Vârstele sexului – Intimitatea de la 10 ani la 50 plus

Prima experienţă erotică din copilărie, nelămuririle din adolescenţă, emoţiile pierderii virginităţii, rutina unei relaţii stabile, sexualitatea afectată de venirea pe lume a copiilor, intimitatea umbrită de problemele înaintării în vârstă. Vorbim despre toate într-un articol special dedicat vârstelor senzualităţii.
  • Publicat:
Vârstele sexului – Intimitatea de la 10 ani la 50 plus

Prima experienţă erotică din copilărie, nelămuririle din adolescenţă, emoţiile pierderii virginităţii, rutina unei relaţii stabile, sexualitatea afectată de venirea pe lume a copiilor, intimitatea umbrită de problemele înaintării în vârstă. Vorbim despre toate într-un articol special dedicat vârstelor senzualităţii.  

Dorinţele copilăriei

Începem să ne simţim sexualitatea – chiar dacă nu o putem numi aşa şi nu ştim exact ce anume este – de la vârste foarte fragede. Un simplu exerciţiu de memorie ne va purta în copilărie, cel mai adesea, la momentul primei masturbări. Multe lucruri din cele ce urmează să ni se întâmple în aceşti ani vor modela cumva adultul de mai târziu şi, automat, şi latura lui sexuală.

Răspunsurile băieţeilor/fetiţelor pe care îi/le placem, certurile părinţilor sau chiar divorţurile, poziţia pe care o ocupăm în grupul de prieteni – toate ne influenţează cumva. Iată ce spune psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu, despre această influenţă. “Freud spunea că primii 5-7 ani de viaţă sunt cruciali pentru personalitatea adultului ajuns la maturitate.

Copiii care au asistat la scandalurile dintre părinţi sau, şi mai grav, la o despărţire, au toate şansele să ajungă adulţi frustraţi. Iar efectele frustrării se simt cel mai acut în relaţiile interumane, cu precădere, în > relaţiilor intime. De asemenea, pedepsele precum trimiterea copilului în cameră, pedepsele corporale sau exprimarea dezamăgirii şi apelul la ruşine duc întotdeauna la creşterea nivelului de anxietate.

Părinţii care îşi bat copii, ţipă la ei sau îşi exprimă dezamăgirea faţă de comportamentul copiilor află că acţiunile lor au ca rezultat un comportament agresiv şi implicit, devin adulţi ce dezvoltă agresivitate exacerbată, frustrări adânci şi o slabă imagine de sine. În general, deviantele sexuale de orice natură îşi au originea în traume semnificative trăite în perioada copilăriei”, ne explică Emilia.

Tot de la ea am aflat că acei copii enuretici – care suferă de incontinenţă urinară, fac pipi în pat – prezintă riscuri mari să ajungă, la maturitate, bărbaţi cu ejaculare precoce şi femei frigide. Sau că până nu de mult s-a crezut că circumcizia la copii nu are efecte psihologice, emoţionale sau sexuale. Acum însă, discuţiile se îndreaptă spre direcţia opusă.

Apoi, un alt aspect: “Accesul la pornografie, fie ea de stradă, de TV, de publicaţii scrise sau de internet, la o vârstă fragedă, naşte în mintea copiilor expectaţii şi valori nerealiste, precum şi o idee eronată şi neconformă cu realitatea. Iar mai apoi, când deveniţi adolescenţi îşi încep viaţa sexuală, “non-valorile” şi “non-normele” dobândite defectuos, devin responsabile atât de eşecul la nivel relaţional, cât mai ales, de cel la nivel de autoevaluare personală. Şi de aici, toate consecinţele aferente: devianta sexuală, impotenţa, frigiditatea, blocajele afective de orice fel etc.”, adaugă psihoterapeutul.

Aşadar, deşi pare că nu prea avem ce discuta despre sexualitate legat de copilărie, lucrurile stau complet diferit.

 

Zbuciumata adolescenţă

Sau, dacă vreţi, perioada bombardării cu informaţii. Unele mai gogonate decât altele, dacă este să privesc forumurile de discuţii dintre adolescenţii noştri. Sunt încă foarte foarte multe informaţii greşite în care aceştia cred orbeşte (că mersul la toaletă după ce a fost folosită de un bărbat te poate lăsa însărcinată, de pildă).

Tocmai de aceea, rolul părinţilor este important şi nu trebuie ocolit de ruşinea unor discuţii pe teme delicate. “Sexul este o parte importantă a naturii umane. Înseamnă mai mult decât actul fizic al penetrării, decât o simplă activitate cu eventuale urmări periculoase. Afectează ceea ce simţim despre noi înşine, imaginea de sine, chiar are impact asupra unora dintre deciziile de viaţă ale adolescenţilor.

