Cât cântăreşte sexul într-o relaţie?

Am 19 ani, sunt la prima mea relaţie şi aş vrea să vă întreb de ce contează atât de tare sexul în povestea dintre doi oameni. De ce nu punem mai mult preţ pe altceva? Partenerul meu mă presează să facem sex, ca şi cum nimic altceva nu ar mai conta pe lume. Mi-e greu să înţeleg.
Cât cântăreşte sexul într-o relaţie?

Am 19 ani, sunt la prima mea relaţie şi aş vrea să vă întreb de ce contează atât de tare sexul în povestea dintre doi oameni. De ce nu punem mai mult preţ pe altceva? Partenerul meu mă presează să facem sex, ca şi cum nimic altceva nu ar mai conta pe lume. Mi-e greu să înţeleg.

Emilia Potenteu: Importanţa sexului în relaţia de cuplu este dată de existenţa punctelor de vedere similare în ceea ce priveşte frecvenţa şi calitatea sexului, pentru a obţine compatibilitate optimă.

Dacă femeia este mulţumită de actul sexual şi-l va dori şi-şi va aprecia partenerul, iar bărbatul va fi mult mai implicat şi mai atent în relaţie, dacă partea sexuală este satisfăcătoare.

Cu cât intimitatea este mai solidă, cu atât mai mari sunt şansele ca cei doi parteneri ai cuplului să obţină ceea ce doresc: el obţine o femeie senzuală şi pasională, iar ea un bărbat afectuos şi protector. Sigmund Freud afirma că sexul este la fel de important ca şi mâncarea, apa şi somnul, susţinând ideea că oamenii au nevoie de sex pentru a funcţiona normal, atât în cadrul societăţii, cât mai ales în cadrul cuplului. 

Un cuplu are un conţinut sexual implicit. Sexualitatea este o energie care defineşte orice fiinţă vie, cu atât mai mult un tânăr de 19 ani. Nu putem vorbi despre un cuplu funcţional în afara sexului, mai ales la această vârstă, când necesităţile hormonale sunt prioritare.

Totuşi sexul este important într-o relaţie mai ales pentru legătura fizică, emoţională şi afectivă, nu doar pentru echilibrul hormonal. Şi chiar dacă ne referim exclusiv la hormoni, şi aceştia au un rol activ în consolidarea emoţională a relaţiei.

De exemplu, în timpul actului sexual femeia eliberează un element biochimic numit oxitocină, ce creează o legătură puternică la nivel de chimie a sentimentelor între parteneri.

De asemenea, feromonii transmit semnale olfactive declanşatoare de sentimente romantice, mai ales în cazul partenerilor care se iubesc. Sexul fără dragoste este un gest banal, dar totuşi, cu beneficii majore pentru utilizatori.

Sexul, ca activitate de cuplu, reprezintă o manifestare fizică a ceea ce simţim. Sexul este ingredientul care completează o relaţie, o împlineşte. Bărbaţii au un simţ al proprietăţii şi al perpetuării speciei mai ridicat, spre deosebire de femei, care pentru a fi deschise sexual, necesită mai întâi atingerea echilibrului emoţional. 

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”