Trombocitoza: simptome, tratament

Trombocitoza: simptome, tratament

Trombocitoza este o condiţie medicală care constă într-un nivel crescut al trombocitelor, de peste 450.000/microlitru de sânge. Valorile normale ale trombocitelor variază între 150.000 şi 450.000/microlitru de sânge. Trombocitoza este împărţită în două categorii: trombocitoză primară (cauzată de leucemie acută mieloidă, policitemia vera şi alte sindroame mielodisplastice) şi trombocitoză secundară (cauzată frecvent de carenţa de fier, de infecţii, hemoragii sau afecţiuni cancerigene).

De cele mai multe ori, trombocitoza nu prezintă simptome şi este depistată întâmplător, cu ocazia unor analize de laborator uzuale. Dacă există manifestări, acestea sunt legate de cauza care a dus la creşterea excesivă a nivelului de trombocite.

Trombocitele sunt celule sangvine produse în măduva spinării, care au un rol foarte important în coagularea sângelui şi oprirea hemoragiei. Se estimează că un milion de persoane suferă de această condiţie medicală la nivel mondial. Un factor de risc important în dezvoltarea trombocitozei este vârsta peste 65 de ani, în combinaţie cu un eveniment trombotic (tromboflebita membrelor, embolism pulmonar, tromboze etc.).

Cauze

Trombocitoza secundară este cea mai frecventă formă de trombocitoză şi poate fi cauzată de anumite afecţiuni sau condiţii medicale, precum:

Trombocitoza primară sau esenţială, pe de altă parte, este mai rar întâlnită şi poate fi cauzată de:

  • Policitemia vera
  • Leucemia mieloidă cronică
  • Metaplazie mieloidă cu mielofibroză

Trombocitoza: simptome

Trombocitoza nu prezintă simptome specifice, dar, în funcţie de cauza care stă la baza acestei condiţii medicale, pot apărea manifestări ale hemoragiilor sau ale cheagurilor de sânge, precum:

  • Ameţeală
  • Dureri de cap
  • Dureri în piept
  • Slăbiciune
  • Amorţirea, senzaţia de furnicătură sau parestezia la nivelul mâinilor ori al picioarelor
  • Senzaţia de preaplin
  • Prurit (mâncărime a pielii)
  • Durere în flancuri
  • Letargie
  • Dispnee la effort
  • Palpitaţii
  • Pofte alimentare neobişnuite (de gheaţă, argilă)
  • Inflamaţia limbii (glosită)

Diagnostic

Diagnosticul de trombocitoză se stabileşte pe baza unei hemoleucograme cu formulă leucocitară. Această analiză de sânge este recomandată deoarece trombocitoza determină şi creşterea altor tipuri de celule ale sângelui, în special a leucocitelor. Un nivel crescut al leucocitelor poate indica existenţa unei inflamaţii, iar neutrofilia (numpr crescut de neutrofile), bazofilia (număr crescut de bazofile) şi eozinofilia (număr crescut de eozinofile) sunt indicii ale unei afecţiuni neoplazice.

Valorile anormal de mari ale trombocitelor pot semnala existenţa unei carenţe de fier, a unei inflamaţii sau a policitemiei vera, o afecţiune a sângelui în care măduva osoasă produce în exces eritrocite, trombocite şi leucocite.

Odată  determinate valorile acestor celule sangvine, mostra de sânge este de regulă transmisă la un alt laborator de analize, pentru eliminarea rezultatelor fals-negative.

Alte analize care pot fi recomandate pentru depistarea cauzei ce a dus la creştere trombocitelor sunt:

De asemenea, în vederea stabilirii doagnosticului corect, medicul va lua în considerare simptomele prezentate de pacient, gravitatea şi durata acestora, tratamentele urmate, precum şi istoricul medical şi familial al acestuia.

Trombocitoza: tratament

Tratamentul trombocitozei nu este întotdeauna necesar, acest lucru depinzând de cauza care stă la baza valorilor crescute ale trombocitelor. De exemplu, dacă trombocitoza este cauzată de o intervenţie chirurgicală sau de un accident care a presupus hemoragie puternică, tratamentul nu este necesar, deoarece valorile trombocitelor revin, de regulă, la normal de la sine, în decursul a câtorva zile ori săptămâni.

De asemenea, dacă de vină este o infecţie cronică sau o boală inflamatorie, nivelul trombocitelor poate fi adus la normal prin controlul afecţiunii de bază.

În cazul splenectomiei, valorile trombocitelor este posibil să rămână crescute tot restul vieţii, dar acest lucru nu necesită neapărat tratament, atât timp cât nu există risc de complicaţii.

Trombocitoza poate impune necesitatea administrării anumitor medicamente, în special anticoagulante, doar în caz de:

De asemenea, există varianta eliminării trombocitelor în exces prin intermediul unei proceduri similare dializei, dar numai în cazurile severe sau când trombocitoza este cauzată de un accident vascular cerebral hemoragic.

Autor: Paula Rotaru

Sursemayoclinic.orgoxfordmedicine.comhematologyadvisor.com, healthline.comantimicrobe.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă