De ce mimează femeile orgasmul?

A început, nu de foarte multă vreme, un serial simpatic despre sex în care un ginecolog se încăpăţânează să facă un studiu pe teme extrem de intime, iar întrebarea numărul 1 pe care o vrea lămurită, căci nu-i dă pace, este chiar cea din titlul nostru. De ce se prefac femeile că simt plăcerea când de fapt nu e deloc aşa? Ca să se termine mai repede toată partida, iar ele să se poată întoarce liniştite la ceea ce făceau înainte, vine răspunsul unei doamne.
  • Publicat:
De ce mimează femeile orgasmul?

A început, nu de foarte multă vreme, un serial simpatic despre sex în care un ginecolog se încăpăţânează să facă un studiu pe teme extrem de intime, iar întrebarea numărul 1 pe care o vrea lămurită, căci nu-i dă pace, este chiar cea din titlul nostru.

De ce se prefac femeile că simt plăcerea când de fapt nu e deloc aşa?

Ca să se termine mai repede toată partida, iar ele să se poată întoarce liniştite la ceea ce făceau înainte, vine răspunsul unei doamne.

Orgasmul feminim – un veşnic mister pentru „misterii” din vieţile noastre şi o inepuizabilă surse de frustrări pentru posesoarele (mai bine spus, neposesoarele) lui. În plus, o provocare temeinică pentru cercetătorii care tot încearcă să îi dezlege iţele. O să încep textul cu nişte cifre adunate din felurite locuri ale lumii – pe româncele noastre nu prea le vezi mărturisindu-şi plăcerile din cearşaf prin diverse sondaje.

Aşa că ne uităm peste gardul autohton şi aflăm că un sfert dintre femei recunosc că se prefac că au orgasm la FIECARE act sexual, potrivit rezultatelor unui studiu la care au participat aproximativ 50.000 de persoane din SUA, Australia şi Marea Britanie. Potrivit aceleiaşi cercetări, 30% dintre femeile participante au declarat că nu s-au prefăcut niciodată în viaţa lor că au orgasm. În schimb, peste o treime dintre bărbaţii participanţi la studiu au recunoscut că s-au prefăcut cel puţin o dată.

De asemenea, 40% dintre bărbaţi spun că au fost doar „relativ satisfăcuţi” de vieţile lor sexuale, dar că „se poate şi mai bine”. 25% dintre participantele la studiu au spus că „nu sunt total satisfăcute de viaţa lor sexuală”. Un alt studiu recent, realizat de Universitatea din Kansas, a arătat că 70% dintre femei şi 30% dintre bărbaţi au recunoscut simularea orgasmelor. Aşadar, rămâne, şi ne cam roade, întrebarea…

De ce pozăm în fericiţi în pat?

Unii cercetătorii susţin că au descoperit adevăratele motive pentru care femeile mimează orgasmul, iar acestea par să fie legate de nesiguranţă şi de teama lor de intimitate. 60% dintre femeile studiate de ei pretindeau că au mimat un orgasm în timpul actului sexual, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest lucru nu are legătură cu protejarea sentimentelor partenerului.

Erin Cooper, cercetătoare la Universitatea Temple din Pennsylvania, a intervievat 366 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 32 de ani, care au recunoscut că au mimat orgasmul. Voluntarele au explicat motivele pentru care s-au prefăcut şi cum s-au simţit în ceea ce priveşte intimitatea sexuală. Femeile care se tem de intimitate au mimat orgasmul pentru a proteja sentimentele partenerului, în timp ce altele s-au prefăcut pentru a-şi ascunde propria ruşine şi nesiguranţă.

„Femeile cărora le este greu să se apropie de oameni la nivel emoţional au probleme şi în ceea ce priveşte apropierea la nivel sexual”, a declarat Erin Cooper. Aşadar, multe femei se prefac din cauza fricii de intimitate sau pentru că se simt nesigure cu privire la reacţiile corpului lor în timpul actului sexual.

Pe drumurile spre orgasm

Folosind scanere pentru a observa ce părţi ale creierului femeilor devin active în timpul actului sexual, cercetătorii au descoperit că există cel puţin două „căi ale plăcerii”. Una dintre ele se activează atunci când femeia este singură şi are fantezii legate de sex, iar cealaltă atunci când este stimulată fizic de partenerul ei.

Aceste descoperiri sunt rezultatul a două studii. Primul, ai cărui subiecţi au fost femeile singure, a scanat creierul acestora în momentul atingerii orgasmului pentru a investiga rolul imaginaţiei şi controlul pe care îl au femeile asupra psihicului.

Studiul a relevat activitate în peste 30 de părţi ale creierului, inclusiv cortexul prefrontal, o zonă care controlează luarea deciziilor, stăpânirea dorinţelor şi imaginaţia. Cel de-al doilea studiu, care a fost realizat pe femei care aveau partener, a concluzionat că aceleaşi regiuni ale creierului au rămas inactive în timpul orgasmului. Acest lucru sugerează că o femeie atinge orgasmul alături de un partener în momentul în care „se lasă purtată de val”. Incapacitatea femeilor de a face acest lucru duce la imposibilitatea de a avea orgasm.

„Nu cred că orgasmul opreşte conştiinţa, însă o schimbă. Atunci când oamenii sunt întrebaţi despre modul în care percep orgasmul, îl descriu ca pe o pierdere a controlului”, a declarat unul dintre medicii care a participat la realizarea studiilor.

Aşa că răspunsul…

Poate fi căutat chiar aici – în incapacitatea noastră de a pierde controlul. Dar şi, cum spuneau experţii de mai sus, în fricile şi nesiguranţele pe care le avem. Mimarea unui orgasm nu este de cele mai multe ori un gest altruist prin care nu vrem să rănim sentimentele partenerului. Este întâi de toate o neputinţă a noastră de ne urca pe val şi a ne lăsa duşi. Acum e misiunea voastră să vă depistaţi cauzele, una câte una, şi să le înfrângeţi. Va fi o plăcere!

Sfaturi de la Jane Fonda

Actriţa şi activista americană Jane Fonda crede că oamenii generoşi au mai multe orgasme, deoarece generozitatea îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Vedeta trecută de 70 de ani şi-a lansat o carte, în care vorbeşte despre plăcerile pe care le au oamenii pe măsură ce înaintează în vârstă. În cercetările pe care le-a efectuat pentru a o scrie, actriţa spune că a descoperit ceva uimitor: femeile care îi ajută pe cei din jur au vieţi sexuale mai bune.

„Ar trebui să fii atentă faţă de tânăra generaţie, ca mentor, ca antrenor al ei. Atunci când ai acest lucru în tine, când eşti în vârstă, ai tendinţa de a fi mai fericit. Cercetările arată faptul că femeile care sunt generoase tind să aibă mai multe orgasme”, a declarat Jane într-un interviu de televiziune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”