul Down.

Diagnosticul de disgravidie

Diagnosticul acestei afectiuni se face pe baza unei examinari fizice – evaluare cardiaca, neurologica si a tiroidei, precum si a abdomenului, tensiune arteriala si puls, precum si pe baza unor teste de laborator – teste de sange si analize de urina.

Disgravidia: tratament

Tratamentul disgravidiei, intr-o forma mai usoara, se bazeaza pe un regim alimentar uşor, ce va fi compus din portii mici, dar dese de alimente, multe lichide si, la recomandarea medicului, cu medicatie antiemetica.

Formele grave ale disgravidiei necesita internare pentru o mai buna supraveghere medicala si aplicara tratamentului corect si eficient. Pentru restabilirea hidratarii se vor administra venos fluide, repausul la pat este obligatoriu, la fel si hranirea, ce se poate face prin tub sau endoscopic.

Riscurile pentru sarcina

Cel mai mare risc este ca fatul sa nu ia in greutate si sa nu se dezvolte corespunzator – prin varsaturile repetate, mama pierde cea mai mare parte din substantele nutritive esentiale, astfel ca la nastere greutatea acestuia poate fi sub cea normala sau chiar prematura.

Daca disgravidia este diagnosticata in formele de inceput si tratata corespunzator, sarcina poate evolua normal, fara probleme ulterioare.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”