Pancreatita Acuta

Pancreatita Acuta

Descriere generala

Pancreatita este inflamaţia pancreasului, organ ce îndeplineşte trei funcţii principale: secretă în duoden lichid care conţine enzime digestive, secretă hormonii insulină şi glucagon, care reglează concentraţia sanguină a glucozei şi secretă în duoden bicarbonat de sodiu, necesar pentru neutralizarea acidului care ajunge din stomac în duoden.

Pancreasul este situat în cavitatea abdominală, între duoden şi splină şi este singurul organ ce are şi funcţie endocrină şi exocrină. După ficat, este a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv şi reprezintă un organ vital, fără de care nu se poate trăi.

Cauzele pancreatitei acute

Consumul excesiv si indelungat de bauturi alcoolice si litiaza biliara sunt cele doua cauze majore ale pancreatitei acute, dar exista multiple alte cauze cunoscute: medicamente cu potential toxic, infectii virale, traumatisme abdominale, cauze ereditare, manevre endoscopice, cum ar fi colangiopancreatografia endoscopica retrograda.

Totusi, pana la 30 % dintre pancreatitele acute au etiologie neprecizata, desi o mare parte dintre acestea sunt determinate de microlitiaza biliara oculta.

Simptome pancreatita acuta

Simptomele cardinale ale pancreatitei acute sunt durerile epigastrice cu iradiere “in bara”, in tot etajul abdominal superior, dar si catre posterior, asociate cu greata si varsaturi uneori incoercibile; alteori poate aparea si diaree.

Se asociaza intoleranta alimentara si febra. Caracteristica este discordanta dintre severitatea simptomelor si examenul clinic, care poate fi cvasinormal. Uneori, in pancreatitele severe, forma de prezentare poate fi cu soc hemodinamic si cu stare comatoasa.

 

Investigatii radioimagistice si de laborator

Screeningul biologic evidentiaza, pe langa probe de inflamatie modificate, hemograma cu leucocitoza dar si amilaza si lipaza serica crescute. Testele hepatice pot fi modificate, in special in pancreatita biliara: pot aparea citoliza hepatica dar si colestaza.

Ecografia abdominala este extrem de utila pentru diagnosticul diferential si pentru cel etiologic, putandu-se vizualiza litiaza biliara, uneori litiaza coledociana, dar si modificarile de volum si de ecostructura (edem) ale pancreasului. De asemenea, se pot aprecia prezenta sau absenta ascitei, precum si modificarile de ecostructura hepatica in cazul unei hepatopatii cronice etanolice. Ecografia uneori insa nu poate vizualiza pancreasul, din cauza ileusului dinamic si aerocoliei masive si nu este utila in aprecierea severitatii pancreatitei.

Ecoendoscopia este mai precisa, dar nu este disponibila decat in centre tertiare. In schimb, tomografia computerizata cu substanta de contrast poate oferi mult mai multe detalii despre extensia procesului inflamator si permite si gradarea severitatii pancreatitei, folosind scoruri diagnostice. Aceste scoruri stratifica pacientii pentru a beneficia de tratamentul optim si pentru aprecierea prognosticului.

Diagnosticul de pancreatita acuta

Criteriile clinice, biochimice si imagistice enumerate mai sus sustin diagnosticul de pancreatita acuta si pot permite si diagnosticul etiologic. 80% dintre pancreatitele acute sunt forme usoare, cu prognostic favorabil.

Pancreatita: tratament

Recunoasterea cazurilor de pancreatita acuta severa cat mai precoce este esentiala pentru obtinerea unor rezultate optime. Managementul depinde de severitatea cazului, astfel incat pacientii cu pancreatita necroticohemoragica sunt ingrijiti cel mai bine in sectii de anestezie-terapie intensiva. Interventia chirurgicala (minim invaziva sau clasica) este recomandata in cazuri selectate.

Evaluarea statusului hemodinamic este esentiala de la prezentare, iar rehidratare volemica sustinuta este recomandata acestor pacienti, avand in vedere bolile cardiovasculare sau renale asociate. Oprirea alimentatiei orale si inlocuirea cu cea parenterala este regula, iar analgezicele, antisecretoriile si antiemetice se pot folosi in functie de caz.

Antibioterapia are indicatii selectate, atunci cand avem dovada prezentei infectiei bacteriene; ghidurile recente de diagnostic nu recomanda antibioterapie profilactica. In primele 24 de ore de la internare se recomanda ERCP pentru cazurile cu pancreatita biliara si colangita acuta.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

La pacientii cu pancreatita acuta de cauza etanolica trebuie evitat strict consumul de bauturi alcoolice de orice fel. De asemenea, mesele bogate in grasimi pot precipita un nou atac de pancreatita.

Pacientii cu litiaza biliara, in special cei cu calculi mici, care pot migra usor, trebuie indrumati catre chirurgul generalist, pentru a efectua colecistectomia “la rece”, nu in puseu de colecistita acuta sau pancreatita acuta.

Recomandari Medicale

Diagnosticul poate fi pus de medicul de familie, internist sau specialistul gastroenterolog. Odata precizat diagnosticul, pacientul trebuie indrumat catre internare intr-o sectie de gastroenterologie, medicina interna sau, in functie de gravitate, de terapie intensiva.

Echipa care asigura un management optim pe parcursul internarii include gastroenterologul, anestezistul si chirurgul generalist.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Bondoc Alina
Studii: Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, promoţia 2000.  Concursuri: - Rezidenţiat 2001 – grupa specialităţi medicale – specialitatea gastroenterologie, aleasă prin concurs - Examen de specialitate – octombrie 2006 Cariera: - din ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”