Epilare definitivă: laser versus IPL

Epilare definitivă: laser versus IPL

În urmă cu ani, termenul de epilare definitivă apărea pe buzele tuturor devoratorilor de Frumos ca un instrument esenţial nu numai pentru obţinerea unei imagini fără cusur, ci şi ca un ritual de definire a unui nou tip de igienă în care absenţa părului nedorit este un element garantat pe termen lung.

Metode de epilare definitivă

Epilarea definitivă folosind lumina terapeutică se numeşte fotoepilare şi se poate realiza prin două metode: epilarea laser sau epilarea IPL (Intense Pulsed Light).

Majoritatea cabinetelor cosmetice oferă tehnologia IPL deoarece echipamentele sunt mai ieftine, mult mai ieftine comparativ cu un laser performant, motiv pentru care nici perfomanţele nu sunt la fel de bune ca in cazul unui laser de top şi bine ales. Clienţii ar trebui să ştie că laserele pentru fotoepilare sunt accesibile numai în centrele medicale şi sunt manevrate exclusiv de către medici.

Laserul pentru epilare definitivă

In prezent, tehnologia laser de ultima generaţie este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a pilozităţii, permiţând practicienilor să trateze un portofoliu larg de pacienţi, indiferent de sezon. Procedurile sunt rapide, uşoare, lipsite de durere şi confortabile pentru pacient, asigurând cele mai bune rezultate clinice.

Extrem de importantă în procedura de epilare este lungimea de undă, aceasta fiind cea care dictează eficacitatea şi siguranţa procedurii. Este poate cea mai bine cunoscută şi intens studiată tehnică de estetică medicală din punct de vedere al fizicii moleculare, profilului de siguranţă şi al eficacităţii terapeutice.

Laserele ce utilizează tehnologia Alexandrite în mediu solid asigură absorbţia maximală a undei laser la nivelul folicului pilos, permitand tratamentul pentru toate tipurile de pilozitate, inclusiv pentru părul subţire şi blond, dar şi pentru toate fototipurile cutanate, incluzand pielea bronzată/de culoare închisă.

Tehnologiile laser avansate prezintă sisteme de răcire încorporate extrem de eficiente şi permit efectuarea procedurii inclusiv pentru firele de păr blonde/deschise la culoare si pielea de culoare închisă/bronzată.

Epilarea definitivă cu IPL (Lumină Intens Pulsată) versus Laser

Foarte multi pacienţi confundă tehnologia laser cu cea IPL (Lumină Intens Pulsată), dar există cateva diferenţe cheie între aceste două tehnologii.

In primul rand, sistemul laser creaza mai multă căldură ce este direcţionată către foliculii piloşi decat sistemele IPL, prin urmare, se obţin rezultate mai bune.

Căldura este absorbită de catre foliculul pilos şi nu de către tegument, astfel există un risc foarte scăzut de arsură atunci când se utilizează acest sistem devenind astfel o opţiune mai sigură pentru persoanele cu pielea mai închisă sau bronzata si datorită spectrului său mai îngust, care se adreseaza în mod specific foliculilor piloşi, reduce riscul  afectării pielii şi aparitţei reacţiilor secundare, la nivelul zonelor tratate.

Spre deosebire de sistemele Laser, sistemele IPL penetrează, la un nivel mai superficial, acest lucru înseamnă că firele mai groase si mai profunde nu sunt tratate în mod eficient.

Cât de definitivă este epilarea permanentă?

Cu toate ca este denumită epilare definitivă, aceasta necesită, dupa terminarea şedinţelor, cate o şedinţă anuală de întreţinere, deoarece chiar daca este o procedură extrem de valoroasă, cu rezultate excelente, cu distrucţia a peste 90-95% dintre foliculii piloşi si cu efect de durabilitate în timp, poate exista  o reapariţie a unui procent extrem de mic  al firelor de păr.

Contraindicaţii şi riscuri în epilarea definitivă

Este o procedură medicală ce impune o consultaţie medicală iniţială ce constă în descoperirea istoricului medical a pacientei/ului, a medicaţiei curente, tipului cutanat şi de păr, în vederea stabilirii indicaţiei de fotoepilatie şi a parametrilor ce vor fi utilizaţi.

