Cauzele libidoului scazut

Una dintre cele mai abordate teme, lipsa apetitului sexual poate constitui o adevarata problema. Fie ca este vorba despre lipsa de intelegere a partenerului, fie ca imaginea despre propria sexualitate are de suferit, inapetenta sexuala tulbura viata de cu
  • Publicat:
Cauzele libidoului scazut
Cauzele libidoului scazut

1. Folosirea contraceptivelor orale
Se pare ca de fapt, nu folosirea pilulelor in sine au acest efect de boost asupra vietii sexuale, ci chiar ideea ca nu exista sanse de a ramane insarcinata, indiferent cum sau de cat ori faci dragoste cu partenerul. Cu toate acestea, exista si cazuri in care contraceptivele orale pot determina aparitia conflictelor in cuplu. Este adevarat ca aportul hormonal creste, insa acest fapt nu inseamna ca si dorinta de intinitate creste. La unele femei, apetitul sexual este propulsat, in vreme ce la alte femeie, el se diminueaza. Totusi, in cuplurile in care exista deja probleme anterioare uzului de pilule cntraceptive, aceste probleme se pot agrava, mai ales ca de multe ori, partenerii nu asociaza lipsa apetitului sexual ca si o consecinta a administrarii pilulelor. De aici si pana la a incepe sa-si reproseze diverse lucruri si sa se critice reciproc, mai este doar un pas. Dilema este atunci cand in cazul unor cupluri, problemele exista deja, si existenta lor este independenta de folosirea contraceptivelor orale. In aceste situatii, este bine ca partenerii sa isi clarifice neintelegerile, lasand pilulele in afara discutiei.

Pentru a te asigura ca nu vei avera dificultati in ceea ce priveste apetitul tau sexual, citeste cu atentie indicatiile de pe prospectul pilulelor pe care te-ai hotarat sa le iei. Sau, in cazul in care preferi sa renunti la ideea contraceptivelor orale, poti opta pentru o metoda nonhormonala, cum ar fi steriletul. Se pare ca acesta are cel mai mic, daca nu chiar niciun, impact asupra dorintei de a face sex.

2. Antidepresivele
Aceste pilule reprezinta al doilea cel mai frecvent motiv pentru care femeile sufera de inapetenta sexuala. De aceea, intrebarea care se iveste este sa scap de depresie si sa pierd astfel dorinta sexuala, sau sa raman depresiva si sa simt in continuare apetitul pentru sex? De buna seama ca exista si femei care sufera de depresie, si in mod evident, din aceasta cauza, isi pierd si interesul vizavi de viata intima. In aceste situatii, cel mai bine ar fi sa se apeleze la un terapeut care ar putea sa ofere femeii solutii de durata pe care le cauta. In ceea ce priveste femeile care iau antidepresive in mod curent, acestea observa o scadere a apetitului sexual, a putintei de a avea orgasm sau a abilitatii de excitare. Nu orice femeie inregistreaza aceste dileme, insa majoritatea acestora sunt direct relationate de pilulele pe care si le administreaza.  Insa, pentru cele care se confrunta deja cu inapetenta sexuala, exista cateva sugestii pe care medicii le recomanda. Iata care sunt acestea:

* asteptarea pana la remisiune sau acomodare cu simptomele induse de medicament
* reducerea dozei la nivelul minim admis
* programarea activitatii dexuale in functie de ora administrarii antidepresivului
* schimbarea medicamentului cu un altul, din aceeasi grupa farmaceutica
* administrarea de medicamente cu efect advers antidepresivelor
* fa scurte pauze de pilule, cu acordul medicului

3. Alaptarea
Atat pe parcursul sarcinii, cat si in intervalul imediat urmator, femeile experimenteaza diverse oscilatii ale apetitului lor sexual. Este un fapt cat se poate de normal, insa nu se intampla tuturor femeilor. Problema in acest caz, este, desigur, organica, insa in unele cazuri aceasta se poate dovedi a fi si psihologica. De aceea, cel mai bun mod de a vedea in ce masura cuplul se afla intr-o dilema, este acela de a stabili situatia de dinaintea aparitiei sarcinii. Daca partenerii au avut discutii si certuri inainte, este clar ca au nevoie sa mearga la consiliere de specialitate pe probleme de cuplu. Cei care nu au avut dificultati in ceea ce priveste relatia intima inainte, au nevoie doar de putina informare si de rabdare. Dupa ce efectul prolactinei (hormon care determina lactatia si reduce interesul pentru sex, este modalitatea naturii de a distanta nasterea acestui fat de conceperea concomitenta a altuia) si al celorlalti hormoni se aplaneaza, viata sexuala va reveni la normal.

4. Oboseala
Asociata de multe ori cu secretia de prolactina, nu face decat sa agraveze prapastia dintre parteneri, mai ales daca barbatul nu este dispus sa inteleaga situatia. Desigur, este vorba despre un caz particular, si anume urmarile sarcinii. Totusi, lipsa somnului este o problema des adusa in discutie de catre cupluri in general, fie ca este vorba despre femei, fie ca este vorba despre barbati. In ceea ce priveste femeile, unele tind sa foloseasca oboseala ca un motiv pentru a evita sexul, in vreme ce altele chiar sunt foarte obosite, si adorm chiar in timpul actului sexual. Cea mai intalnita cauza a oboselii este ingrijirea copiilor. Urmeaza apoi grijile legate de cheltuielile casei, de termen-limita la serviciu sau de probleme de sanatate. In plus mai exista si factorii exteriori cum ar fi galagia, vecinatatea unei gari, locatari activi, sforaitul partenerului, etc. Desi multe cupluri tinere aleg sa piarda ore bune de somn in favoarea sexului, pentru binele relatiei, a face sex cu un partener pe jumatate obosit, nu este chiar cel mai incitant lucru cu putinta. Deci, compromisul este singura cale de a iesi din aceasta dilema.

5. Stresul
Una dintre cele mai raspandite idei despre efectele sexului, este aceea ca elimina stresul. Si este adevarat, doar ca de cele mai multe ori doar diminueaza stresul, nu il inlatura in totalitate. In vreme ce barbatii au senzatia ca se elibereaza de stres prin sex, la femei lucrurile functioneaza diferit. Iar asta pentru ca ele, de cele mai multe ori, au chiar si dificultati de a se excita atunci cand sunt stresate si obosite. Barbatilor li se poate parea cel putin ciudat acest fapt, insa trebuie sa il accepte si sa invete sa isi cunoasca iubitele pentru a face lucrurile sa mearga. Cel mai important aspect legat de placerea sexuala a femeilor, pe care barbatii trebuie sa il stie, este acela ca orgasmul este strict legat de starea emotionala si interioara. Astfel, este normal ca femeia, stresata fiind, sa nu fie dispusa sa faca sex. De aceea, cel mai bine este ca partenerii sa vorbeasca, sa solutioneze evntualele probleme, si abia apoi sa se puna problema unui act intim.

6. Aventura cu un alt barbat
Se pare ca la aceasta solutie recurg femeile care sunt implicate in relatii de lunga durata, din cauza plafonarii si a rutinei. Exista insa si cazuri de femei care din varii motive nu sunt multumite de relatia de cuplu, si atunci isi doresc altceva, incurajand o relatie strict sexuala cu un alt individ. In cele mai multe cazuri insa, este vorba despre diferite asteptai, de natura sexuala sau nu, pe care femeile le au de la partener, si pe care acestia nu le satisfac. Chiar daca exista atasament in relatia respectiva, apelul la un alt barbat poate fi o varianta inspirata pentru a alterna si reimprospata viata intima, solutie la care apeleaza multe femei. Uneori, aceste situatii apar si din incercarea vreunuia dintre parteneri de a-si face gelos perechea. Atunci cand exista iubire in cadrul cuplului, aventurile pot avea efectul unui semnal de alarma, si deci pot lega partenerii. Daca insa situatia sta invers, o legatura extraconjugala nu face altceva decat sa indeparteze si sa scindeze cuplul. Cei care simt ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui si pentru cei care au senzatia ca intervine rutina, este bine sa ia in considerare inceperea unor sedinte de terapie in cuplu.

7. Teama de intimitate
Lipsa de comunicare in cadrul cuplului poate afecta serios putinta de a face dragoste si de a se adapta la viata intima. Faptul ca partenerii nu au ocupatii comune sau interese asemanatoare poate dauna vietii intime a acestora. Ei nu stiu ce pot sa faca impreuna, nu isi cunosc preferintele si nici limitele in ceea ce priveste relatia sexuala. Si, in aceste conditii, ce sa mai vorbim despre fantezii? Singura cale de a rezolva aceste neajunsuri sunt comunicarea, rabdarea si compromisul. In cazul in care acestea nu dau rezultate pozitive, cuplul ar trebui sa caute ajutorul unui psihoterapeut, si sa mearga impreuna la sedintele de consiliere.

8. Nemultumirea de sine
Atunci cand suntem nemultumiti de felul in care aratam, tindem sa dezvoltam o multime de complexe. Acestea ne pot afecta serios in ceea ce priveste relatiile sociale, dar si cele de cuplu. Cel mai adesea, disfunctiile la nivel sexual apar atunci cand unul dintre parteneri se considera neatragator, iar urmarile nu intarzie sa apara. Aceste reprezentari negative vizavi de felul in care aratam aduc cu sine timiditate excesiva si chiar disfunctionalitati ale organelor sexuale. in cazul barbatilor, se pot traduce prin tulburari de erectie si de mecanica peniana, in vreme ce femeile pot experimenta durere la nivelul vaginului si disconfort in timpul actului sexual. Comunicarea si consilierea de specialitate sunt singurele cai prin care aceste probleme isi pot gasi ameliorare/solutionare.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Castiga increderea partenerului tau!
Castiga increderea partenerului tau!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân