Ejacularea, intre „deja!” si „inca…?”

Nu va inchipuiti ca a stat cineva cu cronometrul langa diversi domni si nici ca indraznetii cercetatori britanici au facut niste calcule exacte dupa draperii, insa in mod obisnuit, spun sexologii, un barbat ejaculeaza in 5-10 minute de la penetrare.
  • Publicat:
Ejacularea, intre
Ejacularea, intre "deja!" si "inca…?"

Nu va inchipuiti ca a stat cineva cu cronometrul langa diversi domni si nici ca indraznetii cercetatori britanici au facut niste calcule exacte dupa draperii, insa in mod obisnuit, spun sexologii, un barbat ejaculeaza in 5-10 minute de la penetrare. Exista desigur si „daca” si „parca”.

Fara sa dezvalui vreun nume sau vreun detaliu care ar putea duce la identificarea lor, va marturisesc din capul locului ca, atunci cand vine in discutie viata intima, amicele cele bune mi se plang deseori de ejacularea partenerului sosita fie prea devreme, fie prea tarziu. In prima varianta, voi auzi mereu cum ele nu au avut ragaz suficient sa se bucure de eveniment, in a doua ca de la bucurie au trecut rapid la plictiseala si chiar neplacere.

Stiu, femeile sunt greu de multumit. Iar astfel de discutii nu se pot purta intre prietene, suntem de neiertat. Problema „ritmului” trebuie neaparat abordata si rezolvata in cuplu. Dar cum subiectul este unul destul de delicat, am rugat-o pe Emilia Potenteu, sexoterapeut, sa ni-l descurce un pic.

Exista speranta. Si control

Multi dintre noi consideram ca ejacularea este un act reflex, adica imposibil de controlat. Totusi ea poate fi controlata. „Am putea spune ca ejacularea este un act involuntar ce presupune sau impune un control voluntar.

Indiferent daca vorbim despre ejacularea precoce sau despre ejaculare intarziata, ambele reprezinta adevarate probleme, cu repercusiuni majore asupra functionalitatii cuplului, dar mai ales asupra stimei de sine. In timpul actului sexual exista doar o anumita perioada de timp cand barbatul isi poate controla ejacularea.

Asa-numita zona de control este cuprinsa intre inceputul stimularii penisului pana inainte de punctul in care controlul ejacularii devine imposibil. Orice lipsa a controlului asupra acestei perioade duce la nesincronizarea atat cu expectatiile partenerei, cat si ale propriei persoane”, explica Emilia Potenteu.

Ceea ce pana la urma nu este sfarsitul lumii. Sexoterapeutul spune ca daca exista “efort sustinut” si fara nici o pastila prescrisa, controlul asupra ejacularii poate fi (re)capatat. Ce trebuie sa mai tineti minte este ca in astfel de situatii generalizarea iese din discutie, fiecare cuplu, fiecare partener este diferit, are placerile, nevoile si ritmul lui.  
 
Precoce sau intarziata? 
“Daca ne referim la ejacularea prematura avem drept cauze: existenta unor parteneri solicitanti din punct de vedere sexual, asteptarile nerealiste, lipsa de comunicare si de incredere, aventurile, partenere cu disfunctii sexuale.

Este mai degraba o consecinta a unei probleme de ordin psihologic. Cea intarziata presupune incapacitatea barbatului in atingerea orgasmului, desi isi doreste cu ardoare si primeste stimulare.

Cauzele pot fi fiziologice (diabet, afectiuni ale prostatei, chimioterapia), dar si psihologice”, completeaza Emilia Potenteu.


Citeste si: Ejacularea e obligatorie?

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: