Daca pana acum ti s-a parut ca nu o sa iti arzi chiar tu pielea la soare, ca nu o sa ti se intample chiar tie ca pielea sa imbatraneasca prematur sau ca bronzul nu se poate obtine decat daca stai cat mai mult la soare, sterge cu buretele toate aceste conceptii gresite. Definitiv. Pielea trebuie protejata cu grija atat in timpul verii, cat si iarna, cand suntem la munte, la mare altitudine. Bronzul apare datorita fotostimularii celulelor din straÃÂtul superior al dermei (melanocite) care proÃÂduc mai mult pigment (melanina). Aceasta este o reactie fireasca a pielii ce are rolul de a o proteja.
Cu toate acestea, expunerea excesiva si repetata la soare lezeaza melanocitele si astfel apar arsurile solare. Fiecare dintre noi ne nastem cu un capital solar al pielii (capacitatea pielii de a se apara de efectele nedorite ale expunerii la soare), capital care se pierde insa in timp, o data ce pielea sufera arsuri solare. Aceasta capacitate nu se regenereaza si o data pierduta, pielea se arde foarte usor, imbatraneste prematur, iar in unele cazuri pot aparea chiar si cancere de piele.
Iata ce trebuie sa stii ca sa-ti aperi pielea
Razele UV contribuie cu 80% la imbatranirea pielii. Din pacate, pe langa efectul de piele bronzata, razele UV deterioreaza ceÃÂlulele din profunzimea stratului de piele si le afecteaza ADN-ul provocand transformari la nivelul fibrelor de colagen si elastina. Pistruii, porii dilatati, petele pigmentare apar ca o consecinta a acestui efect. Chiar daca pielea ta nu a suferit arsuri solare, asta nu inseamna ca nu este agresata de razele UVA si UVB si ca nu este supusa imbatranirii premature (cauzeaza arsuri imediate). Deci, actioneaza preventiv si aplica creme de protectie solara UVA si UVB chiar si pe pielea bronzata. (…)
Cititi continuarea in editia tiparita.