Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Efectele negative ale masturbarii pe termen lung

Este adevarat ca actul sexual, implicit orgasmul produce distrugerea neuronilor? Din cate stiu, masturbarea care are ca finalizare orgasmul este destul de daunatoare.
Cunosc o persoana care se masturbeaza de cand era copil. Facea acest lucru fara sa stie ce este sau ce efecte ar putea produce organismului si psihicului mai tarziu. Acum are aproximativ 18 ani. De ceva timp, respectiv 6 luni, face acest lucru aproape in fiecare zi.
Mi-a spus ca incepe sa aiba probleme de memorare, concentrare, uita repede. Ce efecte negative va aduce asupra memoriei, autostimularea pe termen lung? Credeti ca exista sanse ca persoana aceasta se se imbolnaveasca mintal?

Întrebare pusă de: qwert

Răspunsul specialistului

Specializare: Psiholog, psihorapeut sub supervizare in psihoterapie analitica tranzactionala
Clinica: Cabinet Individual de Psihologie Aureliana Ionescu

Masturbarea, autostimularea sexuala, este un mod normal si sanatos de explorare a propriului corp. Frecventa normala pentru masturbare este cea care i se potriveste persoanei (adica nu devine un exces care sa duca la modificari neurofiziologice), variind de la mai multe ori pe zi, pe saptamana, pe luna, pana la niciodata.

Frecventa masturbarii  nu e o problema decat atunci cand repetarea ei e dictata de o tulburare obsesiv-compulsiva in care o aceeasi activitate (spalatul pe maini, numaratul treptelor, orice altceva) este repetata mereu, sau daca se produc leziuni ale pielii care se  pot infecta mai usor din alte cauze; de asemenea, daca se observa dezvoltarea functiei hipersexuale si aceasta produce disconfort, este necesara discutia cu un specialist.

Convingerile conform carora masturbarea poate provoca orbire, probleme de sanatate mintala, de memorie si concentrare sau reducerea performantei sexuale sunt gresite  si fac parte dintre metodele de inducere a vinovatiei sau rusinii in legatura cu orice activitate sexuala. Nu masturbarea  in sine are consecinte negative asupra psihicului, ci  vinovatia sau rusinea pe care unii i-o asociaza, tot asa cum  consecintele daunatoare ale masturbarii copilului asupra  vietii sale psihice sunt date doar de reactia negativa a  parintilor fata de nuditate, de explorarea corpului,de  comportamentele de autolinistire ale copilului. Studiile arata ca reactia negativa a parintilor poate impacta atitudinile si comportamentele sexuale de la varsta adulta.

Putem insa enumera efectele pozitive asupra starii generale de sanatate (relaxarea muschilor, instalarea mai rapida a somnului, reducerea stresului, cresterea stimei de sine, eliberarea in creier a neurotransmitatorilor numiti endorfine care dau senzatia de bunastare fizica si psihica)  si asupra vietii sexuale: este o forma de sex ce comporta  mult mai putine riscuri de contractare a bolilor cu  transmitere sexuala sau zero riscuri de aparitie a unei  sarcini; cunoscand raspunsurile sexuale ale corpului nostru  putem comunica mai repede partenerului nevoile noastre;  masturbarea trateaza frecvent disfunctii sexuale precum  lipsa orgasmului la femei sau ejacularea precoce la barbati.

Daca suntem intr-o relatie si ne masturbam asta nu inseamna ca ceva nu merge in relatie.
Vestile mai putin placute sunt urmatoarele: masturbarea nu are efectele pozitive pe care le are sexul impreuna cu un partener asupra tensiunii  arteriale, prostatei, inimii, durerii de orice fel (adica, asa cum spunem noi romanii, este adevarat ca sexul impreuna  cu un partener e „aspirina  saracului”), dupa cum  au demonstrat studiile; desi am spus ca nu exista o frecventa  „normala”, ne putem ingrijora daca masturbarea devine compulsiva si ne impiedica sa realizam celelalte activitati  de peste zi; daca unii devin prea dependenti, de pilda, de  pornografia folosita in timpul masturbarii, s-ar putea sa nu  mai poata performa cu un partener.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant Aureliana Ionescu
Afectiunile somatice, cum scap de ele?
Buna ziua! De ceva vreme nu ma simt prea bine. Investigatii mi-am facut :analize ginecologie, ecografie abdominala, EKG, toate bune, dar eu tot nu ma simt bine, am dureri foarte mari in jurul ...
Evitarea alimentelor de teama alergiilor
Buna ziua! De 4 de zile sufar de anxietate, dupa 2 ani de magne B6 (era sub limita) mi-am revenit, dar in martie am facut o pneumonie si am facut tratament cu augumentin, dupa 4 zile au hotarat sa ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...