Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Pare de necrezut, dar uleiul este un aliment esential al bucatariei cotidiene, mai ceva ca "sarea in bucate". Poate ca de paine ne mai lipsim, la dulciuri am renuntat, dar cand nutritionistul ne intreaba "cat ulei consumi zilnic?", ramanem pe ganduri. Pana la urma, indiferent de cat de bun sau periculos este, uleiul are un dar special: schimba ca prin farmec gustul oricarui aliment fad.

Uleiurile sunt grasimi care la temperatura camerei se prezinta sub forma lichida si provin din diferite plante sau peste. Printre cele mai cunoscute si utilizate sunt: uleiul de floarea-soarelui, de porumb, din seminte de bumbac, masline, soia. Sunt, insa, si uleiuri folosite in mod special pentru aroma aparte, cum ar fi cel de nuca si susan. Mai nou, si in supermarketurile romanesti, se gasesc uleiul de in si cel de canepa, considerate „new entry”. Uleiul de in este benefic in special pentru femei (combate si previne celulita), iar uleiul de canepa este ideal pentru intreaga familie. Exista si multe alimente cu un continut ridicat de ulei, cum ar fi alunele, maslinele, unele specii de peste, avocado.

De asemenea, maioneza, unele sosuri pentru salate sau margarina fara grasimi trans sunt bogate in uleiuri. Insa, cele mai multe uleiuri au si un continut ridicat de grasimi monosaturate sau polisaturate si unul scazut de grasimi saturate. Uleiurile vegetale nu contin colesterol. Exista si cateva exceptii, cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau uleiul din miezul samburilor de palmier care au un continut bogat de grasimi saturate, iar din punct de vedere nutritional ar trebui considerate grasimi solide.

Uleiurile vegetale - beneficii asupra sanatatii

Acizii grasi mono si polisaturati gasiti in peste, alune si uleiuri vegetale nu cresc nivelul LDL – colesterolului (colesterolul „rau”) in sange. Pe langa acizii grasi esentiali, uleiurile constituie o importanta sursa de vitamina E. Uleiurile consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu si pentru silueta. Nu degeaba nutritionistii ne recomanda doar o lingurita de ulei pe post de dressing in salatele de vara, atunci cand vrem sa slabim. Pentru ca atat uleiurile, cat si grasimile solide contin aproximativ 120 de calorii/lingura. Este foarte important ca majoritatea grasimilor pe care le consumam sa fie polisaturate sau monosaturate, primele continand acizi indispensabili pentru sanatatea organismului – acizi grasi esentiali.

Uleiurile vegetale - efecte negative

Uleiurile isi accelereaza autooxidarea atunci cand sunt supuse la temperaturi inalte. Cand temperatura uleiului depaseste temperatura sa de ardere sau, si mai grav, temperatura de fierbere, apar compusi toxici, cu proprietati carcinogene. Pe de alta parte, grasimile nesaturate se transforma prin prajire in acizi grasi trans care sunt foarte nocivi pentru organism. Acizii grasi trans cresc colesterolul, precum si riscul dezvoltarii aterosclerozei, cresc coagularea sangelui ducand la riscul formarii de cheaguri pe vase si, de asemenea, cresc inflamatia.

Daca pe eticheta produselor cumparate apare termenul de grasimi vegetale hidrogenate – acest aliment trebuie evitat, mai ales de catre copii. Hidrogenarea da margarinei consistenta sa cremoasa sau aspectul usor, firav, al foilor de pateuri din produsele de patiserie. Uleiurile vegetale nesaturate, care sunt supuse o perioada indelungata sau chiar si numai o jumatate de ora la temperatura normala de prajire (180 grade C), contin un compus toxic ce se formeaza in ulei din oxidarea acidului linoleic – HNE.

Acest compus este foarte usor absorbit in alimentele prajite si reactioneaza cu proteinele, cu acizii nucleici ADN si ARN si cu alte molecule. Au fost descrise o serie de afectiuni legate de acest compus: ateroscleroza, atacuri cerebrale, Parkinson, Alzheimer, boli hepatice. Prin urmare, se recomanda evitarea alimentelor prajite pentru a nu mai adauga si alti compusi toxici in plus peste substantele nocive din alimentele conservate sau prelucrate.