Contraindicaţii absolute pentru această procedură sunt reprezentate de sarcină/alăptare şi istoricul de neoplazii (cancere); restul afecţiunilor asociate, a medicaţiei zilnice administrate, trebuiesc notate în fişa medicală, iar procedura se poate desfăşura la indicaţia medicului specialist, cu respectarea unor precauţii suplimentare, iar orice modificare apărută în starea de sănătate sau a medicaţiei administrate, trebuie notate, deoarece pot apărea reacţii adverse asociate acestora (ex. medicaţie fotosensibilizantă precum antibioticele sau afecţiuni cu fotosensibilizare, ce pot conduce la arsuri cutanate).

Datorită tehnologiilor laser moderne cu sisteme complexe de răcire şi eficientizarea transmisiei energiei strict la nivelul dermului şi protecţia maximală a epidermului, reacţiile post procedură precum eritemul, apariţia de arsură/vezicule, cruste sau riscul de hiperpigmentare sunt minimizate aproape spre dispariţia acestora, rarele situaţii de reacţii adverse sunt apărute în contextul nerespecării indicaţiilor şi a ignorării contextului medical al pacientului. Nu există restricţii postprocedură deoarece epidermul este respectat în integritatea sa.

Persoanele care apelează la procedurile de fotoepilatie, în clinici/saloane de cosmetică ce utilizează aparatura neomologată pot experimenta  tulburări de hiperpigmentare importante, eritem intens cu prurit şi senzaţie de arsură locală, arsuri cutanate şi chiar cancere de piele, dacă nu sunt protejate aluniţele în timpul procedurii.
De aceea înaintea începerii acestei proceduri, trebuie să consultăm un medic specialist dermatolog şi să optăm pentru clinici ce utilizează aparatură omologată, pentru a realiza procedura în siguranţă.

Orice tip de fotoepilare actual poate să conducă la apariţia unui cancer de piele, dacă nu este realizat de persoane instruite corespunzator sau sunt utilizate aparate neomologate şi netestate în prealabil.
Protejarea şi evitarea leziunilor cutanate (ex. alunite) în timpul procedurilor este foarte importantă. De aceea nu se realizează proceduri de epilare definitivă la femei însărcinate sau care alăptează şi la pacienţii cu un istoric de neoplazii.

Protocolul în epilarea cu laser

Protocolul fotoepilatiei laser include un total de 6-8 şedinţe desfaşurate între 4-10 săptămani în funcţie de zona de lucru.

Intervalul dintre şedinţe variază în funcţie de zona tratată (în legătură cu faza activă de creştere a firului de par-ANAGEN). Astfel, pentru zonele mici (facial, axile, inghinal) periodicitatea este de 1 şedinţă la 4-6 săptămani, iar pentru cele mari (membre inferioare) este de 1 şedinţă la 8-10 săptămani.

Firul de păr nu trebuie smuls cu 2-4 săptămani anterior de începerea tratamentului şi pe toata durata acestuia, putand fi îndepărtat utilizand lama de ras sau crema epilatoare, iar în ziua terapiei acesta trebuie îndepărtat recent, deoarece ţinta în acestă procedură este foliculul pilos, si nu firul de păr. Atat periodicitatea cat si respectarea indicatiilor inainte de procedura trebuiesc respectate, pentru o eficacitate maximă a procedurii.

Urmarea unei proceduri de epilare definitivă corect realizată de persoane specializate, nu necesită indicaţii de refacere cutanată sau restricţii la finalul şedinţei.

În caz de reacţii secundare în urma unei proceduri greşit realizate, pacienţii necesită prezentarea la un medic specialist, în vederea stabilirii unui plan de tratament.

Este o procedură extrem de valoroasă, cu eficienţă terapeutică maximă şi profil de siguranţă complet dacă este realizată de către personal medical specializat şi utilizand aparatură laser modernă, de ultimă generaţie, iar satisfacţia pacientului este garantată, cu dispariţia, conform studiilor de histologie, a peste 90% dintre foliculii piloşi.

Precauții post epilare cu laser

După epilarea cu laserul, pacienții ar trebui să evite expunerea zonelor tratate la soare, ar trebui să nu meargă la solar sau să folosească echipamente de autobronzare și ar trebuie să respecte recomandările medicilor dermatologi.

Surse: www.nhs.uk, www.aad.org

Articol actualizat în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?