Pui prea multe rufe la spălat? Poate fi motivul pentru care ai pielea uscată. 7 greșeli de evitat

  • Publicat:

Ai pielea uscată, mâinile crăpate şi aspre? Pielea de pe braţe și coate are textura unei hârtii abrazive? Ai nasul uscat şi cu pielea crăpată, chiar dacă nu l-ai suflat deloc pe parcursul zilei? Atunci există un singur diagnostic: ai „piele de iarnă”.

Umidificatoarele şi umplerea doar pe jumătate a maşinii de spălat rufe se numără printre cele mai eficiente metode care te ajută să scapi de „blestemul” pielii uscate. Iată câteva soluţii pentru a preveni pielea uscată.

Ai pielea uscată? Pune mai puține rufe în mașina de spălat

Încerci să faci economie de apă umplând maşina de spălat până când abia mai poți să închizi uşa acesteia? A sosit timpul să te gândești de două ori înainte de a mai proceda astfel.

Pentru cei mai mulţi oameni, simpla reducere a numărului de articole vestimentare la fiecare spălare, pentru ca rufele să poată să beneficieze de o ultimă clătire finală eficientă, este suficientă pentru ca hainele şi lenjeria de pat să aibă o atingere mai fină şi mai plăcută pe piele. Reziduurile de detergenţi şi balsam din haine sau lenjeriile de pat pot cauza pielea uscată și iritată, spune medicul dermatolog Jonathan Bowling.

Dacă şi după o clătire corectă a rufelor acestea continuă să îți irite pielea, ar fi indicat să mergi la un medic şi, mai ales, să renunţi la detergentul şi balsamul de rufe preferate. Optează pentru un detergent şi un balsam care sunt concepute special pentru pielea sensibilă.

Evită balsamurile foarte parfumate și colorate – acestea conţin substanţe şi conservanţi care pot să irite pielea, potrivit healthline.com.

La ce temperatură se spală rufele

Paraziţii microscopici din praful din locuinţe trăiesc în celulele tegumentare exfoliate de pe pielea umană şi ei pot fi găsiţi în fiecare casă: în pat, pe covoare şi pe obiectele de mobilier.

Din păcate, aceşti paraziţi se înmulţesc şi prosperă atunci când încălzirea centrală este pornită.

Cei mai mulţi oameni sunt alergici mai degrabă la excrementele eliminate de aceşti paraziţi microscopici decât la paraziţii înşişi, explică medicul dermatolog Adam Friedmann.

Specialiştii recomandă acoperirea saltelelor, pilotelor şi a pernelor cu o cuvertură impermeabilă la alergeni.

De asemenea, lenjeria de pat trebuie spălată la temperatura de 60 de grade Celsius, pentru a distruge acei paraziţi. Totodată, evită să cumperi mochete sau covoare care acoperă toată suprafaţa podelei şi folosește un aspirator care este echipat cu un filtru performant.

Păstrează camerele bine ventilate şi şterge praful din casă cel puţin o dată pe săptămână.

Nu îți linge buzele dacă sunt crăpate 

Ai buze uscate şi crăpate? Primul instinct este acela de a ți le linge. Însă acest lucru va usca şi mai mult buzele.

Cea mai multă umiditate se pierde prin buze, în comparaţie cu orice altă parte a corpului. Combinaţia de vreme rece, vânt, soare şi temperaturi ridicate în interior face ca buzele să se usuce, să se crape şi să se exfolieze.

Medicii recomandă aplicarea unui balsam de buze care să creeze un fel de „sigiliu” deasupra pielii, pentru a menţine umiditatea optimă.

Folosește mai rar geluri antibacteriene

Cu toţii ştim că spălatul mâinilor este esențial pentru a scăpa de virusuri, dar acest lucru poate să şi usuce pielea.

Nu folosi prea des geluri antibacteriene, spune profesorul Friedmann, întrucât ele „conţin concentraţii mari de alcool, iar acesta poate să usuce şi să irite pielea”.

Specialiştii recomandă să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun blând cu pielea, apoi să folosim o cremă cu 10% uree, care repară mâinile foarte uscate şi crăpate.

Pielea uscată, cauzată de produsele de îngrijire cu multe chimicale

Evită săpunurile şi gelurile de duş care conţin numeroase substanţe chimice, în special lauril sulfat de sodiu, care este folosit pentru fabricarea anumitor spume de bărbierit. Aceste produse elimină uleiurile naturale cu rol umidificator din piele şi produc iritaţii.

Specialiştii recomandă produse care includ ulei de avocado, jojoba şi piersică şi care reţin apa în piele.

Nu face baie cu apă fierbinte

De asemenea, este important să se supravegheze temperatura apei, atât în cazul băilor, cât şi al duşurilor. Apa care este prea fierbinte poate să elimine factorul natural de umidificare (NMF) din stratul superior al pielii.

NMF este o combinaţie de acizi graşi, uleiuri şi aminoacizi care atrag umezeala din atmosferă şi ajută pielea să îşi menţină o suprafaţă suplă. NMF reprezintă 20-30% din stratul superior al pielii (stratum corneum).

Apa trebuie să aibă o temperatură care să depăşească puţin 37 de grade Celsius – temperatura normală a corpului – şi nu trebuie să rămâi în cadă mai mult de 10 minute.

Atenție la gradul de umiditate din locuință

Când vremea e caldă, particule fine de apă rămân suspendate în aer. Însă aerul rece conţine mai puţină umezeală. Acest lucru se produce pentru că vaporii de apă se condensează în picături mai mari şi mai grele, care cad pe sol pentru că sunt prea grele pentru a rămâne în aer.

Din acest motiv, aerul uscat, cauzat de încălzirea centrală, focurile din şemineu şi aparatele de aer condiţionat, duce la uscarea pielii.

Umiditatea este vitală pentru sănătatea pielii, pentru că stratul superior şi protector al ei absoarbe umezeala din aer şi o ajută să rămână suplă.

Plasarea de boluri cu apă pe calorifere sau în apropiere de focul din sobă contribuie la creşterea umidităţii din locuinţă. Însă cea mai bună soluţie o reprezintă umidificatoarele. Aceste dispozitive emit vapori fini de apă care umezesc aerul şi încetinesc procesul de evaporare a apei din piele.

Există însă câteva aspecte care trebuie avute în vedere. Mai întâi, umidificatoarele trebuie menţinute într-o stare de curăţenie perfectă, deoarece dacă sunt murdare pot răspândi bacterii. Cele mai multe dintre aceste dispozitive trebuie să fie curăţate o dată pe săptămână.

În al doilea rând, trebuie urmărite semnalele care indică apariţia condensului şi a mucegaiului pe pereţii locuinţei – aceşti factori indică faptul că aerul din interior este prea umed. Mucegaiul poate produce alergii şi iritaţii, care duc la rândul lor la apariţia eczemelor, astmului şi a altor afecţiuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân