Chist pilonidal: simptom, tratament

Chist pilonidal: simptom, tratament

Un chist pilonidal este un săculeţ format în apropierea coccisului, umplut cu fire de păr şi celule moarte, care creează disconfort major şi durere în cazul în care se infectează şi necesită intervenţie medicală, deoarece nu trece de la sine. Acest chist apare cu precădere în rândul bărbaţilor tineri, dar şi în cazul persoanelor care sunt obeze, au firul de păr gros sau stau în poziţia şezut o perioadă îndelungată, cum sunt şoferii, de exemplu, sau cei care au un job de birou. Chistul pilonidal are aspectul unui furuncul, este dureros şi, dacă se infectează, poate supura.

Tratamentul constă într-o mică incizie la nivelul chistului şi drenarea colecţiei de puroi. Băile de şezut şi unele suplimente pot ameliora simptomele neplăcute, dar riscul de recidivă, după tratament, rămâne destul de ridicat, mai ales dacă nu se iau măsuri.

Chist pilonidal: simptome

Iniţial, chistul pilonidal are aspectul unui coş sau al unei umflături la suprafaţa pielii. Problema apare atunci când chistul se infectează, caz în care pot apărea simptome precum:

  • Durere puternică în zona coccisului, care radiază în zona lombară
  • Înroşirea zonei dureroase
  • Eliminarea de puroi sau/şi sânge din chist, cu miros neplăcut
  • Sensibilitate la atingere
  • Febră (mai rar)
  • Durere în poziţia şezut
  • Formarea unor mici găuri în chist
  • Fire de păr care ies din chist

Dacă prezinţi astfel de simptome, adresează-te medicului dermatolog, pentru un diagnostic precis şi un tratament corect. Sub nicio formă nu stoarce chistul ca pe un coş şi nu lua antibiotice, pentru că acestea nu au niciun efect.

Cauze

Cauza exactă a chistului pilonidal nu este pe deplin cunoscută, dar s-a observat că majoritatea cazurilor au la bază firele de păr crescute sub piele, în asociere cu fricţiunea, transpiraţia şi presiunea în zona coccisului. Nu de puţine ori, medicii descoperă în interiorul chistului o adevărată „colecţie” de fire de păr răsucite, pe care sistemul imunitar le consideră o ameninţare şi trimite în zona respectivă anticorpi care „să rezolve situaţia”, iar asta se traduce în apariţia chistului care încearcă să scape de „inamici” prin supuraţie.

O altă teorie susţine că apariţia chistului pilonidal este cauzată de schimbările hormonale de la pubertate, dar şi de statul prelungit în şezut ori de excesul ponderal.

Printre cauzele apariţiei chistului pilonidal putem aminti şi traumele repetate în zona coccisului, dar şi faptul că unele persoane se nasc cu o predispoziţie la aşa ceva, prezentând o indentaţie la nivelul osului sacral, unde celulele embrionare au „staţionat” în mod nepotrivit.

Factori de risc

Pe lângă cauzele mai sus menţionate, există câţiva factori care pot creşte riscul apariţiei unui chist pilonidal. Printre aceştia se numără:

Diagnostic

Diagnosticul de chist pilonidal se stabileşte pe baza examenului clinic, care constă în observarea simptomelor şi evaluarea acestora de către medic. Pentru a afla mai multe, medicul poate adresa întrebări precum:

  1. Când au apărut primele simptome?
  2. Te-ai mai confruntat în trecut cu un chist pilonidal?
  3. Ai febră?
  4. Ce medicamente sau suplimente iei?

Dacă infecţia este gravă, medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor analize de sânge, pentru a elimina posibilitatea infectării cu o bacterie. Testele imagistice nu sunt necesare şi nici utile în cazul unui chist pilonidal.

Chist pilonidal: tratament

Tratamentul chistului pilonidal infectat diferă în funcţie de simptome şi de evoluţia afecţiunii. Iniţial, acesta constă în drenarea puroiului şi eliminarea mizeriei prin intermediul unei mici incizii, realizată sub anestezie locală.

Dacă simptomele reapar şi infecţia se agravează, e posibil ca medicul să apeleze la excizia completă a chistului, urmată de suturarea parţială a zonei, pentru a permite astfel puroiului să iasă, dar şi pentru ca pielea să se vindece de la interior la exterior. Acest proces de vindecare poate fi de lungă durată, uneori chiar şi de două luni, dar previne totodată riscul de recidivă.

