Astenia sexuala la control!

Oricât v-ar da pasiunea afară din casă – acum sau, poate, la începuturile acelea după care suspinaţi – veţi ajunge cu toţii să staţi, într-o bună zi, la masă cu astenia sexuală.
  • Publicat:
Astenia sexuala la control!

Oricât v-ar da pasiunea afară din casă – acum sau, poate, la începuturile acelea după care suspinaţi – veţi ajunge cu toţii să staţi, într-o bună zi, la masă cu astenia sexuală.

În clipa aceea aveţi mai multe variante: o ignoraţi, încercaţi să o cunoaşteţi mai bine şi vă mobilizaţi să o scoateţi afară de urechi sau o cinstiţi cu porţii consistente de rutină şi lipsa de mobilizare până nu mai scăpaţi de ea. 

Vedete cu trup de milioane şi lenjerie pe măsură
Vedete cu trup de milioane şi lenjerie pe măsură

Ce lenjerie le place vedetelor să poarte? Acum întrăm în fanteziile designerilor cu lenjerie construită din aur, ciocolată, mătase de 100 de ani şi evident preţuri pe măsură.

Cum recunoşti astenia sexuală?

E de la sine înţeles că varianta ignoratului este cea mai periculoasă şi că doar dacă nu mai vreţi să vedeţi acea relaţie supravieţuind puteţi să apelaţi la ea. Majoritatea cuplurilor cochetează însă cu această opţiune, în prima perioadă după apariţia asteniei sexuale.

Ambii parteneri se fac că nu văd elefantul din cameră şi discută despre diverse alte nimicuri ignorând complet numărul mai mic de partide intime, dorinţa tot mai scăzută, nopţile tot mai puţin fierbinţi. Cauzele asteniei sexuale sunt dintre cele mai diverse – de la motive anatomice, la alimentaţie, aspecte care scârţâie în relaţia cu partenerul etc.

Cert este că atunci când astenia sexuală ajunge la uşa noastră, dorinţa a scăzut dramatic, nu mai punem preţ pe intimitate, ca să nu zic de-a dreptul că o evităm, şi începem să ne izolăm puţin câte puţin de omul care, până de curând, ne era cel mai apropiat.

Statisticile adunate prin diverse ţări spun că 6 din 10 persoane afectate de astenie sexuală sunt femei. Şi, de cele mai multe ori, cauzele nu sunt pur medicale – infecţii sau alte afecţiuni care pot face contactul dureros şi, automat, ocolit pe cât posibil. 

Sinceritatea e sexy

Poate vă sună ciudat acest subtitlu, dar îl explic îndată. Când discutăm despre astenie sexuală din cauze care nu au legătură cu boli, adică din cauze pur emoţionale, cheia rezolvării problemei stă în mâna ambilor parteneri. Unul trebuie să facă primul pas şi să mărturisească exact ce, cum şi de când simte, iar celălalt trebuie să îl susţină necondiţionat, să vină cu partea lui de poveste şi, împreună, să găsească o cale pe care să o apuce spre revenire.

Aceste momente pot fi mai grele decât problema asteniei din dormitor în sine, pentru că cer o incredibilă deschidere şi, mai apoi, o susţinere importantă. Ţineţi însă minte: fără sinceritate şi fără un plan comun de bătaie astenia asta strecurată în relaţie îi poate aduce încet-încet sfârşitul.

Libidou scăzut sau ce ne blochează cel mai des?

Cauzele medicale care pot duce la episoade – mai lungi sau mai scurte – de astenie sexuală cer sfaturile unui doctor şi nu trebuie ignorate sau amânate. La bărbaţi, este cel mai adesea vorba despre probleme de erecţie sau de ejaculare. La femei, infecţiile care duc la dureri în momentul contactului sexual reprezintă cauza de căpătâi.

Dar, cum spuneau şi studiile, în majoritatea covârşitoare a cazurilor nu ne împiedică nimic medical să atingem des plăcerea în cuplu – motivul trebuie căutat în alte părţi. Putem începe să cotrobăim în relaţia cu munca, în orele acelea poate fără număr petrecute la un birou.

Putem trece prin grijile de zi cu zi – poate chiar noapte cu noapte, dacă sunt însemnate şi ne bântuie (stresul este un ucigaş de temut al libidoului). Putem cerceta tot ce simţim că nu merge în relaţie, poate de acolo a ieşit ceva. Putem sta de vorbă cu noi înşine, poate e vreun capitol în care avem minusuri – de pildă, la femei, problemele de greutate se reflectă incredibil de tare în viaţa sexuală, sau problemele de încredere sau întâmplări legate de sex din copilărie etc.

Fiecare trebuie să îşi facă introspecţia şi să-şi tragă concluzia. Personal, cred că ajungem să ne tânguim de astenii sexuale şi pentru că, după minunăţia de perioadă de început, avem prostul obicei de a nu mai mişca un deget pentru intimitate, crezând că va merge de la sine, dintr-o inerţie oarecare. De fapt, dragilor, e un strop de pasiune (bine, mai mulţi), dar şi muncă, multă muncă pe care trebuie să ne decidem odată să o facem. Spor!

Beneficiile sexului – un mic remember

N-ar fi rău ca dacă vă aflaţi într-un asemenea impas de astenie sexuală să vă reamintesc nişte beneficii ale sexului. Mai ales că acestea sunt mai active pe timpul verii, datorită acţiunii razelor soarelui asupra hormonilor.

Pe foarte scurt, sexul protejează împotriva bolilor de inimă – un studiu realizat la Belfast spune că activitatea sexuală de 3 ori/săptămână poate înjumătăţi riscul de atac de cord. Şi tot sexul, întăreşte oasele – studiile au demonstrat că femeile la menopauză care au relaţii sexuale săptămânal au niveluri de estrogen (benefic pentru oase) de două ori mai mari decât cele care nu fac sex.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân