Conjunctivita cu agenti iritanti

  • Consultant de specialitate: Diana Atanasiu
  • Profesia: medic primar oftalmolog
Conjunctivita cu agenti iritanti

Conjunctivita cu agenti iritanti: descriere

Conjunctivita reprezinta inflamatia membranei conjunctive care captuseste globul ocular si pleoapele.

Cauzele conjunctivitei cu agenti iritanti

Acestea pot fi clorul, fumul de tigara, noxe industriale, sampoane sau alte produse cosmetice, detergenti, agenti termici.

Dintre agentii iritanti foarte nocivi, amintim: colorantul de anilina care produce inflamatii conjunctivale, ulceratii locale sau chiar necroza.

Simptome de conjunctivita cu agenti iritanti

Acestea sunt senzatie de arsura, de corp strain, lacrimare, uneori prurit. -la examinare: congestia, uneori intensa a mucoasei conjunctivale; in general fara secretie conjunctivala.

In cazul expunerii la radiatii U.V (ex: iarna radiatiile U.V se reflecta in zapada), poate aparea „oftalmia zapezii”.

De aceea, e necesar sa ne protejam ochii cu ochelari adecvati.

Pacientii pot prezenta fotofobie, senzatie de corp strain, blefarospasm, conjunctiva poate fi congestionata sau edematiata iar corneea poate avea dezepitelizari punctiforme (Keratita punctata superficiala)

Tratament

In cazul contactului ochilor cu agenti iritanti chimici (ex: colorantul de anilina, pudra de calomel, nitrat de argint, tinctura de iod) este necesara indepartarea rapida cu ajutorul unor spalaturi oculare si instilarea de anestezice oculare.

Tratamentul ulterior se face in functie de cauza, cu antibiotice (colir), antiinflamatoare, epitelizante (lacrimi artificiale, geluri).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica