Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian

Descriere generala

Sindromul de tunel carpian este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin compresiunea nervului median (unul dintre cei trei nervi importanti de la nivelul membrului superior) la nivelul incheieturii mainii, pe partea palmara, unde exista o structura anatomica fibro- osoasa, numita tunel carpian

Cauzele sindromului de tunel carpian

Compresiunea nervului median la nivelul acestei structuri inguste si inextensibile poate fi secundara:
– utilizarii excesive a incheieturii pumnului ,
– unor boli care afecteaza tesutul conjunctiv, care determina inflamatia si tumefactia articulatiilor (poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, obezitatea),
– unor tenosinovite,
– unor traumatisme osoase,
– tumorilor aparute la acest nivel,
– inaintarii in varsta,
– unor afectiuni endocrine: hipotiroidismul si acromegalia,
– unor boli care determina diverse depozite la nivelul articulatiilor: amiloidoza si mucopolizaharidozele,
– acumularii de lichid in interiorul tunelului carpian
– fumatului.

Sindromul de tunel carpian poate sa apara din cauza unor caracteristici anatomice specifice fiecarui om: un tunel carpian poate fi nativ foarte ingust, dar cel mai important factor de risc ramane profesia.

Cei mai expusi sunt cei care realizeaza mişcari bruste si frecvente din articulatia mainilor, cei care lucreaza mult la calculator, cei care lucreaza in pozitii dificile sau cei care trebuie sa tina diverse greutati in mana.

Simptomele pentru sindromul de tunel carpian

Simptomele sindromului de tunel carpian pot sa apara la o singura mana sau la ambele maini, pot fi de intensitate uşoara, moderata-cel mai frecvent, severa.

Principalele semne ale unui sindrom de tunel carpian, la inceput, sunt furnicaturi, intepaturi in degetele de la mana, cu exceptia degetului mic, indeosebi noaptea, iar scuturarea mainii sau lasarea ei sa atarne jos din pat pot produce ameliorarea simptomelor. Noaptea, pacientul are tendinta de a indoi incheietura mainii si a comprima suplimentar nervul median.

Ulterior, apar dureri care variaza de la usoare la sfasietoare, slabiciune musculara si chiar atrofierea muschilor de la acest nivel-manifestari prezente atat ziua cat si noaptea.

 

Investigatii radioimagistice si de laborator

Confirmarea leziunii de la nivelul tunelului carpian o vor face examenul clinic,  anamneza si testele electrofiziologice (electromiograma si viteza de conducere nervoasa).

Alte investigatii   necesare sunt:
– radiografiile-indicate pentru traumatisme osoase, fracturi, modificari de artroza sau excrescente osoase,
– ultrasonografia (ecografiile),
rezonanta magnetica-pentru evidentierea eventualelor tumori, edeme locale, problemelor de circulatie si ingustarilor de tunel carpian.

Totodata, foarte utile sunt si analizele de laborator.

Sindromul de tunel carpian: diagnostic

Pentru un diagnostic corect sunt necesare date clinice si paraclinice corelate corespunzator.

Adesea, simptomele care includ amorteli, localizate la nivelul mainii, dureri ocazionale sau permanente, care se accentueaza pe masura ce este folosita mana, dificultati la folosirea unor obiecte obisnuite ca pieptene, furculita, obiecte de scris, atrofierea musculaturii de la nivelul mainii indreapta pacientul catre medic, care recomanda acestuia investigatii suplimentare paraclinice pentru aflarea cauzei sindromului de tunel carpian, diagnosticul fiind sugerat, de cele mai multe ori, doar de datele clinice.

Sindromul de tunel carpian: tratament

Optiunile terapeutice sunt variate si se pot combina in functie de stadiul bolii.

Daca simptomele sunt usoare, sunt suficiente:
– recomandarile de tratament  corect a unor boli preexistente
– recomandarile de modificare a activitatilor zilnice
–  recomandarile de protejare a articulatiei mainii
– folosirea ortezelor pentru incheietura mainii
– administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei si consecutiv a durerii
– folosirea altor analgezice necesare.

Tratamentul fiziokinetic este util in toate stadiile bolii.

Tratamentul chirurgical, de decompresie a nervului median este indicat daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva luni de tratament medicamentos si fiziokinetic, daca simptomele sunt severe si afecteaza calitatea vietii pacientului sau daca datele paraclinice arata o lezare avansata a nervului median.

Exista si tratamente alternative si complementare care pot fi utile pacientului ca: acupunctura, magnetoterapia, chiropractica.

 

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Evolutia bolii este spre agravare progresiva daca nu se respecta masurile de preventie, in primul rand si ulterior masurile terapeutice. Leziunile nervului median in cadrul sindromului de tunel carpian ce evolueaza de mult timp determina dificultati in folosirea mainii, aparitia atrofiei muschilor degetelor 1-4, sechelele ramanand definitive.

Cea mai importanta recomandare de preventie a bolii este evitarea suprasolicitarii mainilor dar si tratarea corecta a altor boli care pot cauza sindromul de tunel carpian, mentinerea unei greutati corespunzatoare, evitarea fumatului, realizarea unor exercitii fizice care sa ajute flexibilitatea mainii, incetarea activitatilor care creeaza disconfort local,evitarea aportului de sare care favorizeaza aparitia edemelor, evitarea frigului si folosirea ortezelor de incheietura.

Recomandari Medicale

Pentru corelarea simptomelor, a investigatiilor de specialitate si un diagnostic de certitudine, pacientul se poate adresa unui medic din urmatoarelespecialitati:
– neurologie,
– reumatologie,
– ortopedie
– recuperare medicala.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Babau Cristina Luminita - medic neurolog
Dr. Babau Cristina Luminita este medic specialist neurolog. Competente: electroencefalografie Experienţa: 2009 – 2014 medic specialist neurologie Clinica MedLife Timisoara, medic specialist neurologie Centrul medical Teodor Pentru consultatii verificati programul aici: http://centrulmedicaltheodor.medikal.ro/medici/BABAU_CRISTINA-LUMINITA Neurologia ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal