Fanteziile sexuale pot împlini sau dezbina cuplul

Fanteziile se nasc din nevoi personale, au caracter de normalitate, sunt personalizate în funcţie de experienţa noastră de viaţă şi nu întotdeuna este benefic să fie îndeplinite.
Fanteziile sexuale pot împlini sau dezbina cuplul

Fanteziile sexuale pot distruge intimitatea unui cuplu atunci când sunt aduse în discuţie? Ne cere părerea una dintre cititoarele noastre care a şi primit răspuns din partea psihologului de serviciu, Emilia Potenteu.

„Am avut de curând o discuţie cu partenerul meu despre fantezii sexuale şi el şi-a făcut curaj şi mi-a spus-o pe cea mai mare. Din păcate, eu nu i-o pot accepta şi de când l-am anunţat asta, relaţiile noastre intime s-au schimbat radical. O perioadă a devenit extrem de agresiv în dormitor, apoi eu am cerut o pauză, iar acum abia vorbim despre subiect. Care din punctul meu de vedere este închis. Chiar aşa de uşor se pot rupe relaţiile, de la o fantezie neîmplinită?”

Cutia Pandorei… Odată deschisă, este practic imposibil a o mai închide… Şi dacă uneori reuşim să facem acest lucru, ceea ce putem „să înghesuim” înapoi nu este nicidecum ceea ce „a apucat” să iasă de acolo. A discuta în cuplu despre fanteziile sexuale este nu doar ceva firesc şi necesar, ci chiar „sarea şi piperul” oricărei relaţii funcţionale.

Fanteziile se nasc din nevoi personale, au caracter de normalitate, sunt personalizate în funcţie de experienţa noastră de viaţă şi nu întotdeuna este benefic să fie îndeplinite.

Însă, în lupta cu monotonia şi rutina de cuplu, fantezia are rolul principal, atâta timp cât ea nu lezează/obligă partenerii în nici un fel. O fantezie îşi pierde definitiv statutul de fantezie, în momentul în care este îndeplinită.

Ea poate să dispară din prim planul interesului personal sau se poate transforma într-un mod de viaţă. Dar, odată resimţită ca importantă, în ierarhia priorităţilor valorice a unei persoane şi neîndeplinită, poate crea frustrări şi angoase peste care nu se poate trece şi poate pune capăt unei relaţii ce devine astfel nefuncţională şi nepotrivită.

În intimitate, nimic nu este interzis, atât timp cât ambii parteneri agreează picanteria în cauză, iar a te complace într-o relaţie ce nu-ţi satisface nevoile, dorinţele, fanteziile importante este o alegere în detrimentul tău, pe plan fizic, psihic, afectiv şi emoţional. Este însă o alegere personală, în a decide dacă dorinţa în stadiu de fantezie merită să devină până la urmă pretextul terminării unei relaţii nepotrivite şi, cel mai adesea, cu lacune şi pe alte planuri.

Emilia Potenteu: „În spatele oricărei fantezii se ascund de fapt diverse trăiri ale personalităţii fiecăruia, care nu pot fi exprimate firesc în viaţa de zi cu zi şi atunci ele sunt aduse în viaţa sexuală prin aceste dorinţe acute, care puse în practică, permit celui în cauză să se exprime aşa cum este de fapt sau cum şi-ar dori să fie în realitate. Un exemplu în acest fel este dorinţa de dominare.”
 

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”