Ne lasam admirate dupa o vacanta in care ne-am scaldat puternic in mare si soare. Insa in mai putin de o luna de la intoarcere, pielea incepe sa-si recapete adevarata culoare, iar din frumusetea de vacanta mai raman doar pete colorate, riduri sau o piele aspra si descuamata. Pentru a evita astfel de experiente neplacute, prof. dr. Ioan Nedelcu ne recomanda sa initiem un tratament preventiv, menit sa ne hraneasca pielea „biciuita” de soare, dar si cu un efect puternic antiaging, care sa-i redea frumusetea si prospetimea. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmam cu rigurozitate incepand chiar din prima saptamana de la intoarcerea dintr-o vacanta in care am beneficiat din plin de efectele razelor solare.
O atentie deosebita trebuie acordata hidratarii – atat locala, cat si sintetica. Hidratarea locala se poate realiza prin aplicarea zilnica, sustinuta de creme bogate in agenti de hidratare precum acidul hialuronic, complexul activ de minerale (magneziu, cupru, zinc) care stimuleaza productia de colagen si restabilesc vitalitatea si prospetimea tenului.
Acestea patrund mai usor in piele daca sunt aplicate dupa o baie sau un dus mai prelungit, urmat de aplicarea unui gomaj bland ce indeparteaza celulele moarte. Cremele de hidratare locala trebuie aplicate atat pe fata, cat si pe intreaga suprafata corporala, insistand pe zonele de descumare – flancuri, gambe, coate, genunchi.
In paralel, insa trebuie acordata o atentie deosebita hidratarii sistemice – 2 l pe zi lichide neindulcite, apa plata simpla sau apa gazoasa cu lamaie ori ceai verde neindulcit, cu efect puternic antioxidant, legume sau fructe bogate in apa – castraveti, pepene galben sau rosu.
Fiind un promotor al apei saracite in deuteriu si autorul a numeroase studii privind efectele apei dedeuterizate in dermatologie, prof. dr Nedelcu ofera ca alternativa de hidratare apa saracita in deuteriu – recomanda zilnic un amestec de 1 l apa dedeuterizata cu un 1 l apa plata obisnuita.
Creme cu efect de regenerare
Regenerarea locala se realizeaza prin aplicarea de creme nutritive, dupa hidratarea locala prin creme bogate in vitaminele A, E si C, prin extract de germeni de grau, substante cu efect antiiritatitiv naturale, precum uleiuri aromate sau calmante – jojoba, aloe, masline. Prof. dr. Nedelcu recomanda in special cremele care contin ape speciale – apa termala sau apa fara deuteriu.
Apa termala contine minerale – sulf si seleniu, si mai putin clor, cum apare in compozitia apelor obisnuite. Apa termala provine din izvoarele din Europa sau chiar din Romania, fiind binecunoscute pentru efectele lor terapeutice.
Piele fina cu legume si fructe
Reechilibrarea metabolica sistemica se realizeaza printr-o dieta specifica bogata in legume si fructe proaspete, dar si proteine de calitate bogate in aminoacizi. In paralel, se pot administra diverse suplimente – vitamine A, E si C, minerale si oligoelemente.
Aceasta combinatie asigura necesarul de enzime si aminoacizi pentru repararea ADN-ului si genelor afectate de soare si astfel putem evita „din fasa” multiplicarea celulelor si implicit generarea de leziuni precanceroase si canceroase precum epitelioame si melanoame. Oligoelementele necesare sunt seleniu, zinc, iar dintre mineralele necesare refacerii pielii ne trebuie in special potasiu.
Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic dermatolog
Specialistii sustin ca mineralele din apa termala reduc roseata si inflamatiile pielii, cele mai utilizate la noi in tara fiind cele din gama Deuteria, Avène, La Roche Posay si Ivatherm. De asemenea, o cura de maximum 3 luni de aminoacizi stimuleaza regenerarea hormonilor de crestere. Ii putem obtine fie din alimentatie sau pe baza tabletelor complexe de aminoacizi.
Citeste si Ingrijeste-ti corpul! Crema face diferenta!
Eco de lux
Foto: SHUTTERSTOCK