Studiu: Ce văd femeile când se privesc in oglindă?

Femeile sunt cel mai aprig critic al felului în care arată, atunci când se privesc concentrându-şi mai degrabă atenţia asupra defectelor, în timp ce tinerele fete adoră ceea ce văd în oglindă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Studiu: Ce văd femeile când se privesc in oglindă?

Femeile sunt cel mai aprig critic al felului în care arată, atunci când se privesc concentrându-şi mai degrabă atenţia asupra defectelor, în timp ce tinerele fete adoră ceea ce văd în oglindă. Cel mai recent studiu Dove dezvăluie că una din trei femei recunoaşte că se simte incomod şi îşi zâmbeşte foarte rar atunci când se priveşte în oglindă.

Femeile tind să se subestimeze atunci când se privesc în oglindă, iar acest comportament le afectează încrederea în sine şi le face să se simtă nemulţumite de felul în care arată.

Frumuseţea este o sursă de anxietate, ceea ce împiedică femeile să fie mulţumite de propria reflexie

Atunci când femeile privesc în oglindă văd dincolo de înfăţişarea lor. De cele mai multe ori femeile îşi percep emoţiile negative, născute din nemulţumirea legată de felul în care arată. 60% dintre femei îşi percep starea de spirit, nu doar imaginea reflectată în oglindă, iar una din trei femei descrie ceea ce vede printr-un atribut negativ.

Încurajarea femeilor să-şi descopere frumuseţea, în primul rând în faţa oglinzii, le poate ajuta să-şi îmbunătăţească încrederea de sine şi să-şi atingă potenţialul maxim de frumuseţe.

Fetele „oglindesc” comportamentul mamelor lor

Fetele copiază comportamentul mamelor lor în ceea ce priveşte frumuseţea şi încrederea de sine. Este important ca mamele să-şi recunoască propria frumuseţe şi să dea exemple pozitive fiicelor lor. Femeile ar trebui să retrăiască bucuria pe care o simţeau în perioada copilăriei, atunci când se priveau în oglinda, şi să transmită sentimentul următoarei generaţii.

Cu cât priveşti mai mult, cu atât îţi place mai puţin

Deşi femeile se simt incomod atunci când se privesc, simt nevoia să se uite în oglindă foarte des. În medie, femeile se privesc în oglindă de aproximativ şase ori pe zi, ajungând la 50 de minute în decursul a 24 de ore.

15% dintre femei admit că nu au fost niciodată mulţumite de propria imagine în oglindă,  considerând oglinda ca fiind cel mai aprig critic al lor. Deşi nu le place reflexia lor, femeile îşi alimentează nemulţumirea legată de felul în care arată de-a lungul întregii zile, folosind diverse ocazii pentru a se privi în oglindă: în cea retrovizoare (50%), în geamurile magazinelor (48%) sau în oglinzile din lifturi (44%).
Dove invită toate femeile să-şi admire frumuseţea naturală atunci când se privesc în oglindă şi să zâmbească.

Studiul explică felul în care femeile se raportează la imaginea pe care o văd reflectată în oglindă şi evidenţiază mai multe aspecte cheie:

Femeile sunt nemulţumite de ceea ce văd în oglindă:
– 9 din 10 femei se simt incomod când se privesc în oglindă
– 1 din 5 femei recunoaşte că nu a fost niciodată mulţumită de ceea ce a văzut în oglindă
– 6 din 10 femei aleg un atribut fizic negativ pentru a descrie cum se percep când se privesc în oglindă: ”prea grasă” (30%) şi ”neatrăgătoare” (19%)

Dar se privesc în oglindă în mod regulat:
– în medie, femeile se privesc în oglindă de 6 ori pe zi, alocând acestui obicei 50 de minute pe zi / o zi pe lună
– 9 din 10 femei se privesc de-a lungul unei zile în: oglinzile retrovizoare (50%), geamurile magazinelor (48%), oglinzile compacte (46%) sau cele din lifturi (44%)

Femeile folosesc oglinzile pentru a se concentra pe ceea ce nu le place la ele:
– 1 din 4 femei se concentrează pe defecte
– 1 din 4 femei îşi încordează abdomenul atunci când stă în faţa unei oglinzi
– 1 din 3 femei spune că uneori simte oglinda ca fiind cel mai aprig critic al ei

Oglinda reflectă mai mult decât înfăţişarea:
– 6 din 10 femei îşi văd starea de spirit, nu doar înfăţişarea atunci când se privesc în oglindă
– 3 din 4 femei aleg cuvinte emoţionale pentru a descrie cum se simt când se privesc în oglindă, iar 1 din 3 femei foloseşte un cuvânt emoţional negativ, precum ”nelinişte” (13%)

Privitul în oglindă le poate determina pe femei să se simtă mai rău:
– 1 din 3 femei se simte mai rău în legătură cu felul în care arată
– 1 din 5 femei recunoaşte că îşi poate strica dispoziţia pentru întreaga zi
– 1 din 5 femei uneori evită să se privească în oglindă
– femeile care sunt nemulţumite de ceea ce văd în oglindă se privesc mult mai rar (1,5 ori pe zi) în comparaţie cu cele mulţumite de felul în care arată

Femeile nu zâmbesc în oglindă
– 1 din 3 femei recunoaşte că îşi zâmbeşte foarte rar atunci când se priveşte în oglindă

Studiul Dove Mirrors a fost efectuat la finalul anului 2013 pe un eşantion de 6.006 femei cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani. Acesta s-a desfăşurat în 12 ţări: Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Marea Britanie, Germania, Italia, India, China, Tailanda şi Filipine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân