Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate

Lichidul seminal, conţinutul său fiind în mare parte apă, are un miros neutru.
  • Publicat:
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
FOTO: 123rf.com / Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate

În mod normal, lichidul seminal are un miros vag cauzat de amestecul de chimicale ca acidul citric şi calciu. În cazul în care acesta are un miros neobişnuit, puternic sau cu iz de peşte, ar putea semnala prezenţa unei infecţii.

Ce miros trebuie să aibă un lichid seminal sănătos?

În principiu, mirosul lichidului seminal este unul neutru pentru că acesta conţine foarte multă apă. Acesta poate avea mirosul unor substanţe cu un pH similar, ceea ce sugerează, de fapt cât de acid este una dintre substanţe. Lichidul seminal normal este uşor alcalin, cu un pH între 7.2 şi 7.8, similar pH-ului din sânge şi mai slab decât cel al transpiraţiei şi a bicarbonatului de sodiu. Unii bărbaţi se confruntă cu un miros similar clorului, ceea ce este perfect normal.

Mirosurile neobişnuite: de ce apar şi ce indică

Este un lucru perfect normal ca mirosul lichidului seminal să se schimbe. Aşa cum am menţionat, acesta are un miros neutru, dar poate suferi modificări din cauza anumitor factori. De exemplu, dacă simţi un miros dulce trebuie să ştii că este din cauza fructozei, iar dacă te confrunţi cu un miros sărat, poate fi din cauza calciului. Însă mirosurile de lungă durată, persistente, pot indica afecţiuni medicale ca infecţiile cu transmitere sexuală.

Semnale care indică probleme de sănătate:

  • Mirosul foarte puternic: bacteriile şi alţi germeni pot schimba felul în care lichidul seminal miroase. Dacă acesta are un miros puternic şi în timp se înrăutăţeşte, este indicată o infecţie sau o boală cu transmitere sexuală.
  • Mirosul dulce: lichidul seminal normal poate avea un miros dulce din cauza fructozei pe care o conţine. Dar totodată acesta poate fi şi un semn care indică diabetul.
  • Miros de peşte: acesta nu este deloc un semn bun şi indică prezenţa unei infecţii cu transmitere sexuală.

Atunci când lichidul seminal îşi schimbă mirosul, odată cu acesta se schimbă şi gustul care la rândul său indică o afecţiune medicală.

Factori care pot afecta mirosul

Anumite alimente pot schimba pe moment mirosul lichidului seminal, dar şi atunci când anumite substanţe sunt amestecate, ca urina sau transpiraţia. De asemenea, poate avea un miros diferit chiar şi atunci când se usucă, fiind mai puternic şi uşor de observat. pH-ul lichidului seminal poate afecta mirosul, la fel şi prostata care scade nivelul pH-ului.

Bărbaţii care sunt îngrijoraţi de mirosul puternic  pe care-l emană lichidul seminal ar putea evita anumite alimente, ca peştele sau sparanghelul, care modifică atât culoarea, cât şi mirosul.

Sportul te ajută să menţii sănătatea lichidului seminal, la fel şi o dietă echilibrată. Evită alimentele sau suplimentele care promit să îmbunătăţească mirosul sau calitatea lichidului seminal, evită să consumi alcool şi să fumezi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”