Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete Uleiurile, remedii pentru sanatate si frumusete

Pare de necrezut, dar uleiul este un aliment esential al bucatariei cotidiene, mai ceva ca "sarea in bucate". Poate ca de paine ne mai lipsim, la dulciuri am renuntat, dar cand nutritionistul ne intreaba "cat ulei consumi zilnic?", ramanem pe ganduri. Pana la urma, indiferent de cat de bun sau periculos este, uleiul are un dar special: schimba ca prin farmec gustul oricarui aliment fad.

Uleiurile sunt grasimi care la temperatura camerei se prezinta sub forma lichida si provin din diferite plante sau peste. Printre cele mai cunoscute si utilizate sunt: uleiul de floarea-soarelui, de porumb, din seminte de bumbac, masline, soia. Sunt, insa, si uleiuri folosite in mod special pentru aroma aparte, cum ar fi cel de nuca si susan. Mai nou, si in supermarketurile romanesti, se gasesc uleiul de in si cel de canepa, considerate „new entry”. Uleiul de in este benefic in special pentru femei (combate si previne celulita), iar uleiul de canepa este ideal pentru intreaga familie. Exista si multe alimente cu un continut ridicat de ulei, cum ar fi alunele, maslinele, unele specii de peste, avocado.

De asemenea, maioneza, unele sosuri pentru salate sau margarina fara grasimi trans sunt bogate in uleiuri. Insa, cele mai multe uleiuri au si un continut ridicat de grasimi monosaturate sau polisaturate si unul scazut de grasimi saturate. Uleiurile vegetale nu contin colesterol. Exista si cateva exceptii, cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau uleiul din miezul samburilor de palmier care au un continut bogat de grasimi saturate, iar din punct de vedere nutritional ar trebui considerate grasimi solide.

Uleiurile vegetale - beneficii asupra sanatatii

Acizii grasi mono si polisaturati gasiti in peste, alune si uleiuri vegetale nu cresc nivelul LDL – colesterolului (colesterolul „rau”) in sange. Pe langa acizii grasi esentiali, uleiurile constituie o importanta sursa de vitamina E. Uleiurile consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu si pentru silueta. Nu degeaba nutritionistii ne recomanda doar o lingurita de ulei pe post de dressing in salatele de vara, atunci cand vrem sa slabim. Pentru ca atat uleiurile, cat si grasimile solide contin aproximativ 120 de calorii/lingura. Este foarte important ca majoritatea grasimilor pe care le consumam sa fie polisaturate sau monosaturate, primele continand acizi indispensabili pentru sanatatea organismului – acizi grasi esentiali.

Uleiurile vegetale - efecte negative

Uleiurile isi accelereaza autooxidarea atunci cand sunt supuse la temperaturi inalte. Cand temperatura uleiului depaseste temperatura sa de ardere sau, si mai grav, temperatura de fierbere, apar compusi toxici, cu proprietati carcinogene. Pe de alta parte, grasimile nesaturate se transforma prin prajire in acizi grasi trans care sunt foarte nocivi pentru organism. Acizii grasi trans cresc colesterolul, precum si riscul dezvoltarii aterosclerozei, cresc coagularea sangelui ducand la riscul formarii de cheaguri pe vase si, de asemenea, cresc inflamatia.

Daca pe eticheta produselor cumparate apare termenul de grasimi vegetale hidrogenate – acest aliment trebuie evitat, mai ales de catre copii. Hidrogenarea da margarinei consistenta sa cremoasa sau aspectul usor, firav, al foilor de pateuri din produsele de patiserie. Uleiurile vegetale nesaturate, care sunt supuse o perioada indelungata sau chiar si numai o jumatate de ora la temperatura normala de prajire (180 grade C), contin un compus toxic ce se formeaza in ulei din oxidarea acidului linoleic – HNE.

