Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Tratament homeopat in diabet zaharat tip 2?

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Fratele meu are diabet zaharat tip 2 (are 29 ani). Urmeaza deja tratament cu Siofor(2/zi) si Glucobay (2/zi). In trecut a luat si Crestor pentru colesterol, timp de 3 luni daca nu ma insel. Dupa 1 an i-a crescut din nou colesterolul peste limite, trigliceridele sunt si ele foarte mari 244 unitati. Nu tine cele 5 mese si are IMC = 29.

Vreau sa mentionez ca are grija cat de cat la alimentatie, adica face eforturi sa nu manance dulciuri, dar nu pot sa spun ca mananca grasimi (foarte putine prajeli si sosuri, carne de pui mai multa decat carne de porc).

Intrebarea mea ar fi legata de reducerea colesterolului. Poate urma un tratament mixt, reducerea colesterolului cu tratament homeopat si tratarea diabetului cu trat. clasic? Dvs. ce parere aveti? Cum ati aborda un astfel de pacient? Va multumesc anticipat.

Întrebare pusă de: Miha

Răspunsul specialistului

Specializare: medic primar în Diabet, nutritie şi boli metabolice
Clinica: cabinetul propriu CMI Dr. Macovei

Buna ziua,
In primul rand ar trebui stiut ca diabetul si dislipidemia cresc foarte mult riscul cardiovascular al fratelui Dvs., care fiind si tanar, poate ajunge sa faca infarct sau sa aiba nevoie de stent la 50 de ani. De aceea valorile LDL –colesterolului la care trebuie sa ajunga sunt foarte mici, sub 100mg/dl, ceea ce se atinge greu fara statine.

Poate combina orice fel de tratament naturist, homeopat, cu avizul medicului, dar daca nu reuseste sa scada LDL la valoarea tinta probabil va fi necesar sa reia statina. Ghidurile recomanda obligatoriu statina.

Foarte importante sunt: scaderea ponderala cat mai aproape de greutatea ideala (IMC sub 25), sa nu fumeze, dieta, miscarea  si controlul glicemiei (HbA1c sub 6,5%).

Alimentatia contribuie cu 30-50% la valoarea colesterolului sangvin, iar cele mai bune rezultate se obtin cu alimentatia vegetariana; trigliceridele ar trebui sa fie sub 150mg/dl si raspund mai bine la dieta fara grasimi animale, fara fructoza din alimente procesate, grasimi trans.

Terapii adjuvante pentru dislipidemii: omega3, stanolii alimentari (painea Benecol), taratele de ovaz, semintele de in, extractele de usturoi, drojdia de orez rosu.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la dr. Macovei Catrinel
Refuzul mancarii si inapetenta
Buna ziua ! Am o problema destul de grava si as vrea daca se poate sa o rezolv. Bunica mea, in urma cu 2 saptamani a mancat niste peste (hamsii), iar la cateva ore dupa a inceput sa ii apara stari ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...