De aceea este foarte important să se acorde o atenţie sporită igienei în zona respectivă după efectuarea acestei proceduri, dar şi simptomelor. Dacă reapar roşeaţa, durerea sau puroiul, medicul trebuie anunţat de îndată.

O altă variantă este eliminarea chistului şi suturarea rănii în întregime, dar astfel puroiul nu mai are pe unde să se scurgă şi există riscul ridicat de reapariţie a chistului pilonidal.

În cazul în care pacientul nu doreşte intervenţia chirugicală, se poate apela la injecţii periodice cu fenoli în chist, care duc la retragerea infecţiei şi la vindecarea temporară a rănii. Din păcate, această metodă prezintă grad ridicat de recurenţă.

Dacă pacientul prezintă o infecţie severă, urmează un tratament chimioterapeutic sau cu steroizi ori este infectat cu HIV, este posibil ca medicul să decidă administrarea de antibiotice, pentru a preveni apariţia complicaţiilor.

La ora actuală, un chist pilonidal se poate opera și endoscopic: cu ajutorul unui fir subțire la capătulă căruia se află o camera minusculă de luat vederi, medicii intră în interiorul chistului, extrag părul și țesuturile infectate și apoi dezinfectează zona. Intervenția se face cu anestezie locală sau epidurală, iar riscul de complicații este mai mic decât în cazul operației clasice. Recuperarea după intervenția endoscopică durează cel mult o lună.

Complicaţii

Chistul pilonidal poate duce la răni adânci în piele dacă nu este tratat, dar chiar şi dacă acesta este îndepărtat chirurgical şi drenat, riscul de recidivă este destul de mare. Totuşi, este de preferat să urmezi sfatul medicului, deoarece simptomele sunt foarte neplăcute. De asemenea, chistul pilonidal infectat sever ar putea creşte uşor riscul de a dezvolta carcinom scuamos, a doua cea mai comună formă de cancer de piele.

Chist pilonidal: remedii

Roşeaţa, umflătura şi durerea specifice chistului pilonidal infectat, mai ales în primele zile, pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii simple, cum ar fi:

  • Băile cu apă caldă – ameliorează durerea şi grăbeşte „coacerea” chistului, favorizând deschiderea acestuia şi drenarea puroiului
  • Poţi lua analgezice, dar nu depăşi doza zilnică recomandată şi în niciun caz nu le lua pe termen lung
  • Suplimentele cu vitamina A şi zinc pot grăbi procesul de vindecare a ţesuturilor
  • Uleiul esenţial din arbore de ceai şi cel de salvie au proprietăţi antimicrobiene şi ajută la drenarea puroiului
  • Uleiul de ricin aplicat local poate reduce inflamaţia
  • Foloseşte o pernuţă special pentru şezut, care protejează zona coccisului şi îţi asigură confort
  • Fă mişcare zilnic – ajută la circulaţia sângelui şi, astfel, favorizează vindecarea mai rapidă
  • Usturoiul aplicat direct pe chist ar putea grăbi vindecarea, dar, în acelaşi timp, există riscul ca pielea să se irite foarte tare şi durerea să devină şi mai puternică

Discută cu medicul înainte de a apela la astfel de remedii sau suplimente, mai ales dacă eşti sub tratament pentru o afecţiune cronică.

Prevenţie

Riscul de apariţie a chistului pilonidal poate fi redus semnificativ urmând câteva sfaturi simple, precum:

  • menţine o igienă corporală exemplară
  • evită hainele sintetice, strâmte, aspre, care favorizează transpiraţia şi fricţiunea de piele
  • ridică-te de pe scaun la fiecare 50 de minute şi fă o pauză de 5-10 minute şi încearcă să slăbeşti dacă te lupţi cu kilogramele în plus.
  • dacă ai mai avut în trecut un chist pilonidal, este indicat să elimini părul din zona respectivă, pentru a reduce riscul de creştere a acestuia sub piele şi infecţia. În funcţie de tratamentul urmat, chistul pilonidal dispare în aproximativ 4 până la 10 săptămâni.

Chistul pilonidal: când trebuie mers urgent la medic

Orice persoană care se confruntă cu un chist la

Sursemayoclinic.org, webmd.com, healthline.com, medicinenet.com, www.nhs.uk

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”