Acest compus este foarte usor absorbit in alimentele prajite si reactioneaza cu proteinele, cu acizii nucleici ADN si ARN si cu alte molecule. Au fost descrise o serie de afectiuni legate de acest compus: ateroscleroza, atacuri cerebrale, Parkinson, Alzheimer, boli hepatice. Prin urmare, se recomanda evitarea alimentelor prajite pentru a nu mai adauga si alti compusi toxici in plus peste substantele nocive din alimentele conservate sau prelucrate.

Uleiul refolosit creste nivelul produsilor toxici!
Studii recente efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului, incluzand intarziere in crestere, dezechilibru enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor. O problema importanta este ca uleiul refolosit se absoarbe mult mai rapid in alimentele prajite decat cel nou folosit in preparare, ceea ce creste nivelul de produsi toxici in alimentele respective.

Virtutile acizilor grasi Omega 3 si Omega 6

Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Caracterul anti-inflamator pe care-l exercita nutrientii existenti in acizii grasi esentiali ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, celulitei si a pierderii elasticitatii pielii, dar si la repararea tesuturilor acesteia. Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletei picioarelor.

Un raport optim de acizi grasi Omega 6 si Omega 3 ajuta la combaterea celulitei, prin reducerea inflamatiilor pielii, eliminarea lichidelor si imbunatatirea circulatiei. Atat Omega 3, cat si Omega 6 sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nostru nu poate sa-i sintetizeze, de aceea trebuie luati din alimentatie. Ei se gasesc cu precadere in: canepa, varza, spanac, conopida, floarea-soarelui, dovleac, rapita, nuci, soia, cod, ton, somon, broccoli, seminte de in etc.

Ulei de masline, doar in vase de inox
Retine! Daca consumi alimente prajite, cel mai bun ulei pentru prajit este uleiul de masline si este indicat sa folosesti vase de inox, nu din fier, cupru sau metal galvanizat. De asemenea, indeparteaza cat de mult din resturile ramase in ulei inainte de a pune o noua sesiune la prajit si elimina toate urmele de ulei vechi depuse pe tigaie sub forma unui strat lipicios si inchis la culoare. Un alt beneficiu al uleiului de masline este formarea rapida a unei cruste pe suprafata alimentelor impiedicand absorbtia uleiului in produsul respectiv, care va fi mult mai putin gras decat cele prajite in alte uleiuri.



Exclusiv Online - 22.08.2007
Citește pe descopera.ro
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană dintr-o mie o poate rezolva. Majoritatea oamenilor dau ca răspuns numărul 40 PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană dintr-o mie o poate rezolva....
VIDEO. Momentul ŞOCANT în care un bărbat îndreaptă un laser către PILOTUL unui elicopter de poliţie aflat în zbor VIDEO. Momentul ŞOCANT în care un bărbat îndreaptă un laser către...
Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

În această lună ai parte de o atmosferă excelentă în familie, datorită unui succes care îi priveşte pe toţi cei ai casei. Se anunţă o veste bună pentru viitorul tău alături de cei dragi...citește mai departe

×

Zf.ro
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore. S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de...
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul...
BREAKING NEWS: Metoda LEGALĂ prin care...
BusinessMagazin.ro
Povestea lui Mohammad Murad, omul care a adăugat cuvântul ŞAORMA în limba română: Banii nu trebuie să te ridice undeva unde nu mai simţi nimic Povestea lui Mohammad Murad, omul care a...
Cele mai SIGURE maşini. 9 modele în care...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
E VESTEA zilei! ADEVĂRATUL MOTIV pentru care DANA GRECU (Chera) a PLECAT de la Antena 3 E VESTEA zilei! ADEVĂRATUL MOTIV pentru...
Virusul mortal din China, coronavirsul,...
O nouă televiziune în România. Ce programe...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor...
O companie britanică lansează în 2020...
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în...
ProMotor.ro
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare! I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach...
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI,...
Cu RUȘII nu te pui. Ce a pățit un moldovean...
Descopera.ro
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate” Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost...
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE...
ULTIMA ORĂ
Povestea cutremurătoare a unei femei, transformată la doar 12 ani în „soţia” tatălui său

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.