Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Pare de necrezut, dar uleiul este un aliment esential al bucatariei cotidiene, mai ceva ca "sarea in bucate". Poate ca de paine ne mai lipsim, la dulciuri am renuntat, dar cand nutritionistul ne intreaba "cat ulei consumi zilnic?", ramanem pe ganduri. Pana la urma, indiferent de cat de bun sau periculos este, uleiul are un dar special: schimba ca prin farmec gustul oricarui aliment fad.

Uleiurile sunt grasimi care la temperatura camerei se prezinta sub forma lichida si provin din diferite plante sau peste. Printre cele mai cunoscute si utilizate sunt: uleiul de floarea-soarelui, de porumb, din seminte de bumbac, masline, soia. Sunt, insa, si uleiuri folosite in mod special pentru aroma aparte, cum ar fi cel de nuca si susan. Mai nou, si in supermarketurile romanesti, se gasesc uleiul de in si cel de canepa, considerate „new entry”. Uleiul de in este benefic in special pentru femei (combate si previne celulita), iar uleiul de canepa este ideal pentru intreaga familie. Exista si multe alimente cu un continut ridicat de ulei, cum ar fi alunele, maslinele, unele specii de peste, avocado.

De asemenea, maioneza, unele sosuri pentru salate sau margarina fara grasimi trans sunt bogate in uleiuri. Insa, cele mai multe uleiuri au si un continut ridicat de grasimi monosaturate sau polisaturate si unul scazut de grasimi saturate. Uleiurile vegetale nu contin colesterol. Exista si cateva exceptii, cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau uleiul din miezul samburilor de palmier care au un continut bogat de grasimi saturate, iar din punct de vedere nutritional ar trebui considerate grasimi solide.

Uleiurile vegetale - beneficii asupra sanatatii

Acizii grasi mono si polisaturati gasiti in peste, alune si uleiuri vegetale nu cresc nivelul LDL – colesterolului (colesterolul „rau”) in sange. Pe langa acizii grasi esentiali, uleiurile constituie o importanta sursa de vitamina E. Uleiurile consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu si pentru silueta. Nu degeaba nutritionistii ne recomanda doar o lingurita de ulei pe post de dressing in salatele de vara, atunci cand vrem sa slabim. Pentru ca atat uleiurile, cat si grasimile solide contin aproximativ 120 de calorii/lingura. Este foarte important ca majoritatea grasimilor pe care le consumam sa fie polisaturate sau monosaturate, primele continand acizi indispensabili pentru sanatatea organismului – acizi grasi esentiali.

Uleiurile vegetale - efecte negative

Uleiurile isi accelereaza autooxidarea atunci cand sunt supuse la temperaturi inalte. Cand temperatura uleiului depaseste temperatura sa de ardere sau, si mai grav, temperatura de fierbere, apar compusi toxici, cu proprietati carcinogene. Pe de alta parte, grasimile nesaturate se transforma prin prajire in acizi grasi trans care sunt foarte nocivi pentru organism. Acizii grasi trans cresc colesterolul, precum si riscul dezvoltarii aterosclerozei, cresc coagularea sangelui ducand la riscul formarii de cheaguri pe vase si, de asemenea, cresc inflamatia.

Daca pe eticheta produselor cumparate apare termenul de grasimi vegetale hidrogenate – acest aliment trebuie evitat, mai ales de catre copii. Hidrogenarea da margarinei consistenta sa cremoasa sau aspectul usor, firav, al foilor de pateuri din produsele de patiserie. Uleiurile vegetale nesaturate, care sunt supuse o perioada indelungata sau chiar si numai o jumatate de ora la temperatura normala de prajire (180 grade C), contin un compus toxic ce se formeaza in ulei din oxidarea acidului linoleic – HNE.

Acest compus este foarte usor absorbit in alimentele prajite si reactioneaza cu proteinele, cu acizii nucleici ADN si ARN si cu alte molecule. Au fost descrise o serie de afectiuni legate de acest compus: ateroscleroza, atacuri cerebrale, Parkinson, Alzheimer, boli hepatice. Prin urmare, se recomanda evitarea alimentelor prajite pentru a nu mai adauga si alti compusi toxici in plus peste substantele nocive din alimentele conservate sau prelucrate.

Uleiul refolosit creste nivelul produsilor toxici!
Studii recente efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului, incluzand intarziere in crestere, dezechilibru enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor. O problema importanta este ca uleiul refolosit se absoarbe mult mai rapid in alimentele prajite decat cel nou folosit in preparare, ceea ce creste nivelul de produsi toxici in alimentele respective.

CITESTE PE EVZ.RO: Starea de alertă s-ar putea prelungi după 15 iulie!...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Bomba zilei! Se prelungește starea de alertă? Orban...

Virtutile acizilor grasi Omega 3 si Omega 6

Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Caracterul anti-inflamator pe care-l exercita nutrientii existenti in acizii grasi esentiali ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, celulitei si a pierderii elasticitatii pielii, dar si la repararea tesuturilor acesteia. Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletei picioarelor.

Un raport optim de acizi grasi Omega 6 si Omega 3 ajuta la combaterea celulitei, prin reducerea inflamatiilor pielii, eliminarea lichidelor si imbunatatirea circulatiei. Atat Omega 3, cat si Omega 6 sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nostru nu poate sa-i sintetizeze, de aceea trebuie luati din alimentatie. Ei se gasesc cu precadere in: canepa, varza, spanac, conopida, floarea-soarelui, dovleac, rapita, nuci, soia, cod, ton, somon, broccoli, seminte de in etc.

Ulei de masline, doar in vase de inox
Retine! Daca consumi alimente prajite, cel mai bun ulei pentru prajit este uleiul de masline si este indicat sa folosesti vase de inox, nu din fier, cupru sau metal galvanizat. De asemenea, indeparteaza cat de mult din resturile ramase in ulei inainte de a pune o noua sesiune la prajit si elimina toate urmele de ulei vechi depuse pe tigaie sub forma unui strat lipicios si inchis la culoare. Un alt beneficiu al uleiului de masline este formarea rapida a unei cruste pe suprafata alimentelor impiedicand absorbtia uleiului in produsul respectiv, care va fi mult mai putin gras decat cele prajite in alte uleiuri.



Citește și:
GANDUL.RO: Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă...
EVZ.RO: Starea de alertă s-ar putea prelungi după 15 iulie!...
CAPITAL.RO: Bomba zilei! Se prelungește starea de alertă? Orban...
IMPACT.RO: Horoscopul zilei. Vești extraordinare pentru această...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Un turc descrie la 1660 prostituatele de pe meleagurile...
Exclusiv Online - 22.08.2007
Primul semn al cancerului care afectează cele mai multe românce. Nu îl ignora! Doctorulzilei.ro Primul semn al cancerului care afectează cele mai multe românce. Nu...
Sigur nu știai asta! Cum alegi cele mai sănătoase roșii de la piață? Infoactual.ro Sigur nu știai asta! Cum alegi cele mai sănătoase roșii de la piață?
PRIETENIE ce nu ține cont de specie! Un leu, un tigru și un urs sunt de nedespartit! I video Animalzoo.ro PRIETENIE ce nu ține cont de specie! Un leu, un tigru și un urs sunt...
Ștefania a fost criticată de fani, pentru că s-a făcut blondă. “Parcă ești…” Substantial.ro Ștefania a fost criticată de fani, pentru că s-a făcut blondă. “Parcă...
Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Raed Arafat! Gandul.ro Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de...
Cea mai bună mămăligă din lume! Nu se face cu apă! Care este rețeta secretă a marilor bucătari VoxBiz.ro Cea mai bună mămăligă din lume! Nu se face cu apă! Care este rețeta...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Raed Arafat! Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut...
Autoritățile avertizează: Atenție la...
Produs consumat de toți românii, INFECTAT...
Go4it.ro
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă Detaliul uluitor descoperit la statuia David,...
Bill Gates este călător în timp? Iată...
Şi-a dus mireasa la hotel în noaptea nunții....
ProMotor.ro
Dezastru în București: Ce s-a întâmplat cu autobuzele care au circulat pe linia de tramvai Dezastru în București: Ce s-a întâmplat...
Metoda ingenioasă pe care o folosesc șoferii...
Care este, de fapt, MOTIVUL pentru care...
Descopera.ro
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...'' Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
Ce se întâmplă cu SOARELE nostru și...
POZIȚIILE sexuale care l-au ruşinat pe...
ULTIMA ORĂ
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .