Beneficii şi graniţe ale metodelor contraceptive

Sexualitatea şi educaţia sexuală nu mai sunt astăzi un subiect tabuu. Modalităţile de contracepţie au luat amploare într-un număr cât mai larg.
  • Publicat:
Beneficii şi graniţe ale metodelor contraceptive

Sexualitatea şi educaţia sexuală nu mai sunt astăzi un subiect tabuu. Modalităţile de contracepţie au luat amploare într-un număr cât mai larg. Cu toate acestea, când ştim care este cea mai bună modalitate pentru noi şi care sunt avantajele şi dezavantajele acestora? Este importantă vizita la un cabinet ginecologic şi relaţia în care ne aflăm. De asemenea, se ia în considerare şi sănătatea noastră actuală.

Un studiu online realizat de către GfK România cu privire la utilizarea metodelor contraceptive indică faptul că utilizarea prezervativelor are cel mai ridicat procentaj, urmat de utilizarea pilulelor contraceptive şi metodele naturale (coitus interruptus şi metoda calendarului).

„Cu cât mai mult se va răspândi utilizarea metodelor contraceptive, cu atât rata sarcinilor nedorite se va afla în scădere. Acest lucru este valabil chiar şi în cazurile în care metodele contraceptive vor da greş, existând tot timpul şansa de a folosi contracepţia de urgenţă. Astfel, putem diminua o serie de probleme reale, la nivel global” – scrie ziarul NY Times.

Pilulele contraceptive

Unul dintre principalele avantaje ale pilulelor contraceptive constă în spontaneitatea şi libertatea pe care o oferă, pentru a iniţia actul sexual. Deoarece nu există nicio barieră directă, senzaţiile sunt mult mai intense.
Cu toate acestea, dezavantajul îl constituie faptul că pot apărea o serie de reacţii adverse dacă pilulele nu sunt administrate corect de către doctor (greaţă, dereglări hormonale, stări de anxietate), precum şi faptul că nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi sunt eficiente doar dacă sunt administrate zilnic.

Dr. Oz recomandă folosirea pilulelor contraceptive, în special în rândul femeilor care suferă de dezechilibre hormonale şi menstruaţii abundente sau dureri premenstruale excesive.

Barierele contraceptive

Ce fac cu exactitate? Blochează pătrunderea spermatozoizilor în uter. Barierele contraceptive constau în prezervative, diafragmă, cupolă cervicală, geluri şi spermicide). Un avantaj al acestora constă în faptul că au o eficacitate mult mai ridicată şi protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Dezavantajul îş constituie acuzaţiile aduse de un număr foarte larg de persoane, conform cărora barierele contraceptive reduc senzaţiile din timpul actului sexual şi pot provoca o serie de iritaţii ale zonei intime.

Sterilizarea chirurgicală

Avantajul principal în constituie faptul că are o eficienţă garantată şi nu reduc senzaţiile din timpul actului sexual. De asemenea, oferă o foarte mare libertate, fără a fi nevoie de administrare permanentă sau vizite constante la medic.
Punctul principal al dezavantajelor constă în faptul că sterilizarea este permanentă. În ciuda eforturilor chirurgicale de a realiza o reversibilitate a operaţiei, nu au fost înregistrate succese.

Contraceptivele injectabile

Acestea funcţionează prin administrarea unei injecţii, având avantajul unei durabilităţi de până la 8 săptămâni.
Cu toate acestea, precum pilulele contraceptive, pot crea o serie de efecte adverse manifestate diferit de la un pacient la altul, fără a exista posibilitatea de eliminare decât după cele 8 săptămâni iniţiale.

Metoda naturală

Practicarea metodei naturale constă într-un avantaj uriaş – determinarea autocunoaşterii modalităţii de funcţionare a corpului şi sporirea autocontrolului.
Dezavantajul, însă, îl constituie faptul că de cele mai multe ori, corpul nostru nu este un ceas elveţian şi autodisciplina nu se învaţă atât de repede. Această metodă se recomandă pentru cuplurile a căror relaţie este de lungă durată, între care există o comunicare corectă şi care sunt dispuse să aibă răbdare.

Huffingtonpost prezintă un studiu realizat asupra populaţiei americane, care scoate în evidenţă faptul 3% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani folosesc metoda naturală, ceea ce este uimitor, luând în considerare faptul că s-a demonstrat recent ca această metodă are o eficienţă aproximativ la fel de mare precum cea a utilizării prezervativelor.

Dispozitivele intrauterine

Cu un efect de lungă durată (3 ani), dispozitivele intrauterine fac imposibilă penetrarea spermatozoizilor în trompele uterine. Este nevoie de vizite regulate la medicul ginecolog şi de o igienă riguroasă, însă, atenţionează specialiştii.

De luat în considerare, este faptul că o mică parte dintre aceste dispozitive pot fi expulzate de către femeile care nu au născut niciodată, fără ca acest fapt să fie sesizat măcar, astfel, lăsându-le neprotejate.

Abstinenţa

Abstinenţa este, probabil, cea mai răspândită recomandare a părinţilor, către copii. Deşi are puncte albe pentru prevenţia împotriva sarcinii şi a bolilor cu transmitere sexuală, dezavantajul abstinenţei îl constituie imposibilitatea de a trăi senzaţiile actului sexual şi de a te conecta pe plan intim, fizic, cu un partener.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”