Igiena intimă: produse de care nicio femeie NU ARE NEVOIE

Îngrijirea intimă este extrem de importantă pentru orice femeie, dar procedăm bine atunci când folosim produse de curăţare?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Igiena intimă: produse de care nicio femeie NU ARE NEVOIE
FOTO: 123rf.com / Igiena intimă: produse de care nicio femeie NU ARE NEVOIE

Produsele pentru igiena intimă feminină nu au fost niciodată în lumina reflectoarelor aşa cum se întâmplă în prezent. Când mergem la cumpărături rafturile magazinelor sunt împânzite de numeroase branduri de produse pentru zona intimă care promit îmbunătăţirea aspectului şi mirosului vaginului, dar şi oferirea unui aer proaspăt, de la creme şi măşti exfoliante, până la geluri şi seruri hidratante.

În urma unui sondaj realizat de compania Mintel, în 2015, s-a descoperit că în Marea Britanie mai mult de un sfert dintre femei au folosit şerveţele intime sau geluri în ultimele şase luni pentru a-şi curăţa zona intimă. După aceste rezultate, Athena Lamnisos, şef executiv al organizaţiei The Eve Appeal, a scos la lumină o reală problemă: faptul că pe piaţă se vinde falsa idee că zonele intime au nevoie de produse de înfrumuseţare şi reîmprospătare în loc să fie considerate perfect normale. Ce se vrea, de fapt, este atragerea atenţiei consumatorilor asupra faptului că aceste produse pot masca potenţialele simptome şi riscuri, cum ar fi mâncărimile, ceea ce va duce la amânarea vizitei la cabinetul specialistului, dar şi la amânarea unei probleme medicale.

”Este minunat că putem fi mult mai deschişi şi mai puţini ruşinaţi de folosirea cuvintelor precum vagin şi vulvă, dar din cauza acestor produse, multe femei cred că trebuie să le folosească, iar asta duce la paranoia”, explică Anita Mitra, medic ginecolog şi cercetător. ”Nu avem nevoie de niciunul dintre ele. Niciun medic nu va recomanda folosirea lor. Niciodată nu aş folosi un astfel de produs”, a continuat specialistul.

Pe lângă faptul că vei irosi nişte bani, inevitabil te vei supune unor riscuri de sănătate, fiind considerate destul de periculoase. În primul rând, spălăturile vaginale vor creşte riscul infecţiilor din moment ce apare un dezechilibru al bacteriei naturale. Astfel curăţăm bacteriile ”bune”, în timp ce bacteriile ”rele”, care tind să fie mai greu de eliminat odată ce se dezvoltă, se vor răspândi şi vor cauza infecţii. Nici spălăturile la exterior nu sunt indicate.

”Trebuie să foloseşti doar apă”, explică medicul ginecolog. ”Nu săpunuri speciale, nu geluri, nimic din această categorie şi, eventual, să se evite aplicarea gelului de duş în acea zonă”, continuă specialistul potrivit Daily Mail.

Odată ce bacteriile ”bune” sunt îndepărtate pielea devine incredibil de fragilă, iar folosirea unui săpun o va face să fie mult mai sensibilă şi uscată. Prin folosirea produselor de igienă intimă se îndepărtează uleiurile naturale secretate de corp, care reprezintă o barieră protectoare. Din acelaşi motiv nu trebuie folosite produsele de exfoliere care pretind să amelioreze iritaţiile din zona bikinilor sau apariţia firelor de păr crescute sub piele. Prin frecarea pielii creşte riscul apariţiei infecţiilor precum human papillomavirus (HPV), un virus care cauzează cancerul cervical.

Femeile trebuie să fie prudente în privinţa folosirii produselor de igienă intimă chiar şi în timpul perioadei menstruale, fiind mai vulnerabile la infecţii şi apariţia vaginitei bacteriene.

Multe femei vor crede că este de ajutor să folosească creme în jurul vulvei, în special odată cu înaintarea în vârstă şi atunci când pielea devine mai uscată sau chiar după epilarea cu ceară sau cu lama, dar pentru asta este nevoie de un produs fără parabeni şi conservanţi, aceştia fiind principalii vinovaţi pentru iritarea zonei intime. Specialistul avertizează că iritaţiile cronice de piele sunt comune după menopauză, din cauza fluctuaţiei hormonale, dar şi în cazul femeilor care-şi administrează singure tratamentul. Pericolul stă în dezvoltarea unor boli comune de piele ca eczema sau psoriazis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”