Sexul sefului determina nivelul de stres

Stresul creste in functie de cel care iti coordoneaza activitatea.
  • Publicat:
Sexul sefului determina nivelul de stres
Sexul sefului determina nivelul de stres

Le-a dat prin minte cercetatorilor sa afle cum este afectata sanatatea fizica si mentala a lucratorilor de genul sefului. Au cautat informatii intr-un studiu mai vechi din 2005, un sondaj national facut pe angajatii din Statele Unite.

Cercetatorii din Toronto au recitit declaratiile lor: care le e nivelul de stres, ce simptome fizice au (dureri de cap, oboseala), dar si pentru ce sef lucreaza, barbat sau femeie. Si au descoperit asa: femeile care au o sefa sunt mult mai stresate si prezinta mai multe semne fizice care dovedesc asta, decat cele care au un sef.

Cele care au o „pereche” de sefi – barbat si femeie – au mai mult de suferit la capitolul stres decat cele care dau socoteala unui barbat-sef. Trecand la domni, ei sunt afectati la fel indiferent de genul sefului, in situatia in care este unul singur.

Daca sunt o echipa „mixta”, barbatii sunt mai putin stresati decat daca ar lucra tot sub conducerea unui barbat. Interesanta este si cercetarea care anunta ca atacurile verbale, criticile persistente si accesul limitat la resurse ii afecteaza mai tare pe angajati decat hartuirea sexuala.

Angajatii care indura toate celelalte lucruri pomenite sunt mai stresati, mai putin dedicati muncii si prezinta niveluri mai mari de furie si anxietate. Psihologii au explicatia: oamenii tin in ei toate aceste experiente negative – cum ar putea cineva sa se planga sefului ca a fost exclus din grupul care ia pranzul impreuna sau ca este in permanenta ignorat de altii?

Munca pana la extenuare si bolile de inima

Este extrem, extrem de periculos pentru sanatate lucrul din greu atunci cand suntem deja obositi, tin sa ne anunte psihologii de la Universitatea din Alabama. Sistemul cardiovascular depune eforturi uriase in acele momente si presiunea sangelui creste. Asta din cauza efortului.

Cand o persoana obosita incearca sa indeplineasca o noua sarcina, cresc eforturile depuse ca sa compenseze capacitatea diminuata deja de oboseala. Ca rezultat, presiunea sangvina tinde sa creasca si ramane ridicata pana ce indeplinim sarcina sau pana cand o abandonam.

„Rezultatele noastre sunt relevante pentru sanatate deoarece am stabilit o legatura intre raspunsul sistemului cardiovascular si consecinte medicale, printre care hipertensiunea si bolile cardiace”, a spus unul dintre experti.

Angajatorii sunt incantati insa de astfel de angajati, care muncesc pana nu mai pot, la propriu, la fel cum sunt probabil incantati de toti cei de sex masculin, care isi iau cu aproape 50% mai putine zile libere pentru probleme de sanatate decat femeile. Cu 46%, mai exact.

Au calculat asta niste cercetatori din Finlanda, care au urmarit situatia angajatilor dintr-un spital, vreme de 3 ani. Afirmatia este insa valabila numai pentru afectiuni pe termen scurt, nu si in cazul concediilor medicale lungi, de peste 60 de zile, de exemplu. Sa punem asadar femeile pe un soi de lista neagra a sefilor, pe care trecem imediat si fumatorii.

Fumatul dauneaza grav serviciului

Un studiu intocmit in America in randul femeilor din US Navy anunta ca fumatoarele au performante mai slabe decat nefumatoarele. In plus, in cazul celor care fumeaza sunt riscuri mai mari sa dezerteze, sa se poarte intr-un mod deloc onorabil, sa castige mai putin decat colegele care nu pun tigara in gura.

Cercetarea a aparut in „Tobacco Control”, unde a fost publicata si o alta, potrivit careia angajatii ce consuma tutun isi iau in plus, in medie, 8 zile libere din motive medicale, in comparatie cu restul.

Concluzia a fost trasa in Suedia, unde au fost analizate cazurile a 14.000 de angajati. Dintre acestia, 45% nu au fumat niciodata, 29% o fac acum, iar 26% au facut-o candva, dar au renuntat. Nefumatorii si-au luat cele mai putine zile libere, spun initiatorii experimentului care adauga ca au demonstrat faptul ca fumatul are un impact semnificativ asupra productivitatii.

Citeste si Adevaruri negre despre munca de noapte
                  De la TVR la HR…

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Totul despre masturbarea feminina
Totul despre masturbarea feminina
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”