Sexul oral, un pericol mortal?

Sexul oral a depasit in ultimii ani tutunul in clasamentul celor mai periculosi factori de risc asociati cu declansarea cancerului orofaringian, mai ales in cazul tinerilor americani.
  • Publicat:
Sexul oral, un pericol mortal?

Vestea ca „da, sexul oral este un pericol mortal” n-a fost deloc luata in serios: majoritatea celor pe care ii cunosc au ras ori au facut rapid referire la frustrarile sexuale ale cercetatorilor care semneaza studiul.

Din el aflam ca nu tigara, ci felatia si cunnilingusul stau in fruntea factorilor de risc pentru cancer orofaringian. Trebuia sa cerem detalii. Iata-le.

Sexul oral a depasit in ultimii ani tutunul in clasamentul celor mai periculosi factori de risc asociati cu declansarea cancerului orofaringian, mai ales in cazul tinerilor americani.

Vechea noastra cunostinta, HPV-ul

Doctorii au depistat la nivelul tumorilor canceroase acele papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent intalnite infectii transmisibile pe cale sexuala si care sunt, totodata, principala cauza a aparitiei cancerului de col uterin.

Persoanele infectate cu aceste virusuri, in special cu tulpina HPV-16, „se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decat restul populatiei, acest risc fiind considerabil mai mare fata de cel asociat cu fumatul, care este doar de 3 ori mai mare”, a declarat Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio.

Doamna, care studiaza aceasta tema de peste 15 ani, a declarat cu aceasta ocazie ca persoanele care intretin raporturi bucogenitale cu mai mult de 6 parteneri pe parcursul vietii se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de peste 8 ori mai mare comparativ cu restul populatiei.
In plus, progresia cea mai rapida a fost inregistrata in randul barbatilor albi, a precizat ea, adaugand ca acest fenomen „ramane insa inexplicabil”.

Am tinut sa aflam cum vede aceste concluzii si ginecologul nostru consultant, Ruxandra Dumitrescu. „Se presupune ca la partenerul masculin se adauga si alti factori de risc: fumatul, bauturile cu temperaturi extreme (fierbinte, gheata), consumul de alcool etc. De asemenea, folosirea prezervativului feminin este mult mai redusa decat a celui masculin. Deci femeile fac sex oral protejat, ceea ce le scade riscul de transmitere HPV si, implicit, riscul cancerelor orale.”

Prezervativul si iar prezervativul

„Sexul oral cu prezervativ este lipsit de riscuri”, ne spune ca un sfat specialistul Ruxandra Dumitrescu. Si poate ar fi momentul sa incetam sa mai gandim dupa modelul „nu mi se poate intampla tocmai mie”.

Ca masura de preventie, medicii americani recomanda acum vaccinarea, inclusiv pentru barbati, care protejeaza contra a patru tulpini de papiloma virus, vinovate de aparitia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin si de negi genitali. In Romania insa vaccinul anti-HPV pentru fete a expirat in depozite.

“Vaccinarea la barbati este dovedita ca eficienta de 16-18 luni” – ne spune si doctorul nostru consultant – “Cred in validitatea studiului, se stie de cativa ani de relatia cauza-efect intre HPV si cancer orofaringian.

Exista tulpini de HPV cu risc oncogen crescut la care indicam inclusiv terminarea nasterii printr-o cezariana pentru a preveni infectarea orala a nou-nascutului. La barbati, spre deosebire de femei, nu exista teste de laborator care sa depisteze purtatorii sanatosi, asimptomatici de virus, deci sa delimiteze persoanele cu risc crescut”, mai precizeaza Ruxandra Dumitrescu. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”