Uleiul refolosit creste nivelul produsilor toxici!
Studii recente efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului, incluzand intarziere in crestere, dezechilibru enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor. O problema importanta este ca uleiul refolosit se absoarbe mult mai rapid in alimentele prajite decat cel nou folosit in preparare, ceea ce creste nivelul de produsi toxici in alimentele respective.

Virtutile acizilor grasi Omega 3 si Omega 6

Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Caracterul anti-inflamator pe care-l exercita nutrientii existenti in acizii grasi esentiali ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, celulitei si a pierderii elasticitatii pielii, dar si la repararea tesuturilor acesteia. Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletei picioarelor.

Un raport optim de acizi grasi Omega 6 si Omega 3 ajuta la combaterea celulitei, prin reducerea inflamatiilor pielii, eliminarea lichidelor si imbunatatirea circulatiei. Atat Omega 3, cat si Omega 6 sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nostru nu poate sa-i sintetizeze, de aceea trebuie luati din alimentatie. Ei se gasesc cu precadere in: canepa, varza, spanac, conopida, floarea-soarelui, dovleac, rapita, nuci, soia, cod, ton, somon, broccoli, seminte de in etc.

Ulei de masline, doar in vase de inox
Retine! Daca consumi alimente prajite, cel mai bun ulei pentru prajit este uleiul de masline si este indicat sa folosesti vase de inox, nu din fier, cupru sau metal galvanizat. De asemenea, indeparteaza cat de mult din resturile ramase in ulei inainte de a pune o noua sesiune la prajit si elimina toate urmele de ulei vechi depuse pe tigaie sub forma unui strat lipicios si inchis la culoare. Un alt beneficiu al uleiului de masline este formarea rapida a unei cruste pe suprafata alimentelor impiedicand absorbtia uleiului in produsul respectiv, care va fi mult mai putin gras decat cele prajite in alte uleiuri.



Exclusiv Online - 22.08.2007
Citește pe descopera.ro
Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului Antic Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului...
BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea toţi picau'' BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea...
Scorpion Scorpion 23 octombrie - 21 noiembrie

În luna octombrie nu prea aveţi chef de muncă şi vă veţi gândi toată perioada la distracţie. Aşteptaţi cu nerăbdare un eveniment sau o petrecere care se apropie. Este o perioadă propice pentru...citește mai departe

×

Zf.ro
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut...
Avertisment apocaliptic: În numai câţiva...
Secretul succesului în afaceri: Cum poţi...
BusinessMagazin.ro
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din ţara noastră „Elveţia României”: locurile unde...
Ce se intampla cu seful Mafiei Rusesti....
Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE...
Mediafax.ro
Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat Povestea românului din Marea Britanie care...
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili....
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Gandul.info
Surpriza de care a avut parte un actor pentru adulţi când partenera lui s-a dezbrăcat. Poliţia a intrat pe fir / „Playboy nu ar accepta aşa ceva” Surpriza de care a avut parte un actor pentru...
Profesorul a observat că această elevă...
Blonda sexy se relaxa pe plajă, când CEVA...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Ce s-a ales de Dana Savuica, femeia cea mai frumoasa a Romaniei de acum doua decenii. Cum a ajuns sa arate acum, la 49 de ani Ce s-a ales de Dana Savuica, femeia cea...
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă...
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Taxiurile zburătoare sunt mai aproape de realitate! Pot decola vertical şi zbura cu 100 km/h Taxiurile zburătoare sunt mai aproape de...
FACEBOOK se schimbă! Cum va arăta în...
TAXĂ pe apeluri audio prin WhatsApp şi...
ProMotor.ro
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon...
Marian Godină a descoperit cine îi murdăreşte...
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile...
Descopera.ro
Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru acest REGE sadic şi neruşinat. Niciuna nu a scăpat Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată...
Cazul BIZAR al unui bărbat uimeşte ştiinţa....
ULTIMA ORĂ
Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.