Este imperios necesar să discutaţi cu copiii voştri despre sex. De undeva tot vor afla şi vor învăţa, aşa că este mai bine să înveţe de la părinţii lor. Chiar dacă sunt activi sexual sau nu, adolescenţii au nevoie de suport pentru a lua decizii responsabile referitoare la sex.

O bună modalitate de a începe o discuţie referitoare la sex, este de a admite în primul rând că o conversaţie despre sex poate fi incomodă, dar adolescentului n-ar trebui să-i fie frică să pună întrebări. Puteţi folosi ca exemplu o situaţie din viaţa de zi cu zi pentru a sparge gheaţa.

Se pot folosi exemple de la televizor sau exemplul unei sarcini accidentale la o adolescentă pentru a deschide o conversaţie despre sex sau întâlniri. Şi cel mai important lucru, construiţi în tineri certitudinea că sunteţi > pentru ei, ori de câte ori simt nevoia de discuţie sau de suport”, ne sfătuieşte Emilia Potenteu.

Vârsta medie la care îşi încep adolescenţii români viaţa sexuală este de 16-17 ani. Băieţii chiar 15 ani. Aşa că fiţi pregătiţi pentru următorul capitol:

Pierdut virginitate. O declar sâcâitoare.

Semnalul de alarmă pe care ţin să-l trag în primul şi în primul rând aici este strict legat de următoarele concluzii de studii: o treime dintre români îşi încep viaţa sexuală fără să folosească prezervativul, 25% dintre români nu se protejează când fac sex, iar ţara noastră se afla în 2009 pe locul 2 în Europa, după Marea Britanie, la numărul mare de mame cu vârste între 15 şi 19 ani.

Nu mai pomenesc de groaznicele boli cu transmitere sexuală – unele cu sechele pe viaţă, altele fatale. Deci, un singur cuvânt vreau să reţineţi sigur-sigur la acest capitol: prezervativ, prezervativ şi iar prezervativ.

Cât despre emoţii: “Nu este bătut în cuie să te simţi în al nouălea cer când o faci pentru prima dată. Stresul şi inhibarea (eşti gol pentru prima oară în faţa cuiva, ai complexe fizice, emoţii neproductive), teama şi frica de eventuala durere (că aşa ai auzit) vă fac pe amândoi anxioşi şi, implicit, eşecul este garantat.

La primul lor contact sexual, fetele au nevoie de protecţie fizică şi psihică din partea partenerului, au nevoie ca acesta să fie delicat şi să nu se grăbească. Băieţii au norocul de a-şi cunoaşte mai bine organele genitale în comparaţie cu fetele. Aşa că lor le este mai uşor să ajungă la climax.

Şi nu uitaţi că nimeni nu vă grăbeşte. Informaţi-vă, comunicaţi, discutaţi şi dacă vă simţiţi în stare să păşiţi pe acest drum faceţi-o cu capul pe umeri şi siguri pe voi”, spune psihologul nostru consultant. Un drum minunat vi s-a deschis acum, bucuraţi-vă de fiecare pas, savuraţi fiecare experienţă pentru că la un moment dat veţi ajunge să vă plângeţi de…

Rutină sexuală, copii solicitanţi, libidou la pământ

Nu vă gândiţi că scăpaţi, nimeni nu scapă, cu toţii discutăm la un moment dat din aceste poziţii. Important este să ştim cum să le lăsăm în urmă zâmbind.

“Atracţia sexuală nu are cum să fie >, ci evoluează continuu – ca şi relaţia, ca şi sentimentele, ca şi cei doi actori. În ce direcţie evoluează? Asta depinde aproape în exclusivitate de voi.

Obligaţiile de zi cu zi fac ca toată viaţa să fie cumva planificată şi organizat. De multe ori, seara ne facem în minte planul obligaţiilor de a doua zi şi adesea, viaţa sexuală sfârşeşte prin a ajunge şi ea pe această listă, devenind mai degrabă o obligaţie decât o plăcere.

Dar există şi avantaje ale unui cuplu stabil: cunoaşterea partenerei, intuirea mai uşoară a nevoilor şi dorinţelor ei, lipsa inhibiţiei, implicarea erotică, existenţa contextului şi a spaţiului locativ etc. În mod normal, într-un cuplu funcţional, cu cât partenerii se cunosc mai bine, cu atât ar trebui să fie mai tentaţi să experimenteze lucruri noi pe plan sexual”, ne spune Emilia Potenteu.

Iar studiile indică, de exemplu, că 7 din 10 români din mediul urban cred că o viaţă sexuală satisfăcătoare este foarte importantă în contextul stării generale de sănătate. Femeile consideră optim mai degrabă 2 contacte pe săptămână, în timp ce bărbaţii consideră că 3 contacte sexuale pe săptămână este un număr satisfăcător.

Iniţiatorii studiului, realizat de ISRA Center în 2012, au mai stabilit că, în cazul persoanelor necăsătorite, frecvenţa optimă estimată este de 4 contacte pe săptămână în timp ce pentru cei căsătoriţi aşteptările scad la 2 contacte sexuale pe săptămână. Apariţia copiilor joacă şi ea un rol în scăderea frecvenţei raporturilor intime, dar nu este nicicum un moment de nedepăşit.

“Femeia este bombardată de o serie de modificări, o dată neurohormonal şi apoi psihologic, fiziologic şi implicit, comportamental. Mai mult decât atât, întreaga ei scară valorică, formată într-o viaţă, se schimbă semnificativ. Lipsa înţelegerii şi a comunicării duce la destrămarea cuplului. Poate că soluţia la această problemă este să se încerce cucerirea nevestei, tratarea ei ca în primele momente ale relaţiei, seducerea ei ca atunci când doar ce ai întâlnit-o”, ne sfătuieşte Emilia.

Pomenea psihoterapeutul nostru experimentarea de lucruri noi în momentul în care relaţia intră în rutină, iar cea mai la îndemână este o vizită la sex-shop. Jucăriile pentru adulţi, cu toată industria lor, pot fi de ajutor îndată ce treceţi peste jenă şi tabuuri. De curând, paşii m-au purtat prin Paris, iar cazarea mi-a fost asigurată în cel mai deocheat cartier al oraşului – cu zeci de magazine pentru adulţi –  atenţie, deloc ocolite de parizieni.

Seară de seară zeci de cupluri de absolut toate vârstele vizitau aceste locuri. Mă gândeam la magazinele noastre de acest fel, cumva ascunse şi atât de rar vizitate. Cum aducem însă în discuţie subiectul jucăriilor sexuale?

“Este imperios necesar să vorbiţi înainte de a cumpăra o jucărie, pentru a evita neplăcerile de orice fel. Modul de abordare poate fi variat, pornind de la atitudinea “Ce-ar fi dacă…”, “Mi-ar plăcea…”, “Aseară am visat…”, până la “Am un cadou pentru noi…” sau “ Mergem amândoi sau separat şi încercăm să ne surprindem reciproc…” etc.

Chiar dacă jucăriile sexuale sunt asociate cu activitatea solitară, de fapt ele reprezintă ingrediente importante mai ales în viaţa de cuplu”, ne îndrumă psihoterapeutul. Rămâneţi deschişi către partener, comunicaţi cât puteţi de mult şi nu uitaţi niciodată că o viaţă sexuală sănătoasă cere eforturi. Ca toate lucrurile bune, de altfel.

Viaţă sexuală fără de moarte

Există această credinţă – complet greşită, dacă este să mă întrebaţi pe mine – că după 50 de ani cam trebuie să cauţi un cui în care să-ţi pui dorinţele sexuale, căci viaţa intimă s-a cam terminat.

La fel ca la capitolul de mai sus, cu rutina între parteneri, şi viaţa sexuală la vârsta a treia se va sfârşi dacă noi o lăsăm şi dacă preferăm să ne predăm unor crezuri generale fără să ţinem cont de ceea ce simţim.

Vă spuneam de un studiu din 2012 pe teme intime, printre români – tot din el aflăm că tinerii cu vârste între 20 şi 29 de ani consideră că 4 contacte pe săptămână reflectă o viaţă sexuală satisfăcătoare, iar frecvenţa scade odată cu vârsta, ajungând la o medie de 1,6 ori pe săptămână în rândul persoanelor între 50 şi 65 de ani.

Şi ţin neapărat să vă amintesc o cercetare mai veche, din Canada, care ne spune că perechile în vârstă sunt mai fericite în dragoste decât majoritatea cuplurilor şi continuă să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare, deşi riscă să se confrunte cu unele dificultăţi de ordin fiziologic.

Statisticile au arătat în mod clar că persoanele în vârstă (de peste 65 de ani) obţin între 119-120 de puncte pe scara Spanier, care măsoară satisfacţia unei relaţii de cuplu, în timp ce media naţională este de 114 puncte în Canada.

Viaţa sexuală nu este un tabu pentru aceste cupluri, în pofida miturilor negative referitoare la relaţiile sexuale între persoanele în vârstă.

Atunci când oamenii avansează în vârstă, “sexualitatea se transformă, însă poate în continuare exista plăcere cu sau fără ajutorul medicamentelor”, a spus unul dintre medicii canadieni. Am numit articolul vârstele sexualităţii, dar vreau să reţineţi că sexul nu are vârstă.

Atât timp cât ni-l dorim, îl preţuim şi îl construim.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Ingredientele unui sex de nota 10
Ingredientele unui sex de nota 10
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”