Despre cele 3 proteine ale frumuseții: colagenul, cheratina și elastina. Interviu cu dr. Viviana Iordache

Colagenul, cheratina și elastina sunt elemente importante din organismul uman, care asigură sănătatea și frumusețea pielii, părului și unghiilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Despre cele 3 proteine ale frumuseții: colagenul, cheratina și elastina. Interviu cu dr. Viviana Iordache
Biosil

Am stat de vorbă cu medicul primar dermatolog Viviana Iordache despre cele mai importante componente din dietă și suplimente, care alături de sport, hidratare și odihnă, pot contribui la menținerea în stare bună a structurii pielii, părului și unghiilor. 

CSÎD: Ce rol au colagenul, cheratina și elastina pentru sănătatea organismului?

Dr. Viviana Iordache: Colagenul, cheratina și elastina sunt fibre de structură care asigură rezistența și elasticitatea pielii, părului și a unghiilor.

CSÎD: Care sunt cauzele deteriorării colagenului, cheratinei și elastinei?

Dr. Viviana Iordache: Deteriorarea colagenului și cheratinei apar atunci când procesele de degradare sunt mai importante decât cele de regenerare. Firesc, acestea se înlocuiesc periodic, dar cu înaintarea în vârstă, puterea de regenerare scade. Factorii care determină regenerarea sunt activitatea hormonală bună și o nutriție corectă pentru a asigura o materie primă de foarte bună calitate.

Factorii care determină degradarea sunt: nutriția slabă din care lipsesc elementele de bază (aminoacizi, vitamine, acid ortosilicic, minerale); factorii de mediu care stresează și/sau rup fibrele (radiația UV, fotoîmbătrânirea, temperaturile extreme), deshidratarea, uzura zonei (fața expusă, farduri neîndepărtate); produsele cosmetice nepotrivite sau aplicate incorect; părul uscat excesiv, folosirea plăcii. Unghiile pot fi deteriorate de geluri.

CSÎD: Ce impact are asupra pielii folosirea produselor nepotrivite de îngrijire? Dar omiterea factorului de protecție UVA și UVB din rutina zilnică de îngrijire?

Dr. Viviana Iordache: O atenție deosebită trebuie acordată produselor cosmetice pe care le folosim în zonele expuse (față, gât, mâini) pentru că acestea se uzează primele. Aceasta mai ales în acest sezon în care trebuie să purtăm măști și să folosim mai des dezinfectante pentru mâini.

Dermatitele de contact și iritative au devenit ceva obișnuit pentru față și mâini, iar cuperoza și acneea de mască apar la toate vârstele. Ce putem face? Putem recurge la alegerea cosmeticelor după tipul de piele, problemele asociate, zona de aplicare și momentul aplicării (zi/noapte, acasă/afară, zona mascată sau nu).

CSÎD: Care sunt semnele pielii deteriorate prematur?

Dr. Viviana Iordache: Daca structura este deficientă sau de calitate proastă, pielea își pierde luminozitatea, devine friabilă apar fisuri și riduri, se irită ușor.

CSÎD: Cum ne dăm seama că unghiile și părul au de suferit ca urmare a afectării colagenului și cheratinei?

Dr. Viviana Iordache: Părul și unghiile devin casante, se rup ușor, se despică sau se crapă înainte de a ajunge la lungimea pe care o dorim, sunt subțiri și fără luminozitate.

CSÎD: Care este cocteilul ideal de vitamine și minerale pentru a menține colagenul, cheratina și elastina în stare optimă?

Dr. Viviana Iordache: Contează mult nutriția corectă, cu proteine (din carne, ouă, lactate), fructe, legume, apă și suplimente după caz. Cele mai importante suplimente sunt: acidul ortosilicic, vitaminele A, C, D, B, ionii FE, Ca, Mg, aminoacizii și seleniul.

Alegerea suplimentelor se face în funcție de dietă, vârstă, stare hormonală, probleme asociate, mod de viață, ideal la sfatul medicului, pentru că suntem bombardați de reclame la produse, majoritatea gata combinate (de exemplu, pentru păr multe conțin aminoacizi, vitamine, Fe, Ca, Mg pe care pacienții le combină cu suplimente cu colagen, tot aminoacizi, Magneziu cu B6 etc.).

CSÎD: Cum ajută dieta și sportul în menținerea elasticității și frumuseții pielii?

Dr. Viviana Iordache: Ideal ar fi să mâncăm rația nutrițională de carne- inclusiv pește- fructe și legume și să bem 2 litri de apă pe îi. Necesarul de suplimente rămâne doar la persoanele cu probleme de sănătate și cu un număr minim de comprimate. Oricum este imposibil să recompui din tablete o hrană bio și echilibrată, așa că, după mine, ar trebui să mâncăm sănătos, să facem efort fizic măcar 30 de minute pe zi și sa suplimentăm doar cu esențialele.

Asocierea dietei cu sportul contează atât pentru oxigenare și metabolism celular, pentru menținerea stării de bine psihice, dar și pentru reglarea descărcărilor hormonale care închid cercul funcționării organismului.

CSÎD: Cat de bun este drenajul limfatic?

Dr. Viviana Iordache: Pentru cei interesati si de aspectul pielii la nivelul corpului – fără vergeturi, celulită – menționez ca și aceasta se menține cu nutriție corectă și suplimente precum BioSil ch-OSA, vitamine, Omega3, cât și cu îngrijire locală hidratare, drenaje limfatice, radiofrecvență.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Viviana Iordache - Medic primar dermatolog
Dr. Viviana Iordache este Medic Dermatolog și coordonator al Clinicii Medicum.  Educație și parcurs profesional A absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti în 1995; Are specializare în dermatologie la Spitalul Clinic Colentina 1995-2000, medic specialist dermatolog din 2000; A colaborat ...
citește mai mult
Cum să-ți întărești unghiile acasă
Cum să-ți întărești unghiile acasă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”