Romanii, cei mai operati din Europa si cea mai mica speranta de viata

Cele mai multe interventii chirugicale in Romania au fost efectuate in chirurgie plastica si dermatologie, 4.526.024, pe locul urmator situandu-se operatiile localizate la aparatul cardiovascular, cu un numar de 2.672.848.
  • Publicat:
Romanii, cei mai operati din Europa si cea mai mica speranta de viata
Romanii, cei mai operati din Europa si cea mai mica speranta de viata

In cifre, sistemul sanitar are o productivitate de invidiat. Daca in 2004 au fost inregistrate 2.563.743 de interventii chirurgicale, in 2006 numarul acestora a ajuns la 9.846.566. Una dintre explicatiile acestei majorari uluitoare este data de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu. Acesta sustine ca un ordin de ministru aparut in 2005 obliga sectiile de chirurgie sa aiba un procent de 70% de pacienti operati. „In 2006 chiar eu am fost in inspectie si i-am frecat, pentru ca aveau un procent de interventii foarte mic, ceea ce insemna ca pacientii erau internati la chirurgie doar pentru analize”, afirma secretarul de stat. 

Prof.dr. Cristian Vladescu, membru in Comisia prezidentiala pentru sanatate, avertizeaza ca avem cel mai mare numar de internari si interventii chirugicale din Europa, raportat la numarul de locuitori, si cel mai mic numar de pacienti tratati in ambulator. „In 2006 am avut si cele mai multe retete eliberate din Europa, 8,5 milioane, si avem in continuare cea mai mica speranta de viata de pe continent”, afirma Vladescu.

5.153 de romani au murit la 48 de ore dupa interventie

Cele mai multe interventii chirugicale au fost efectuate in chirurgie plastica si dermatologie, 4.526.024, pe locul urmator situandu-se operatiile localizate la aparatul cardiovascular, cu un numar de 2.672.848. Daca in 2004 s-au efectuat 45.052 de interventii pe sistemul nervos, in neurochirurgie, in 2006, numarul acestora a fost de 134.238. Totodata, operatiile la nas, cavitate bucala si faringe au fost de 135.414 in 2004, fata de 234.180 in 2006.

Potrivit datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, in 2006 au mai fost inregistrate 206.693 interventii chirurgicale la aparatul digestiv, 230.215 la aparatul urinar, 184.660 de proceduri ginecologice, 539.439 proceduri obstetricale, precum si 233.854 interventii chirugicale la aparatul locomotor. Tot in 2006 au fost raportate 220 de decese survenite in timpul interventiilor chirurgicale, 1.062 in primele 24 de ore dupa operatie si 5.153 de decese survenite la 48 de ore de la interventia chirurgicala.

Se inmultesc si accidentele auto

Managerii spitalelor considera ca cresterea numarului de interventii a fost influentata si de o adresabilitate mai mare, pe fondul unui numar mai mare de bolnavi. Un alt argument al acestei majorari este si ordinul de ministru care ii determina sa reduca numarul celor externati de la chirugie fara sa fi fost operati. „Este unul dintre indicii pe care trebuie sa-i respectam, numarul de pacienti care se opereaza trebuie sa fie cat mai mare in sectiile de chirurgie.

Nu internezi omul ca sa-i faci niste analize, e de dorit sa-l si opereze. La noi cea mai frecventa operatie este extirparea veziculei biliare. O alta explicatie a cresterii numarului de interventii ar fi si eficientizarea ingrijirilor prespitalicesti in accidentele rutiere, adica in sistemul de ambulanta. Inainte victimele mureau pe drum, acum scapa. Si toate acestea pe fondul inmultirii numarului de accidente grave”, a afirmat dr. Claudiu Turculet, manager al Spitalului de Urgenta Floreasca. Seful Institutului Fundeni, dr. Constantin Popa, confirma cresterea numarului de bolnavi care se interneaza si se opereaza in aceasta unitate sanitara. „Am contractat cu casa de asigurari de sanatate un numar mai mare de cazuri anul acesta, pentru ca avem tot mai multi bolnavi. Se tinde spre un procent tot mai mare de operabilitate in sectiile de chirurgie”, a precizat dr. Constantin Popa.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”